LabWindows/Cvi-GPIB

Jeśli masz problem z LabWindows napisz, postaramy się pomóc.
czerwinek
Posty: 1
Rejestracja: 14 lut 2007 00:00

LabWindows/Cvi-GPIB

Post autor: czerwinek » 14 lut 2007 21:01

Witam.
Mam problem z polaczeniem sie z miernikiem przez interfejs GPIB.To znaczy mam napisany praktycznie caly kod porgramu tak jak ma wygladac tylko brakuje mi najwazniejszej rzeczy bo nigdy tego nie robilem jak zrobic aby za pomoca tego programu mojego sczytywac wyniki oraz sterowac( zmiana napiecia) z komputera. W opcji library jest odnosnik do GPIb ale wchodze tam i nie wiem co dalej.wiem ze jakos pewnie trzeba dress podac urzadzenia itp.ale co w jakiej kolejnosci to nie wiem.I czy moge gdzies wrzucic komendy SCPI w programie. Bo sa rozne funkcje jak ibcmd ale nie wiem po prostu jak z nich skorzystac. jezeli komus to nie sprawia problemu takie dogadanie sie po GPIB to prosze o jakies wskazowki naprowadzajace.Z gory dzieki.
Moje dane konrtaktowe ewentualnie to:
gg 2275067
mail: czerwinek@gmail.com

lub prosze o pomoc na tej stronie.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Koza
NI Man
Posty: 144
Rejestracja: 20 gru 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Olsztyn

Re: LabWindows/Cvi-GPIB

Post autor: Koza » 15 lut 2007 12:34

Witam,

Polecam na początek przykłady zawarte domyślnie w LW/CVI, czyli Help->Find Examples->Hardware Input and Output->GPIB->gpibrw.

Pozdrawiam,
Koza

Awatar użytkownika
maciekwp
Posty: 46
Rejestracja: 03 kwie 2007 00:00
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Lokalizacja: Warszawa

Re: LabWindows/Cvi-GPIB

Post autor: maciekwp » 04 kwie 2007 15:27

Witam

Troszkę zajmowałem się sterowaniem po GPIB (i nie tylko). Nie jest to takie znowu trudne jak by się wydawać mogło. Jeśli temat jest nadal aktualny to mogę podzielić się swoim doświadczeniem (skromnym zresztą).

Pozdrawiam
Maciek
w palcu siła...

ODPOWIEDZ