Problem z dopasowaniem funkcji

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
wojwro04
Posty: 1
Rejestracja: 19 lut 2017 21:23
Wersja środowiska: LabVIEW 2016

Problem z dopasowaniem funkcji

Post autor: wojwro04 » 19 lut 2017 21:31

Witam,
potrzebuję dopasować funkcję do danych. Funkcja dana jest wzorem, ale chciałbym aby LabView wyznaczał dwa parametry. Ogólnie zaczynając od zera chciałem zapoznać się z Nonlinear Curve Fit i wydaje mi się, że zrobiłem podobnie jak tu: http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... dt_theory/
jednak mam błąd typu danych. Załączam program + dane i proszę o pomoc
Załączniki
PSBP.txt
(106 Bajtów) Pobrany 43 razy
Untitled 1.vi
(28.08 KiB) Pobrany 45 razy

Awatar użytkownika
micard
Posty: 134
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Problem z dopasowaniem funkcji

Post autor: micard » 20 lut 2017 08:53

Proponuje popatrzyć do help'a i szczególnie przyjrzeć się "Initial parameters":

initial parameters specifies the initial guess for best fit parameters. The length of initial parameters must equal the length of a in f(x,a).

Paco_MS
Posty: 43
Rejestracja: 25 paź 2011 15:04
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Problem z dopasowaniem funkcji

Post autor: Paco_MS » 03 mar 2017 21:35

Cześć,
nie wiem, czy problem jest jeszcze aktualny.
Załączam plik, który działa. Po pierwsze: te dane to chyba jednak nie takim wzorem. Po drugie: initial parameters odnoszą się do współczynników. Tutaj masz a1, a2, a3, więc tablica z trzema zerami, lub jeżeli podejrzewasz jakieś inne wartości startowe dla współczynników, to można je tutaj wprowadzić. Trzeba by poczytać o procedurach numerycznych zagadnienia dopasowania krzywych regresji. Po trzecie: jest problem z klastrem (ten różowy) zawierający string z modelem, tablicę współczynników i string ze zmienną niezależną. W klastrach ważna jest kolejność elementów, a tutaj to nie pasuje, nie wiem dlaczego. Żeby to naprawić należy kliknąć na ramce klastra prawym klawiszem myszy i wybrać opcję Reorder controls in cluster. Obok kontrolek pojawią się numerki na czarnym i białym tle. Te na czarnym to aktualny numer. Trzeba ustawić 0 na stringu z modelem, 1 na tablicy współczynników, 2 na stringu ze zmienną niezależną x. Ewentualnie skasować to co jest a z terminala Model Description funkcji dopasowującej wygenerować stałą (constant) i wypełnić jeszcze raz elementy.
Poczytać o porządkowaniu elementów w klastrach !
Załączniki
Untitled 11.vi
(35.26 KiB) Pobrany 29 razy

ODPOWIEDZ