Odbicie wzgledem osi X

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
smart_lodz
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Kontakt:

Odbicie wzgledem osi X

Post autor: smart_lodz »

Witam

Mam problem - mianowicie jak odbic czesc wykresu po prawej stronie od zaznaczonej na rysunku pionowej lini - czyli wykres "w minusie" wzgledem osi X a pozniej naniesc go na wykres po lewej od w/w lini - czyli na wykres "w plusie" zaznaczajac go innym kolorem
Awatar użytkownika
Nowszy
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

Re: Odbicie wzgledem osi X

Post autor: Nowszy »

Witam

Z tego co wiem sam wykres nie ma takich opcji - musisz sam stworzyć dodatkowe punkty. Na wykresie XY każdy punkt to 2 liczny - współrzedne. Tak więc musisz zamienić współrzędne X-owe a Y-owe zostawić tak jak były.
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Awatar użytkownika
smart_lodz
Kontakt:

Odbicie wzgledem osi X

Wszpolrzedne y pomnozylem razy -1, caly wykres sie "odbil w osi x" - ale teraz chodzi o wyciecie kawalka tego co powstal("nowego") w plusie i nalozenie go na "stary" wykres.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2009 11:27 przez smart_lodz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

chodzi o wyciecie kawalka tego co powstal("nowego") w plusie i nalozenie go na "stary" wykres
Masz dwie tablice współrzędnych X i Y. Poszukaj w którym miejscu w tablicy X zaczynają się wartości większe od 180 (Greater? + Search 1D Array), od tego miejsca wytnij kawałki tablic X i Y dostając tablice X' i Y' (Array Subset). Teraz musisz tylko zmodyfikować tablicę X' tak, aby odpowiednio układała na wykresie punkty tablicy Y'. Jeśli puntem symetrii ma być 180 to wystarczy, że na tablicy X' zrobisz działanie 2*180-X'. Teraz zbierz tablice X' i Y' w klaster i dołącz do istniejącego wykresu za pomocą Build Array (jak na rysunku poniżej):
Obrazek
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2009 12:44 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
smart_lodz
Kontakt:

Odbicie wzgledem osi X

czy mozesz przyblizyc jak widzisz uzycie search 1d array i array subset - ja zrobilem to tak ale nie bardzo zyje.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

Nie mam niestety LV pod ręką, żeby to narysować, ale chodzi mi mniej więcej o coś takiego, że wektor X porównujesz za pomocą funkcji Greater? z wartością 180 i na jej wyjściu dostajesz tablicę booleanów pokazującą które wartości są większe od 180. Teraz za pomocą funkcji Search 1D Array szukasz wartości TRUE a funkcja zwróci Ci indeks pierwszego elementu równego TRUE.

Kod: Zaznacz cały

Przykładowy wektor X:
175 177 179 181 183 185
Wyjście funkcji Greater?:
 F
 F
 F
 T
 T
 T
Search 1D Array szukająca wartości TRUE zwraca wartość 3 (trzeci element licząc od zera czyli czwarty) 
PS. Możesz też do tego wykorzystać funkcję Threshold 1D Array.
Ostatnio zmieniony 24 sie 2009 16:16 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
smart_lodz
Kontakt:

Odbicie wzgledem osi X

Uff poradzilem sobie :). Dzieki bardzo - wielki plus for you.
ODPOWIEDZ