MyRIO - symulacja na podstawie rzeczywistych pomiarów

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
kropek
Posty: 2
Rejestracja: 27 paź 2017 08:04
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

MyRIO - symulacja na podstawie rzeczywistych pomiarów

Post autor: kropek » 28 paź 2017 14:20

Cześć,

Jestem dopiero początkujący w Labview, także może pytanie będzie dość banalne, ale sam nie za bardzo wiem jak się za to zabrać. Otóż, pracuję na platformie MyRIO i korzystając z pakietu Control & Simulation Loop napisałem model ćwiartkowy układu zawieszenia pojazdu (zdjęcie poniżej). Obecnie działa to tak, że pobiera wartość z rzeczywistego obiektu (tensometr) w pętli while i na podstawie tego pomiaru przeprowadza całą symulację obiektu. Zależy mi na tym, żeby nie była to symulacja na podstawie jednego pomiaru, ale żeby układ na bieżąco reagował na zmianę wartości pomiarów. Macie jakiś pomysł jak to rozwiązać? Z góry dzięki.
112.png

Awatar użytkownika
dajpanspokój
Posty: 117
Rejestracja: 05 lis 2015 08:15
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 2 times

Re: MyRIO - symulacja na podstawie rzeczywistych pomiarów

Post autor: dajpanspokój » 30 paź 2017 11:22

Hej. Probowales przeniesc kontrolke twojej wartosci zadanej do srodka loopa?
Nie jest narysowane skad ta wartosc sie bierze
Obrazek

kropek
Posty: 2
Rejestracja: 27 paź 2017 08:04
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: MyRIO - symulacja na podstawie rzeczywistych pomiarów

Post autor: kropek » 01 lis 2017 17:16

To jest wartość, która pobieram z bloczku Analog Input z wejścia myRIO.

Awatar użytkownika
dajpanspokój
Posty: 117
Rejestracja: 05 lis 2015 08:15
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 2 times

Re: MyRIO - symulacja na podstawie rzeczywistych pomiarów

Post autor: dajpanspokój » 06 lis 2017 16:34

No to nie mozesz tego wstawic do petli? Czy to jest w jakiejs innej petli i dlatego nie mozesz? Wyglada na to ze nie jest, bo napisales ze poczatkowa wartosc jest kopiowana do tej petli.

Jesli to jest w jakiejs innej petli to musisz gdzies to zapisac i w dolnej petli z tego odczytac.
Jesli nie chcesz zeby dolna petla czekala na nowa wartosc, mozesz uzyc FGV. Jesli chcesz zeby dolna petla czekala na nowa wartosc, mozesz uzyc kolejek. Wygoogluj co to jest FGV i jak sie uzywa kolejek, obie te rzeczy sa wazne i w miare proste.

Jesli uzywasz najnowszego labview to mozesz tez uzyc Channelow. Ale ja tego nigdy nie uzywalem wiec nie wiem ;)
Obrazek

ODPOWIEDZ