Zapisany plik TDMS i Diadem

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
spalinowy
Posty: 82
Rejestracja: 03 lut 2012 15:09
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Zapisany plik TDMS i Diadem

Post autor: spalinowy » 24 mar 2017 22:17

Mam takie ogólne pytanie. Z czego wynika to, że pliki, które są w przykładach Diadema są widoczne jak po lewej, a zapisane przeze mnie już inaczej czyli tak jak po prawej?
Gdy otwieram oba pliki w Excelu, to na oko wyglądają tak samo.

Dodam przykładowego VIa. Jak zapisuję jakiś, to widzę go w Diadem tak jak na rysunku.
Aby było prawidłowo to rzecz rozbija się o odpowiednie grupowanie opisów i danych czy coś innego?
Załączniki
TDMS - Write data (events).vi
Zapis TDMS
(25.97 KiB) Pobrany 31 razy
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (12.68 KiB) Przejrzano 1034 razy

Awatar użytkownika
smiga
Posty: 683
Rejestracja: 04 paź 2009 12:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Słupsk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Zapisany plik TDMS i Diadem

Post autor: smiga » 26 mar 2017 01:06

TDMS jest kombinacją pliku binarnego z tekstowym, gdzie w części binarnej są dane pomiarowe (dzięki temu duża szybkość), a w tekstowej cała hierarchia/struktura pomiarów. Diadem podgląda sobie ten plik, czyli jego część tekstową, wyświetlając całą strukturę zapisanych pomiarów (pliki, grupy, kanały) - więcej:
http://www.ni.com/white-paper/3727/en/
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek

spalinowy
Posty: 82
Rejestracja: 03 lut 2012 15:09
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Zapisany plik TDMS i Diadem

Post autor: spalinowy » 26 mar 2017 12:31

Czyli jeszcze czegoś by brakowało w części tekstowej, aby poprawnie odczytał plik?

PiDi
Posty: 604
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Zapisany plik TDMS i Diadem

Post autor: PiDi » 26 mar 2017 14:34

To nie problem formatu pliku, tylko nieskonfigurowanego indeksowania. Musisz dodać sobie swój folder z danymi do indeksowanej lokalizacji - patrz tu: http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... as_dialog/
ObrazekObrazekObrazek

spalinowy
Posty: 82
Rejestracja: 03 lut 2012 15:09
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Zapisany plik TDMS i Diadem

Post autor: spalinowy » 26 mar 2017 17:47

Wielkie dzięki, bo zaczynam dopiero pracę z Diademem, więc chciałem się przesiąść od razu na TDMSy. Ale w tutorialu, który czytałem nie zauważyłem informacji, że tak trzeba zrobić, aby poprawnie widział pliki.

ODPOWIEDZ