Dzień dobry ,
mam problem zwiazany z zapisem i odczytem pliku binary. Mam stworzony program który zapisuje nowe dane po tabeli po wcisnieciu przycisku dopisuje nowa dana do poprzednich. Problem polega na tym że za każdym razem gdy dopiszę nową daną do istniejącej tabeli w pierwszej komórce tabeli dodaje sie jakiś "krzak" do informacji w niej zapisanej. Prosty program ilustrujący problem zamieszczam poniżej.
Dziękuję za każdą chęć pomocy.
Plik vi zapisałem w wersji najwczesniejszej jakiej mogłem 8.0
Read write binary file krzaki pierwszej wartości tabeli
Read write binary file krzaki pierwszej wartości tabeli
- Załączniki
-
- Wersja testowa Folder.zip
- pliki vi i dana
- (32.97 KiB) Pobrany 232 razy
- skoziate
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
- Kontakt:
Re: Read write binary file krzaki pierwszej wartości tabeli
A ja mam elementarne pytanie: dlaczego zapisujesz tekst przy pomocy funkcji do zapisu binarnego? Istnieją przecież funkcje do zapisu tekstu.
Pozdrawiam,
Sebastian
Sebastian
Bo dane orginalnie zapisywane tam nie maja byc dostepne do odczytu z poziomu notepada.
- skoziate
- Administrator
- Kontakt:
Zapis binary zaczynął się od wartości I32, która zawierała liczbę zapisywanych elementów. Wystarczy zacząć od odczytania tej wartości, a potem odczytać właściwe dane. W załączeniu rozwiązanie.
- Załączniki
-
- Wersja testowa.vi
- (35.24 KiB) Pobrany 261 razy
Pozdrawiam,
Sebastian
Sebastian
Dzięki bradzo najważniejszą informacją było to że pierwsze bajty zawierają informację o długości zapisanej informacji. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam
- skoziate
- Administrator
- Kontakt:
Tak nawiasem mówiąc, to wydajniej byłoby wykorzystać Get File Size oraz Set File Position i po prostu dopisywać nowe dane na koniec, zamiast odczytywać wszystko, łączyć z nowymi danymi i zapisywać wszystko. Te funkcje są w podpalecie Advanced File Functions.
Pozdrawiam,
Sebastian
Sebastian