Funkcja w LabVIEW

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
paula_m98
Posty: 1
Rejestracja: 01 cze 2020 17:27
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Funkcja w LabVIEW

Post autor: paula_m98 » 02 cze 2020 13:26

Potrzebuję pomocy z pewnym zagadnieniem. Mianowicie należy uzupełnić diagram w taki sposób aby wyznaczył funkcje y = 2x^2 + b; w przedziale określonym w kontrolkach Start, Stop (ustaw domyślne wartości odpowiednio na -100 i 100), dla ilości punktów określonej w kontrolce Ilości punktów (ustaw wartość domyślną na 100). Wyniki wykreśl na wykresie XY.
Bardzo proszę o pomoc
Załączniki
Zadanie 1.vi
(8.67 KiB) Pobrany 20 razy

Awatar użytkownika
Kiddo
OptiNav
Posty: 1
Rejestracja: 29 sty 2020 12:22
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Re: Funkcja w LabVIEW

Post autor: Kiddo » 04 cze 2020 01:24

Pierwsze czego potrzebujesz to długość zakresu w którym chcesz narysować wykres - różnica pomiędzy stop i start. Następnie obliczasz odstępy pomiędzy punktami - dzielisz wcześniej obliczoną długość przez liczbę punktów. W pętli rozpoczynasz obliczanie wartości Y dla podanego wzoru rozpoczynając od X = Start. Robisz to dopóki X nie osiągnie wartości większej niż Stop. Wyniki zbierasz do tablicy i na koniec nanosisz na wykres. Program utworzony w pięć minut umieszczam w załączniku - warto dodać zabezpieczenia (np. przed dzieleniem przez 0). ;)
Załączniki
Zadanie 1.png
Zadanie 1.png (29.18 KiB) Przejrzano 614 razy

Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Posty: 737
Rejestracja: 04 paź 2009 12:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Słupsk
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Funkcja w LabVIEW

Post autor: smiga » 04 cze 2020 01:25

Kod jest pusty, więc ktoś tu oczekuje stworzenia wszystkiego od początku do końca..., a tego właśnie na tym forum nie lubimy. :(
Proponuję zacząć coś tworzyć i pytać o radę, gdy nie wychodzi. Najlepiej zacząć od początku, czyli zrobienia matematyki, która wyrzuci dane do jakiejś tablicy. Można też zacząć od końca, czyli od ręcznego wpisania odpowiednich danych do tablicy i wyświetlenia tego na jakimś wykresie.
Ważne żeby zacząć :)
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek

marek323
OptiNav
Posty: 12
Rejestracja: 19 cze 2011 13:27
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Funkcja w LabVIEW

Post autor: marek323 » 05 cze 2020 16:19

Jeśli nie wiesz jak zacząć, to proponuję skorzystać z okazji darmowych szkoleń do końca czerwca ;)
viewtopic.php?f=3&t=6005

ODPOWIEDZ