Obcinanie danych

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Targi
Posty: 2
Rejestracja: 03 gru 2018 14:05
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Obcinanie danych

Post autor: Targi » 03 gru 2018 14:46

Witam,
Buduje stanowisko pomiarowe. Czujnik momentu wpiety jest do kart karty NI USB. Dodatkowo pod inne wejście usb wpiety jest sterownik do napedu MAXON sterowany przwz aplikacje LabVIEW.
Problem jest taki, że podczas odczytu z karty sygnału generowanego przez czujnik za pomocą subVI "DAQMX read" sygnał zostaje splaszczony przy ok 5.3V i nie jest w stanie tej wartości przekroczyć. Zamiast na wykresie rejestrować peaki napięcia to sygnał tam gdzie jest przekroczone 5,3V rysuje prostą poziomą.
Karta i czujnik są ok, ponieważ w trybie "Test Device" dla karty sygnał jest jak najczęściej w porządku.
Dodam, że funkcja "daqmx read" wypluwa mi wyniki w dbl. Być może tam trzeba szukać przyczyny?
Czy ktoś miał kiedyś podobny problem??

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 940
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 9 times

Re: Obcinanie danych

Post autor: Pitol » 03 gru 2018 15:08

Wrzuć VI (albo screen) z pomiarem i konfiguracją kanału. Na tą chwilę ciężko coś stwierdzić.
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

Targi
Posty: 2
Rejestracja: 03 gru 2018 14:05
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Obcinanie danych

Post autor: Targi » 03 gru 2018 16:34

Screen.JPG

Awatar użytkownika
micard
Posty: 198
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Has thanked: 7 times
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Re: Obcinanie danych

Post autor: micard » 07 gru 2018 11:25

"... zadanie wymagające krzepy..." :)

Z jakiej karty korzysztasz?
Czy w MAX'ie usrawiłeś "Task" dla tej konkretnej kary i tego konkretnego wejścia? Tam są ustawienia wartości maksymalnej i minimalnej.

Podaj na wejście bloczka DAQmx Create Virtual Channel wartości min i max odpowiadające twojemu zakresowi.

spalinowy
Posty: 113
Rejestracja: 03 lut 2012 15:09
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: Obcinanie danych

Post autor: spalinowy » 22 sty 2019 21:28

Najlepiej zdefiniować ustawienia kanału pomiarowego na początku. Próbkowanie i zakres pomiarowy, nazwę kanału, bufor itp.

ODPOWIEDZ