Obsługa multimetru przez Ethernet (LAN) bez biblioteki VISA

Jeśli masz problem z LabWindows napisz, postaramy się pomóc.
thenew
Posty: 4
Rejestracja: 04 maja 2009 19:07
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Obsługa multimetru przez Ethernet (LAN) bez biblioteki VISA

Post autor: thenew » 04 maja 2009 22:12

Z racje tego, że jest to mój pierwszy post, chciałbym powitać wszystkich forumowiczów :)
A co do głównej treści postu... mam pewien problem :D
Chodzi o to, że chciałbym wysłać najprostszą komendę w języku SCPI do multimetru (czyli np. "*IDN?") poprzez interfejs LAN.
Gdy używam do tego biblioteki VISA wszystko działa bez zarzutu. Jednak chciałbym też zaimplementować w LabWindows'ie obsługę komunikacji z multimetrem (HP
larger view
34410A) bez udziału biblioteki VISA (potrzebne do badania opóźnień).
Niestety spędzone godziny nad wyszukiwarką i na stronie Agilent nie przyniosły wymiernych rezultatów. Dowiedziałem się jednak, że możliwość jest ale przez odpowiednią obsługę SOCET'ów, wykorzystując TCP/IP. W CVI mam nawet bibliotekę "Socket support library". Jednak ta biblioteka ma zupełnie inne funkcje niż standardowa SDK. Poza tym, nie a bardzo rozumiem wykorzystanie SOCKET'a.
I tu pojawia się moje pytanie: Czy może mi ktoś powiedzieć czy da się połączyć z multimetrem za pomocą Lan'u bez biblioteki VISA, a jeśli tak, to w jaki sposób?
Z góry dziękuje za wszelkie nawet najdrobniejsze info :)

thenew
Posty: 4
Rejestracja: 04 maja 2009 19:07
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Obsługa multimetru przez Ethernet (LAN) bez biblioteki

Post autor: thenew » 05 maja 2009 14:47

No i sobie poradziłem :D Było to prostsze niż myślałem :P Nie trzeba kombinować nic z SOCKET'ami. Wystarczy zwykłe połączenie TCP. Problem był w tym, że użwałem nike tego portu, którego powinienem :) Z tego co przeczytałem to większość urządzeń z Agilent'a do komunikacji poprzez SOCKET'a używa portu 5025 i tak też było w moim przypadku. Poniżej przedstawiam rozwiązanie:

Kod: Zaznacz cały

 ConnectToTCPServer (&tcpHandle, 5025, "169.254.4.10", TCP_Handlig_Function, 0, 0); ClientTCPWrite (tcpHandle, "*IDN?", 5, 0); ClientTCPRead (tcpHandle, buff, 50, 0); 
Czyż nie jest to proste?? :P

Awatar użytkownika
maciekwp
Posty: 46
Rejestracja: 03 kwie 2007 00:00
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Lokalizacja: Warszawa

Re: Obsługa multimetru przez Ethernet (LAN) bez biblioteki

Post autor: maciekwp » 05 maja 2009 19:24

Dokumentacja HP34410A:
http://www.home.agilent.com/upload/cmc_ ... erence.exe jakby były jeszcze jakieś problemy...
w palcu siła...

thenew
Posty: 4
Rejestracja: 04 maja 2009 19:07
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Obsługa multimetru przez Ethernet (LAN) bez biblioteki

Post autor: thenew » 05 maja 2009 21:35

W sumie to od tego zacząłem :P
Ale dzięki za linka :) Przynajmniej wiem ze forum nie jest wyludnione :D

ODPOWIEDZ