Obrotomierz samochodowy

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
piotrek21n
Posty: 6
Rejestracja: 15 kwie 2018 14:43
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Obrotomierz samochodowy

Post autor: piotrek21n » 15 kwie 2018 14:52

Cześć, dopiero zacząłem przygodę w Labviewie, co zmienić w programie, aby licznik liczył wartości także w dół, po odpuszczeniu przycisku, a także jakie zmiany wprowadzić, aby dla wartości 5000 przy jednoczesnym wysokim stanie przycisku Boolean, stale utrzymywałaby się ta wartość.

Załączam program.
Projekt2.vi
(10.43 KiB) Pobrany 36 razy

apb
Posty: 14
Rejestracja: 20 lis 2017 11:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Obrotomierz samochodowy

Post autor: apb » 15 kwie 2018 23:37

Wrzuć program dla starszej wersji LV (np. 2016).

Awatar użytkownika
dajpanspokój
Posty: 146
Rejestracja: 05 lis 2015 08:15
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Re: Obrotomierz samochodowy

Post autor: dajpanspokój » 16 kwie 2018 10:44

Hej

W twoim przypadku do puszczeniu przycisku, wychodzimy ze srodkowej petli i nic sie juz nie dzieje z predkoscia.
Wszystko mozna zrobic za pomoca jednej petli while uzywajac shift register i jednego case w srodku.
Jezeli bool jest przycisniety, wykonuje sie case ktory zwieksza wartosc predkosci, jezeli nie jest przycisniety, wywoluje sie drugi case, ktory zmniejsza o 1.
Tuz przed wystawieniem wartosci na indicator mozesz dodac in range and coerce, ktory ci to utnie do 0-5000.
Predkosciomierz.png
Predkosciomierz.png (25.12 KiB) Przejrzano 868 razy
Załączniki
Projekt2 LV2014.vi
(7.12 KiB) Pobrany 34 razy
Obrazek

piotrek21n
Posty: 6
Rejestracja: 15 kwie 2018 14:43
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Obrotomierz samochodowy

Post autor: piotrek21n » 16 kwie 2018 23:35

Udało się zrobić program samodzielnie, co mnie bardzo cieszy, tym bardziej, że dużo czasu na to poświęciłem, ale bardzo dziękuję za pomoc :)

Ja zrobiłem to tak:
Labview1.JPG
Labview2.JPG
Trochę chyba niepotrzebnie skomplikowałem prostą rzecz, ale przy okazji nauczyłem się czegoś nowego :)
Jeszcze raz dziękuję za pomoc!

Awatar użytkownika
dajpanspokój
Posty: 146
Rejestracja: 05 lis 2015 08:15
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Re: Obrotomierz samochodowy

Post autor: dajpanspokój » 17 kwie 2018 14:28

No troche skomplikowales, ale pierwsze podejscia zawsze sa takie, wiec jest spoksik :)
Polecam poczytac o "in range and coerce". Bardzo pomocne jesli chce sie jakas wartosc ograniczyc od gory i dolu.
Obrazek

ODPOWIEDZ