"LabVIEW" do sterowania klockami LEGO

Masz coś ciekawego do zaprezentowania, nie krępuj się o tym tutaj napisać.
sliski
Posty: 69
Rejestracja: 15 mar 2005 00:00
Lokalizacja: Rzeszów

"LabVIEW" do sterowania klockami LEGO

Post autor: sliski » 21 kwie 2006 14:22

Oprogramowanie sie nazywa RoboLAB i bazuje na LabVIEW.
Bedzie sluzylo do programowania zapowiadanego na lato 2006 robota LEGO MINDSTORMS NXT.

http://mindstorms.lego.com/
http://www.ni.com/company/robolab.htm
http://www.pcworld.pl/news/87374.html

Pozdrawiam
sliski

HugoBossBB
Posty: 6
Rejestracja: 16 maja 2006 00:00
Kontakt:

Re: "LabVIEW" do sterowania klockami LEGO

Post autor: HugoBossBB » 18 maja 2006 12:43

niezłe ciekawe ile cos takiego bedzie kosztowało ?? chyba nie na Polskie kieszenie :)

Awatar użytkownika
bogdani
Administrator
Posty: 1311
Rejestracja: 30 lip 2003 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Ruda Śląska
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: "LabVIEW" do sterowania klockami LEGO

Post autor: bogdani » 18 maja 2006 16:08

Teraz jest promocja i można się zapisywać na zestawy i kosztuje to 250 USD :-)

bogdani
LabVIEW Champion, Certified LabVIEW Developer, Certified Professional Instructor
Tworzymy dedykowane rozwiązania do testów i pomiarów - www.veritech.pl

Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Awatar użytkownika
krakers22
Posty: 29
Rejestracja: 10 mar 2006 00:00

Re: "LabVIEW" do sterowania klockami LEGO

Post autor: krakers22 » 18 maja 2006 19:31

Hmmm ciekawa zabaweczka :D
Programował ktoś coś podobnego? Ja nie mam dużego doświadczenia z labview (tzn. 4 miesiące) i zastanawiałem się czy bym sobie poradził, gdybym kupił takiego fajnego robocika. :) A może to jest dla bardziej zaawansowanych?
Tak swoją drogą to nie zbyt wygórowana cena... Chyba, że Bogdani jedno zero Ci umknęło? :D
Pozdrawiam.
Krakers

Awatar użytkownika
bogdani
Administrator
Posty: 1311
Rejestracja: 30 lip 2003 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Ruda Śląska
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: "LabVIEW" do sterowania klockami LEGO

Post autor: bogdani » 18 maja 2006 19:39

Hehe

Ano ciekawa zabaweczka. Pobawiłbym się czymś takim.

Co do ceny, to nic mi nie umknęło: http://shop.lego.com/product.asp?p=8527

bogdani
LabVIEW Champion, Certified LabVIEW Developer, Certified Professional Instructor
Tworzymy dedykowane rozwiązania do testów i pomiarów - www.veritech.pl

Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Posty: 1316
Rejestracja: 30 lis 2004 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: "LabVIEW" do sterowania klockami LEGO

Post autor: jogurt_owocowy » 18 maja 2006 19:45

Akurat dziś na AGH w Krakowie był turniej robotów mobilnych zbudowanych z tych klocków. Jeździły po labiryntach, torach przeszkód itp. Teraz to musztarda po obiedzie już, ale zapraszam za rok:)

HugoBossBB
Posty: 6
Rejestracja: 16 maja 2006 00:00
Kontakt:

Re: "LabVIEW" do sterowania klockami LEGO

Post autor: HugoBossBB » 18 maja 2006 19:46

dzieki za zaproszenie ale troche nie w pore :P

Awatar użytkownika
krakers22
Posty: 29
Rejestracja: 10 mar 2006 00:00

Re: "LabVIEW" do sterowania klockami LEGO

Post autor: krakers22 » 19 maja 2006 17:18

Ojjj, kiedy to wejdzie do Polski?! :) Będzie robił mi kawkę hehe :D, albo poda piwko jak będzie leciał jakiś fajny meczyk w TV... Mmmm to chyba nie ten model. ;)
Pozdrawiam.
Krakers

Gość
Posty: 656
Rejestracja: 10 lis 2003 00:00

Re: "LabVIEW" do sterowania klockami LEGO

Post autor: Gość » 07 wrz 2006 11:51

Od zapowiedzi RoboLAB minęło sporo czasu. Ciekawy jestem, czy w Polsce ktoś już taki zestaw zakupił i ma własne doświadczenia.

isiah
Posty: 19
Rejestracja: 15 mar 2006 00:00
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: "LabVIEW" do sterowania klockami LEGO

Post autor: isiah » 12 lis 2006 17:12

Juz nawet sporo czasu minelo od pojawienia sie tych klockow na naszym rynku ale temat na forum niestety umarl. Cena dla zainteresowanych w naszym kraju to ok. 1300 zł

Gość
Posty: 656
Rejestracja: 10 lis 2003 00:00

Re: "LabVIEW" do sterowania klockami LEGO

Post autor: Gość » 12 lis 2006 21:10

Kilka dni temu kupiłem taką zabawkę do Laboratorium Sensoryki Robotów na Politechnice Gdańskiej. Cały czas czekam na zapowiadaną już dawno <a href="http://zone.ni.com/devzone/cda/tut/p/id/4435"> bibliotekę do LabVIEW </a>. Oczywiście pozostałe ćwiczenia w tym laboratorium opierają się nie na zabawkach, ale czujnikach stosowanych w robotach przemysłowych.
Nie mam jeszcze pomysłu na zorganizowanie ćwiczenia laboratoryjnego z wykorzystaniem robota Mindstorms. Budowanie od podstaw ze względu na ograniczony czas chyba nie jest realne. Jeżeli ktoś ma własne doświadczenia lub będzie chciał poczytać o moich doświadczeniach (ale pewnie dopiero za parę miesięcy) niech się wpisze na forum lub skontaktuje ze mną przez e-mail.
Pozdrawiam.
Dariusz Świsulski
dswis@ely.pg.gda.pl

Jarq
Posty: 49
Rejestracja: 30 paź 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Lokalizacja: Wrocław

Re: "LabVIEW" do sterowania klockami LEGO

Post autor: Jarq » 13 lis 2006 10:14

Witam,

Kupiłem LEGO NXT kilka dni temu. Jeśli chodzi o sterowanie przez LabVIEW to można użyć Fantom SDK (dostępne ze strony LEGO) i wysyłać komendy bezpośrednio przez USB lub BT.

Zachęcam również do przeglądania stron i forum NI
http://www.ni.com/devzone/lvzone/lego.htm

Można na nim znaleźć przykładowe programy do sterowania robotem. Oczywiście nie mają one takiej funkcjonalności jaką będzie miał toolkit z NI ale pozwalają zbudować choćby kilka prostszych programów.

A wracając do toolkitu - John Field, MINDSTORMS Software Group Manager ogłosił na forum, że testy oprogramowania zmierzają już ku końcowi i za kilka tygodni powinna pojawić się już pierwsza wersja (post z dnia 31.10)

Awatar użytkownika
wino
Posty: 548
Rejestracja: 23 gru 2005 00:00
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Lokalizacja: Kraków

Re: "LabVIEW" do sterowania klockami LEGO

Post autor: wino » 13 lis 2006 14:35

może....hmm.... dałoby sie tak zrobić, żeby....ten....na.... dla naszej uczelni kupić taki zestaw klocków LEGO.

ja bym się chętnie pobawił takimi klockami...
Można by go kupić na przykład do takiego fajnego lab...204 :wink:

isiah
Posty: 19
Rejestracja: 15 mar 2006 00:00
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: "LabVIEW" do sterowania klockami LEGO

Post autor: isiah » 13 lis 2006 18:42

... a z jakiej uczelni jestes ??

Awatar użytkownika
wino
Posty: 548
Rejestracja: 23 gru 2005 00:00
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Lokalizacja: Kraków

Re: "LabVIEW" do sterowania klockami LEGO

Post autor: wino » 13 lis 2006 18:54

a co na AGH jest już taka zabawka?

ODPOWIEDZ