Problem z property node scale fit

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
apb
Posty: 14
Rejestracja: 20 lis 2017 11:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Problem z property node scale fit

Post autor: apb » 09 kwie 2018 15:10

Cześć

Projektuję aplikację, która m.in. umożliwia wyświetlanie wcześniej utworzonych charakterystyk. Chcę dać użytkownikowi możliwość wybrania czy zakres osi X i Y ma być ustalany automatycznie - jeśli nie, użytkownik podaje żądane wartości (zakładka "Tworzenie wykresów"->"Ustawienia wykresu").

Manualne ustawianie zakresów działa bezproblemowo dla obu wykresów (zakładki "wykres A" oraz "wykres B"). Problemy pojawiają się, gdy zaznaczam opcję "automatycznie dopasowanie skali osi" (X i/lub Y). W takim przypadku prawidłowo dopasowywane są osie jedynie na wykresie do którego aktualnie otwarta jest karta, na drugim wykresie ustawiane są wartości podane ręcznie.

W załączniku dodaję niewielką część mojej aplikacji, która ukazuje problem i kod odpowiedzialny za przetwarzanie wykresów.

Gdzie może leżeć problem?
Załączniki
aplikacja.rar
(168.11 KiB) Pobrany 12 razy

apb
Posty: 14
Rejestracja: 20 lis 2017 11:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Problem z property node scale fit

Post autor: apb » 09 kwie 2018 16:30

Wygląda na to, że udało mi się rozwiązać problem. Przed przetwarzaniem wykresu A przełączam kartę na wykres A, a przed przetwarzaniem B na kartę z wykresem B. Na końcu wracam do pierwotnie wyświetlanej karty. Nie jest to zbyt pięknie zrobione, ale jak na razie działa.
rozwiazanie.PNG

SNT
Posty: 55
Rejestracja: 18 lip 2013 13:23
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Problem z property node scale fit

Post autor: SNT » 09 kwie 2018 18:05

z tego co widze tutaj:
https://forums.ni.com/t5/LabVIEW/xy-gra ... -p/2277190
Jest to "normalne" zachowanie. Testowalem na LV2017 i wciaz nie uaktualnia sie.

apb
Posty: 14
Rejestracja: 20 lis 2017 11:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Problem z property node scale fit

Post autor: apb » 09 kwie 2018 19:27

Nie widziałem tamtego tematu - dzięki.
Problem z aktualizowaniem się wykresu tylko na aktywnej karcie rozwiązałem poprzez programowe przełączanie kart przed aktualizacją.

Teraz z kolei pojawił się z tym inny problem.
Automatyczne i ręczne dobieranie zakresu osi odciętych działa bez problemu, natomiast dla osi rzędnych działa to w dziwny sposób:
- jeśli wyłączę opcję automatycznego dopasowywania, oś przyjmuje taki zakres jak podany w programie,
- jeśli opcja jest włączona, a wartości wpisane ręcznie zawierają się w zakresie ustalonym automatycznie - wszystko jest ok, natomiast jeśli ręcznie wpisane wartości (dla min i/lub max) wykraczają poza automatycznie ustalony zakres - przyjmowana jest wartość wpisana ręcznie dla przekroczonej granicy (min i/lub max).

Problem ten mogę rozwiązań poprzez wstawianie wartości "0,0" jako zakresu osi Y w przypadku, gdy opcja automatycznego dopasowania jest zaznaczona. Jednak tego problemu w ogóle nie powinno być.

W załączniku dodaję zaktualizowaną wersję aplikacji.
Załączniki
aplikacja_v_2.rar
(170.82 KiB) Pobrany 12 razy

SNT
Posty: 55
Rejestracja: 18 lip 2013 13:23
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Problem z property node scale fit

Post autor: SNT » 11 kwie 2018 15:59

rozdziel uaktualnianie osi na X i Y
gdy OsScaleFit=0, uaktualnij ScaleFIt, Max i Min
gdy default, uaktualnij tylko ScaleFit
rozwiazanie w poprawka.png
u mnie dziala :)
Załączniki
poprawka.png
poprawka.png (8.18 KiB) Przejrzano 135 razy

apb
Posty: 14
Rejestracja: 20 lis 2017 11:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Problem z property node scale fit

Post autor: apb » 11 kwie 2018 20:43

Już udało mi się to wcześniej w podobny sposób zrobić. Dzięki za pomoc. :)

Czy w przypadku OsScaleFit=0 muszę też uaktualniać ScaleFit czy wystarczy tylko uaktualnić wartości max i min?
Czy wiesz może czemu w poprzedniej wersji działało to prawidłowo tylko dla osi odciętych? Zmiana kolejności przetwarzania osi X i Y w programie niczego nie zmieniała, dalej działało to prawidłowo tylko dla osi X.
LV.PNG
LV.PNG (13.9 KiB) Przejrzano 128 razy

ODPOWIEDZ