Przyśpieszanie zapisu do bazy danych.
Witam. Mam problem z szybkością zapisu do bazy danych. W sumie jest zapisywane 6 zmiennech w ilości 50 tyś. każda. Trwa to jednak koszmarnie długo. Czy istnieje jakiś sposób żeby to przyspieszyć?? W załączniku zrzut ekranu zapisu do bazy oraz bloku po lewej będącego linkiem do bazy access. Gdyby ktoś miał jakieś celne rady z chęcią wysłucham. Pozdrawiam.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Polecam zapoznać się z narzędziem Tools->Profile->Performance&Memory
Naciska się start, uruchamia swój program, czeka aż się zakończy, potem naciska się stop i już widać na który subVI ile czasu zostało poświęcone. Łatwo można zidentyfikować w ten sposób wąskie gardło
Naciska się start, uruchamia swój program, czeka aż się zakończy, potem naciska się stop i już widać na który subVI ile czasu zostało poświęcone. Łatwo można zidentyfikować w ten sposób wąskie gardło
Re: Przyśpieszanie zapisu do bazy danych.
Używam tego narzędzia ale w tym wypadku się nie sprawdzi. Chodzi mi o poprawność algorytmu zapisu do bazy. Zapis 500x5 danych nie może trwać prawie 5 minut na komputerze wyposażonym w 1 GB RAMu i procesor 2 GHz...
- wino
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Witam,
musisz wyniki zapisywać do bazy danych. Bawiłem się kiedyś w taki zapis i nie działało to za szybko.
Lepiej dane zapisać do pliku, np.: .tdms.
Paleta File I/O --> TDMS Streaming
Rozumiem, że ta baza jest access'owa? Musisz zapisać dane do akurat tej bazy? Może skorzystasz z toolkitu SQLite pod labview i będziesz zapisywał dane bazy do obsługiwanej przez ten toolkit. Z tego co gdzieś czytałem zapis jest dużo szybszy.
musisz wyniki zapisywać do bazy danych. Bawiłem się kiedyś w taki zapis i nie działało to za szybko.
Lepiej dane zapisać do pliku, np.: .tdms.
Paleta File I/O --> TDMS Streaming
Rozumiem, że ta baza jest access'owa? Musisz zapisać dane do akurat tej bazy? Może skorzystasz z toolkitu SQLite pod labview i będziesz zapisywał dane bazy do obsługiwanej przez ten toolkit. Z tego co gdzieś czytałem zapis jest dużo szybszy.
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2008 10:30 przez wino, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam. Znalazłem inny sposób. Wywaliłem pętlę for i nic nie indeksowałem, tylko zapisałem wszystkie najważniejsze dane jako całe tablice. Zapisa trwa teraz nie więcej niż 3s. Co prawda stwarza to problemy przy odczycie tak spreparowanej bazy ale i z tym idzie dać sobie radę. Dzięki w każdym razie za rady. Pozdrawiam.
vugie - czy do tego trzeba jakiś toolkit? bo ja tej opcji nie widzę w moim LV7.1
pozdro marecki
Certified LabVIEW Developer
ok już po temacie, znalazłem w Helpie mea culpa
pozdro marecki