problem z timerami i w U3-HV

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
mmkst
Wersja środowiska: LabVIEW 7.1

problem z timerami i w U3-HV

Post autor: mmkst »

Witam. Mam taki program jak w załączniku, który chce użyć do mierzenia prędkości obrotowej silniczka. Dlatego potrzebuje sygnał A i B. W momencie jak odbieram jeden jest ok. Jak zdublowałem odczyt wymagając uruchomienie drugiego licznika z kolejnego wejścia wywala mi błąd: "LabJack Error #43: Timer sharing error".

Jakieś pomysły? Gdzie tego szukać? Co to może być? Jestem otwarty na sugestie. Pozdro

Aha używam LabJack U3-HV
Załączniki
licznik obrotow_AiB.vi
(99.63 KiB) Pobrany 217 razy
Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno jak umrzesz <J.Tuwim>
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Re: problem z timerami i w U3-HV

Post autor: Pitol »

A może spróbuj odczytać sygnał jeden po drugim? Nie wiem czy się da, ale pomysł jakiś jest ;)

Poza tym spójrz na to:
7.PNG
7.PNG (8 KiB) Przejrzano 3529 razy
Pętla dolna wykona się dopiero po zakończeniu pętli górnej. Czy na pewno tak chcesz żeby te dwie pętle się kręciły?
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
Awatar użytkownika
mmkst
Wersja środowiska: LabVIEW 7.1

Re: problem z timerami i w U3-HV

Post autor: mmkst »

Można odczytywać sygnały jeden po drugim, nie pomyślałem o tym wcześniej. Tylko jak to zrobić, żeby się w tym nie pogubił? Nie prościej mieć sygnał A na jednym drucie, a B na drugim?

Jest w ogóle w LabView blok wejścia kwadraturowego na który podam mu te sygnały A i B i on będzie mi wypluwał sygnał zmodulowany i dodatkowo sygnał kierunku?

Co do tego na co zwróciłeś uwagę, to na początku miałem w każdym z bloków osobny układ, który zerował licznik po czasie X, ale potem to uwspólniłem bo nie wiedziałem, że to coś zmieni.

Co do błędu w tym programie to brzmi on: LabJack Error #43: Timer sharing error occured at LJUD_eTCValuesB.vi
Dorzucam ten programik o który się pluje. Choć nie potrafię w nim znaleźć co nie działa:(

Pozdro
Załączniki
LJUD_eTCValuesB.vi
(85 KiB) Pobrany 228 razy
licznik obrotow_AiB.vi
(99.63 KiB) Pobrany 224 razy
Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno jak umrzesz <J.Tuwim>
ODPOWIEDZ