LabVIEW 7.1.1 na Windows 7
- kupsztal
- Wersja środowiska: LabVIEW 7.1
- Kontakt:
Czy LabVIEW 7.1.1 ruszy na Windowsie 7 ? Przechodzlibym z XP.
Czy tez moge sie spodziewac niespodziewanych problemow z VISA, IMAQ, DAQmx, App builderem ?
Czy tez moge sie spodziewac niespodziewanych problemow z VISA, IMAQ, DAQmx, App builderem ?
- skoziate
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
- Kontakt:
Re: LabVIEW 7.1.1 na Windows 7
LabVIEW 7.1.1 nie zadziała na Windows 7. Dopiero LabVIEW 2009 obsługiwało Windows 7. Słyszałem, że komuś jakoś udało się z LabVIEW 8.6 na siódemnce, ale nie wiem jak.
Natiomiast VISA, DAQmx i IMAQ mogą być instalowane niezależnie i ich wersja nie jest ściśle powiązana z wersją LabVIEW, ale również nie obsługują wszystkich wersjii LabVIEW.
Natiomiast VISA, DAQmx i IMAQ mogą być instalowane niezależnie i ich wersja nie jest ściśle powiązana z wersją LabVIEW, ale również nie obsługują wszystkich wersjii LabVIEW.
Pozdrawiam,
Sebastian
Sebastian
Miałem taki problem że instalator nie odpalał się z windows 7 64 bit i 32 bit ale problem jest do ominięcia przynajmniej było tak w wersji 8.5 i 8.6 obie sprawdzałem. Jeżeli nie możesz zainstalować LV należy wejść w foldery na płycie i instalować wszystko samemu po kolei labview itd. Można spróbować
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam
Posiadam LabView w wersji 8.0 i uzywam go pod Win7. Niestety zachowuje sie on bardzo niestabilnie i czesto wylatuje bledem. Dzieje sie to zazwyczaj podczas wywolywania funkcji bibliotecznych, chociaz czasem tez lubi ni z tad ni z owad wywalic bledem np. podczas przeprowadzania zmian w kodzie.
Chcialem jednoczesnie zapytac osoby, ktore siedza w temacie dluzej, ktora wersja LabView jest kompatybilna z Win7 i ewentualnie ile kosztowalby taki upgrade z wersji 8.0?
Pozdrawiam,
qsiek
PS
@kupsztal - radzilbym pozostanie na XP, unikniesz niepotrzebnych nerwow wywolanych przez regularne bledy programu i oczywiscie straty czasu. Sam w najblizszych dniach wracam do XP bo LabView jak juz pisalem zachowuje sie bardzo niestabilnie na Win7. Ewentualnie pozostaje maszyna wirtualna XP na Win7 jezeli Twoj upgrade windy do nowszej wersji jest juz przesadzony.
Posiadam LabView w wersji 8.0 i uzywam go pod Win7. Niestety zachowuje sie on bardzo niestabilnie i czesto wylatuje bledem. Dzieje sie to zazwyczaj podczas wywolywania funkcji bibliotecznych, chociaz czasem tez lubi ni z tad ni z owad wywalic bledem np. podczas przeprowadzania zmian w kodzie.
Chcialem jednoczesnie zapytac osoby, ktore siedza w temacie dluzej, ktora wersja LabView jest kompatybilna z Win7 i ewentualnie ile kosztowalby taki upgrade z wersji 8.0?
Pozdrawiam,
qsiek
PS
@kupsztal - radzilbym pozostanie na XP, unikniesz niepotrzebnych nerwow wywolanych przez regularne bledy programu i oczywiscie straty czasu. Sam w najblizszych dniach wracam do XP bo LabView jak juz pisalem zachowuje sie bardzo niestabilnie na Win7. Ewentualnie pozostaje maszyna wirtualna XP na Win7 jezeli Twoj upgrade windy do nowszej wersji jest juz przesadzony.
...bierz co ci dane, bądź losu panem, a rozstrzygnięcie będzie z góry zaplanowane...
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Ja to tam nie mam problemów, używam labview 8.5, 8.6 i 2009 na 7 i wszystko śmiga bez błędów.
Postawilem sobie też wirtualnego Windowsa XP za pomocą XP Mode i też ładnie śmiga
Postawilem sobie też wirtualnego Windowsa XP za pomocą XP Mode i też ładnie śmiga
I tu się ja wtrącę. Używam win7 pro v32-bit. Jak na początku chciałem zainstalować LV 8.6 to wywalało mi się mnóstwo błędów. Instalacja się powiodła, ale polegała na klikaniu przy KAŻDYM komponencie ok przy okienku jakiegoś błędu. Po zainstalowaniu LV chodził, ale żadnego programu nie udało mi się uruchomić (to był mój start z LV i wziąłem jakieś przykładowe pliki i może to był problem). Zniechęcony trochę włączyłem instalkę 7.1. I tu olśnienie! Instalacja bezproblemowa, wszystko działa i tak mi zostało. Więc podsumowując mi LV 8.6 nie chodzi na win7, a 7.1 działa bez problemów.
W razie by nie chodziło, to włącz tryb zgodności, to często pomaga. Pozdro i powodzenia
W razie by nie chodziło, to włącz tryb zgodności, to często pomaga. Pozdro i powodzenia
Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno jak umrzesz <J.Tuwim>
- skoziate
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
- Kontakt:
Spowrotem z urlopu
Więc dodam tylko od siebie, że jeśli już będziesz się decydował na uruchomienie LabVIEW w wersji poniżej 2009 na maszynie wirtyalnej XP, to pamiętaj, że nie będziesz miał dostępu do kart pomiarowych zainstalowanych w komputerze (chyba z wyłączeniem tych na USB, ale osobiście nie próbowałem).
Więc dodam tylko od siebie, że jeśli już będziesz się decydował na uruchomienie LabVIEW w wersji poniżej 2009 na maszynie wirtyalnej XP, to pamiętaj, że nie będziesz miał dostępu do kart pomiarowych zainstalowanych w komputerze (chyba z wyłączeniem tych na USB, ale osobiście nie próbowałem).
Pozdrawiam,
Sebastian
Sebastian
- kupsztal
- Wersja środowiska: LabVIEW 7.1
- Kontakt:
USB dziala bez zarzutu (przynajmniej w moim przypadku). A brak dostepu do kart pomiarowych mozna obejsc ustawiajac Remote System na hoscie, a nastepnie skonfigurowac go w Measurement and Automation Explorer w systemie wirtualnym. Z tymze to jest juz niepotrzebna babranina ktora jak mniemam wymusi pewna modyfikacje kodu.
Koniec koncow na razie wstrzymam sie od Win7, ale wyczuwam zblizajce sie problemy - coraz wiecej klientow zaczyna uzywac Win7 i coraz trudniej dostac Win XP..
Koniec koncow na razie wstrzymam sie od Win7, ale wyczuwam zblizajce sie problemy - coraz wiecej klientow zaczyna uzywac Win7 i coraz trudniej dostac Win XP..