pionowe linie i funkcja PlotXY

Jeśli masz problem z LabWindows napisz, postaramy się pomóc.
criceto
Posty: 1
Rejestracja: 05 mar 2011 08:27
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

pionowe linie i funkcja PlotXY

Post autor: criceto » 05 mar 2011 08:42

Witam,

Mam problem z rysowaniem pionowych linii na wykresie. Użyłam funkcji PlotXY i stylu "vertical bar". Na jednym wykresie mam kilka "plotów", niestety linie, nie wiedzieć czemu, są różnej szerokości dla różnych "plotów". Dane są z tablicy sczytanej z pliku, o tym samym formacie. Zmiana atrybutu "plot thickness" nic nie zmienia. czy ktoś ma jakiś pomysł skąd może brać się mój problem?
Serdecznie pozdrawiam!
Agata

Awatar użytkownika
bogdani
Administrator
Posty: 1311
Rejestracja: 30 lip 2003 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Ruda Śląska
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

pionowe linie i funkcja PlotXY

Post autor: bogdani » 07 mar 2011 01:21

Witaj na forum,

Czy nie wyświetlasz więcej punktów niż szerokość wykresu?
Spróbuj przeskalować go, to dalej będzie różna szerokość linii, może to wynika z tego, iż niektóre są wyświetlane przez dwa piksele, a inne przez jeden.

Najlepiej będzie jak dodać tu swojego VIja.

bogdani
LabVIEW Champion, Certified LabVIEW Developer, Certified Professional Instructor
Tworzymy dedykowane rozwiązania do testów i pomiarów - www.veritech.pl

Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 921
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: pionowe linie i funkcja PlotXY

Post autor: Pitol » 07 mar 2011 08:05

bogdani pisze:Najlepiej będzie jak dodać tu swojego VIja.
To jest post w dziale LabWindows, a tam nie ma plików VI, o ile pamiętam :)
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

Awatar użytkownika
maciekwp
Posty: 46
Rejestracja: 03 kwie 2007 00:00
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Lokalizacja: Warszawa

Re: pionowe linie i funkcja PlotXY

Post autor: maciekwp » 07 mar 2011 22:20

O ile dobrze pamiętam to przy stylu "vertical bar" szerokość linii dopasowywana jest optymalnie na wykresie w zależności od najmniejszej odległości pomiędzy punktami na osi X (im mniejsze odstępy tym węższy "bar" na wykresie). Jeśli te minimalne odległości będą równe dla różnych "plotów" to szerokości linii dopasują się automatycznie i też będą równe. Atrybut "plot thickness" nie ma na to wpływu przy "vertical bar". Można to przy odrobinie chęci zrobić po swojemu ale nie jestem pewien jakiego efektu oczekujesz więc musiałbyś nieco uszczegółowić.
różne.png
przykład dla różnych odstępów
równe.png
przykład dla równych odstępów
w palcu siła...

ODPOWIEDZ