Prosty problem z włącznikiem i diodą

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
urzytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 cze 2020 20:13
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Prosty problem z włącznikiem i diodą

Post autor: urzytkownik » 24 cze 2020 20:25

cześć robię sobie z filmiku na yt ćwiczenie które zrobiłem.

Teraz chciałbym dodać taką funkcjonalność która by przy włączniku OFF zmieniała kolor diody na czarny niezależnie od wybranej temperatury na termometrze a gdy włącznik jest ON to pokazywał aktualny stan koloru z zakresu wybranego na termometrze.
Totalnie nie wiem jak to zrobić... jedynie włącznik ustawia mi text na on off wewnątrz diody ;/

Pozdrawiam plik w załączniku
Załączniki
Untitled 3.vi
(13.52 KiB) Pobrany 8 razy

Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Posty: 737
Rejestracja: 04 paź 2009 12:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Słupsk
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Prosty problem z włącznikiem i diodą

Post autor: smiga » 25 cze 2020 03:01

W tablicy z kolorami jest klaster, a w nim dwa kolory. Na ten moment masz tylko wartości kolorów dla indeksu 0 tablicy, więc przełącz indeks na 1 i ustaw kolory jakie chcesz.
Indeks 0, czyli pierwszy element tablicy, reprezentuje dwa kolory dla stanu False (Background Color kontrolki i Foreground Color kontrolki). Index 1 to kolory dla stanu True. Index 2 to przejście z True do False, a 3 to przejście z False do True.

PS.: Przecinki także na forum mają znaczenie - ułatwiają czytanie ze zrozumieniem.
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek

urzytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 cze 2020 20:13
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Re: Prosty problem z włącznikiem i diodą

Post autor: urzytkownik » 25 cze 2020 11:58

OK.

Dzięki pomogłeś mi.

Jeszcze takie pytanie mam jak zapisać wybrany kolor dla kontrolki? Ponieważ gdy zapisze projekt odpalę go jeszcze raz to mi się resetuje.
Teraz klikam prawym na okienko, Data Operations -> make current value default, gdy to zrobię i odpalę projekt to jest wyszarzały.

Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Posty: 737
Rejestracja: 04 paź 2009 12:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Słupsk
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Prosty problem z włącznikiem i diodą

Post autor: smiga » 29 cze 2020 02:29

Wrzuć swój kod, bo nie bardzo rozumiem gdzie jest problem.
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek

ODPOWIEDZ