Połączenie dwóch komputerów w LAN proszę o pomoc
:help: Mam z kolegą taki oto problem. Musimy zrobić projekt w którym połączone są ze sobą dwa komputery znajdujące się w sieci LAN i z takim problemem zwracam sie do wszystkich bedących w temacie. czy mogł by ktoś moze narysowac chociaż prosty schemacik takich dwóch programów na komputerze nadawczym i komputerze odbiorczym. Docelowo program ma zczytywać dane z multimetru przez RS232 zapisać je na komputerze nadawczym a następnie przez LAN przesłać zczytane dane do komputera odbiorczego. Proszę o jakiekolwiek wskazówki. Za pomoc z goóry dziękuję
Ostatnio zmieniony 13 lut 2009 09:05 przez matii185, łącznie zmieniany 1 raz.
- Nowszy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
- Kontakt:
Re: Połączenie dwóch komputerów w LAN proszę o pomoc
Witam
Jest kilka sposobów komunikowania się przez sieć LAN. Najprostrzym do implementacji jest chyba Network Shared Variable.
W LabView jest wiele przykładów, które możecie wykorzystać w waszym projekcie. Wystarczy wybrać Help->Find Examples i tam są przykłady w katalogu Networking na bezpośrednie wykorzystanie TCP/UDP. Poza tym poszukajcie przykładów z "Network Shared Variable"
Do komunikacji po RS-232 potrzebne są sterowniki NI-VISA - do ściągnięcia z ni.com
Jest kilka sposobów komunikowania się przez sieć LAN. Najprostrzym do implementacji jest chyba Network Shared Variable.
W LabView jest wiele przykładów, które możecie wykorzystać w waszym projekcie. Wystarczy wybrać Help->Find Examples i tam są przykłady w katalogu Networking na bezpośrednie wykorzystanie TCP/UDP. Poza tym poszukajcie przykładów z "Network Shared Variable"
Do komunikacji po RS-232 potrzebne są sterowniki NI-VISA - do ściągnięcia z ni.com
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Edu4Industry
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Niech żyje taka wspaniała kadra nałkowa.gdy prosimy go o pomoc to mówi ze to wy macie mnie tego nauczyć
Jeśli chodzi o komunikację przez sieć LAN, to poszukaj na forum, bo już było nie raz. Wasz program ma działać w oparciu o architekturę klient-serwer, a więc wpisz to w wyszukiwarkę i powinieneś dostać kilka przydatnych linków m.in. takie
http://labview.pl/viewtopic.php?t=118.html http://labview.pl/ForumsPro/viewtopic/t=627.html http://labview.pl/ForumsPro/viewtopic/t=1333.html
Druga część programu to komunikacja z multimetrem i tutaj sytuacja zależy od tego co to za multimetr. Przeszukaj forum pod kątem modelu, a jak nic nie znajdziesz, to wpisz po prostu "multimetr" i poczytaj to co wyskoczy, bo jaki by ten miernik nie był, to komunikacja z nim zawsze jest podobna.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 sty 2009 10:40 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Wielkie dzięki chłopaki za odpowiedz poszukam w tym helpie bo chyba nic innego nam nie pozosatało. A moze macie też jakies przydatne tytuły ksiazek na ten temat ??? Pomijam ksiazke dodawaną do labveiw bo do niej patrzyliśmy.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2009 09:08 przez matii185, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli jesteś kompletnie zielony w LabVIEW to polecam zaopatrzyć się w książkę:
LabVIEW w praktyce
Masz tam przykłady komunikacji przez RS232, TCP i UDP.
LabVIEW w praktyce
Masz tam przykłady komunikacji przez RS232, TCP i UDP.
powiedzcie mi co w tych programach jest zle jeden jest do odbierania danych drugi do wysyłanai. Programy miały być najprostsze jakie sie tylko dało prz przez transmisje poprzez lan można było by coś pzresłać. w programie do nadawania chce wysłac poprostu jakąś wartość żeby tylko sprawdzić zę to działa nic wiecej. Pomocy dalej nie mamy od naszego gostka i nic i chce zrobić jak najprostszy program POMOCY
- jogurt_owocowy
Zaglądałeś do linków, które Ci podałem wyżej?
Pod tym ostatnim masz przecież gotowca (w którym zauważysz TCP Listen - funkcję, której w Twoim programie brakuje).
PS. Struktury Sequence są tutaj zbędne - tam służyły mierzeniu czasu.
Pozdrawiam
Pod tym ostatnim masz przecież gotowca (w którym zauważysz TCP Listen - funkcję, której w Twoim programie brakuje).
PS. Struktury Sequence są tutaj zbędne - tam służyły mierzeniu czasu.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 sty 2009 13:26 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
no właśnie zrobiłem tamte programy oba ale coś było nie tak :/ chyba ze nie umiem czegoś skonfigurować moze powie mi ktos jakich portów najlepiej używac w tego rodzaju połączenie mozę gdzies nie wpisuje jakiejś wartość i on nie chce sie połaczyć z drugim kompem jestem laikiem dlatego moge pytac o takie niby podstawowe sprawy ale jak juz wspominałem nie mieliśmy żadnych zajęc z labview a jednak program jest skąplikowany
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
wyłącz wszystkie firewall'e (i zaporę windowsa też)
- jogurt_owocowy
- Tak jak Ci już Nowszy doradził, kliknij Help -> Find Examples -> Networking -> TCP & UDP -> TCP Communicator - Active/Passive.vi. Działa Ci ten przykład?
- Dołącz swój program (a nie obrazki).
- Podaj wersję LV, jakiej używasz.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2009 10:53 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki wszystkim za pomoc udało zrobić sie oba programy zamiast transmisji TCP użyliśmy UDP program z helpa zaostał zmieniony bo było tam kilka niepotrzebnych nam opcji. Jeszcze raz dzięki wszystkim za zainteresowanie
witam
Mam podobne zadanie. Połączyłem dwa komputery bez problemu. Sprawa komplkuje się gdy aplikację która "odczytuje" dane na drugim komputerze wyłączę.
Ponieważ połączenie po TCP jest tylko małą częscią większego programu, nie wiem jak "obsłuzyć" błąd 56 aby nie zatrzymywało mi całej aplikacji.
Pozdrawiam
Mam podobne zadanie. Połączyłem dwa komputery bez problemu. Sprawa komplkuje się gdy aplikację która "odczytuje" dane na drugim komputerze wyłączę.
Ponieważ połączenie po TCP jest tylko małą częscią większego programu, nie wiem jak "obsłuzyć" błąd 56 aby nie zatrzymywało mi całej aplikacji.
Pozdrawiam
- bartus
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Najprosciej zrobic filtrowanie bledu - chyba w ktoryms z przykladowych programow bylo to robione tak, ze jezeli pojawia sie blad o okreslonym id, to jest on czyszczony. ewentualnie mozesz zrobic swoja wersje - jezeli jest blad - to go wyczyscic, ale jakas informacja dla uzytkownika moze zostac wysłana, message box lub cos takiego ...
Jest pare rzeczy dla których warto zyc - TO,UE i nie zmienia sie nic
witam
dzięki bardzo
pozdro
dzięki bardzo
pozdro