problem z projektem z ogrzewania

Jeśli masz problem z LabWindows napisz, postaramy się pomóc.
franka
Posty: 1
Rejestracja: 13 sty 2015 20:23
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

problem z projektem z ogrzewania

Post autor: franka » 13 sty 2015 20:39

Witam,
mialam do zrobienia schemat instalacji grzewczej (kociol + grzejnik). Model zostal zamodelowany zgodnie ze wzorami podanymi w zdjeciach (III.222, III221,III239) w zalaczniku. Niestety układ mi sie krzaczy- zwlaszcza rejestry odpowiedzialne za Tw i nie wiem dlaczego tak jest. Czy bylby ktos w stanie mi pomoc?
Załączniki
siec grzewcza.jpg
20150103_184543.jpg
20150103_184518.jpg
instalacjapopr.vi
program w labview
(58.9 KiB) Pobrany 231 razy

may
Posty: 96
Rejestracja: 20 lut 2012 12:30
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Katowice / Ruda Śląska

problem z projektem z ogrzewania

Post autor: may » 14 sty 2015 12:02

Być może musisz dokładniej napisać czym jest "krzaczenie", nie mam czasu dokładnie wgryzać się w algorytm. Szybkie strzały po pierwszym uruchomieniu: Jeżeli natężenie przepływu masz ustawione na 0, to w którymś miejscu dzielisz przez 0, otrzymujesz NotANumber, który przenosisz do następnych iteracji. A NaN plus/minus/razy/podzielić cokolwiek to NaN. Dodatkowo możesz sobie zainicjalizować feedback node (blok ze strzałką w środkowej części kodu) np. zerem (podłącz zero do dolnego terminala), albo puścić to przez rejestr przesuwny, tak jak te dwa pozostałe. Jakieś komentarze w kodzie i zasadniczy porządek też pewnie by pomogły w debugu.
Obrazek

Awatar użytkownika
maciekwp
Posty: 46
Rejestracja: 03 kwie 2007 00:00
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Lokalizacja: Warszawa

Re: problem z projektem z ogrzewania

Post autor: maciekwp » 25 mar 2015 16:18

Witam.
Może to trochę po czasie ale tak na przyszłość:

*** najlepiej pomaga post we właściwym dziale ***

Pozdrawiam
w palcu siła...

ODPOWIEDZ