jak generować liczby pseudolosowe???

Jeśli masz problem z LabWindows napisz, postaramy się pomóc.
Gość
Posty: 656
Rejestracja: 10 lis 2003 00:00

jak generować liczby pseudolosowe???

Post autor: Gość » 21 cze 2005 20:01

Witam wszystkich.

Jak w LabWindows generować liczby pseudolosowe?

Używam funkcji rand(). Jednak funkcja ta za każdym razem generuje te same liczby. Czy jest odpowiednik funkcji randomize z języka C???

Gość
Posty: 656
Rejestracja: 10 lis 2003 00:00

Re: jak generować liczby pseudolosowe???

Post autor: Gość » 15 lis 2006 09:17

w C jest srand(value). To właśnie tutaj ustawiasz artybut zmienności. Gdy uzależnisz to od czasu, to powinno Ci pomóc. Nie wiem jak to jest w labWindows, dlatego zobacz do helpa (chyba jest coś takiego) i obadaj, jak to rand() działa. Zapewne tam będzie powiązanie do tego srand()? czy innej funkcji. Wystarczy, że uzależnisz ją od czasu i masz po kłopocie. Zmienne będą za każdym razem inne...

Gość
Posty: 656
Rejestracja: 10 lis 2003 00:00

Re: jak generować liczby pseudolosowe???

Post autor: Gość » 15 lis 2006 11:40

czas brało się z zegarka kompa. jak zapytasz google to tam powinno Ci wyjaśnić dokłądnie na czym polega Random Number (0 -1) (czy jak się ta funkcja w kocie C zwie).

ODPOWIEDZ