Panel Operatora

Jeśli masz problem z TestStandem napisz, postaramy się pomóc.
Awatar użytkownika
Krzysztof Szewczyk
Posty: 37
Rejestracja: 19 maja 2011 02:48
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Koszyce
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Panel Operatora

Post autor: Krzysztof Szewczyk » 10 sty 2012 14:20

Witam.

Mam za zadanie stworzenie seq do testu 4 czesci w tym samym czasie, batch model i 4 sockety... Posiada ktos jakis przyklad panelu operatora, cos prostego zastepujacego okienko test stand'u. Potrzebny tylko serial number i start, z tym ze okno pozostaje widoczne i wyswietla wynik testu pass/fail.

czy da sie to tak zrobic?

-ustawienie callback dla pre uut w seq (czytanie numeru socketu i dopasowanie serial numbera z global v.) (to chyba wylaczy okienko pytajace od numer seryjny w ts?)
-ustawienie wait notification w batch modelu, bedzie czekal na sygnal start z panelu?
-na koniec zapis wynikow (to juz bedzie osobny vi w seq)
-zapisanie albo wyslanie powiadomienia do panelu o wyniku pass/fail+(socket_nr)
-oczekiwanie na start


Co o tym myslicie?

Krzysztof
Obrazek

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 923
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Panel Operatora

Post autor: Pitol » 10 sty 2012 14:35

A próbowałeś skorzystać ze standardowych panelów operatora dostarczonych przez NI? Np. w menu Start -> Wszystkie Programy -> National Instruments -> TestStand xxx -> User Interfaces -> LabVIEW.

Jest tam przykładowy interfejs operatora, możesz go przerobić na własne potrzeby. Co do Twojej koncepcji to ma to sens. Jeśli będziesz miał z tym jakieś problemy to pisz śmiało.

PS. W końcu pierwszy post w dziale TestStand :D :D :D Sam miałem kiedyś napisać coś, ale nie wiedziałem czy ktoś tutaj w tym dłubie.
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

Awatar użytkownika
Krzysztof Szewczyk
Posty: 37
Rejestracja: 19 maja 2011 02:48
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Koszyce
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Re: Panel Operatora

Post autor: Krzysztof Szewczyk » 10 sty 2012 14:45

Pitol

Patrzyłem... ale nie jest to dokładnie to o co mi chodzi. Założenie jest takie żeby odpalić seq ze skrótu z komendą startu itp... seq załaduje panel operatora przy inicjalizacji i dalej gdy na panelu wpiszemy numery seryjne i klikniemy start TS zacznie testować. Panel będzie rozbudowany bo będzie trzeba wyświetlić rożne dane z testu wiec przerabianie tych przykładów będzie ciężkie.

Generalnie to chodzi tylko o sterowanie procesem testu, reszta zajmuje się TS, tylko własnie nie wiem czy nie zabieram sie ze złej strony?
Obrazek

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 923
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Panel Operatora

Post autor: Pitol » 10 sty 2012 14:49

Hmm... nie bardzo rozumiem. Chcesz mieć plik, powiedzmy na pulpicie Test.seq, czy też skrót do niego z komendą. Kliknięcie dwa razy na niego ma uruchomić żądany przez Ciebie panel operatora?
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

Awatar użytkownika
Krzysztof Szewczyk
Posty: 37
Rejestracja: 19 maja 2011 02:48
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Koszyce
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Panel Operatora

Post autor: Krzysztof Szewczyk » 10 sty 2012 15:03

jak robisz skrót do plku seq możesz doadac parametry startu:


testexec.exe -runEntryPoint "Test UUTs" c:\sequenceFiles\ASequenceFileToRun.seq

klikasz skrót i wtedy uruchamiasz test ( process model inicjalizuje wszystko > odpala panel usera > zaczyna wykonywac seq)
Obrazek

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 923
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Panel Operatora

Post autor: Pitol » 10 sty 2012 15:37

W pierwszym poście piszesz, że chcesz zastąpić okno TestStanda. Nie widzę (w sumie widzę, ale mglisto) innego rozwiązania poza przygotowaniem własnego interfejsu operatora. Zostawiasz dwa elementy: Start i SN + podgląd wykonania i masz to co chcesz. Całą resztę testu załatwia sama sekwencja + odpowiedni model wykonania (w Twoim przypadku Batch).
Jakiś czas temu przygotowywałem indywidualny interfejs operatora w LabVIEW i nie zajęło mi to dużo czasu. Większość można skopiować z przygotowanego przez NI przykładu.
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

Awatar użytkownika
Krzysztof Szewczyk
Posty: 37
Rejestracja: 19 maja 2011 02:48
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Koszyce
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Panel Operatora

Post autor: Krzysztof Szewczyk » 10 sty 2012 16:01

Pitol

Troche pomieszalem :) Siedzialem w TS jakies 4 lata ale ukladalem testy pod jeden batch model... teraz wlasnie doczytalem troche o batch model, wstawilem do seq callback PreBatch i PostBach przez co pozbylem sie standardowego okienka TS :), w pre wstawilem loopa ktory czeka na notyfikacje z VI'a z rozkazem start test, a w post bedzie info ze zakonczony test...


Poprostu nie wiedzialem jak rozwiazac sprawe rozpoczecia testu bez tego okienka TS ktore pyta o numer seryjny czesci dla kazdego socketa

pewnie jeszcze napisze :) jak na czyms sie zatrzymam :)


Pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 923
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Panel Operatora

Post autor: Pitol » 11 sty 2012 08:06

A no to żeśmy się nie zrozumieli :) Ale widzę, że sobie poradziłeś. Jak co to wal śmiało. Chętnie pomogę.
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

ODPOWIEDZ