Labwindows CVI - MODBUS

Jeśli masz problem z LabWindows napisz, postaramy się pomóc.
kosior128
Posty: 2
Rejestracja: 31 mar 2010 15:31
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5

Labwindows CVI - MODBUS

Post autor: kosior128 » 31 mar 2010 15:37

Witam,

Czy ma ktoś może jakieś materiały na temat implementacji protokołu MODBUS RTU w środowisku Labwindows CVI lub
może ktoś z szanownych kolegów napisał już taką aplikację i może udostępnić kod ??

konkretnie chodzi o cykliczne odpytywanie urządzenia np co 1sek protokołem MODBUS w tle aplikacji która będzie wyświetlała przeskalowane wyniki z urządzenia na ekranie.
zaznaczam że mam od niedawna do czynienia z tym oprogramowaniem więc wszystkie wskazówki będą cenne :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
maciekwp
Posty: 46
Rejestracja: 03 kwie 2007 00:00
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Lokalizacja: Warszawa

Re: Labwindows CVI - MODBUS

Post autor: maciekwp » 02 kwie 2010 17:14

A może jakieś konkrety, cóż to za tajemnicze urządzenie?
w palcu siła...

Awatar użytkownika
skoziate
NI Man
Posty: 243
Rejestracja: 06 mar 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Labwindows CVI - MODBUS

Post autor: skoziate » 02 kwie 2010 21:50

W Google siła: http://www.modbus.org/ http://en.wikipedia.org/wiki/Modbus

Natywnie w CVI nie ma biblioteki obsługującej Modbus. CVI to środowisko ANSI C. Na szybko rozejrzałem się tu i tam za biblioteką ANSI C do Modbus, ale nic nie znalazłem. Może Ty będziesz miał więcej czasu i szczęścia.
Pozdrawiam,
Sebastian

kosior128
Posty: 2
Rejestracja: 31 mar 2010 15:31
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5

Re: Labwindows CVI - MODBUS

Post autor: kosior128 » 03 kwie 2010 20:39

to tajemnicze urzadzenie to sterownik Mitsubishi FX3U z płytką RS232-BD :) jezeli chodzi o PLCka to nie ma problemu.
sa bloczki producenta i bardzo obszerne manuale. a jezeli chodzi o labwindowsa to myslalem ze moze ktos ma juz gotowe rozwiazanie
do zaadoptowania lub podejzenia

pozdrawiam

ODPOWIEDZ