Prośba o pomoc z warunkowaniem

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.

Prośba o pomoc z warunkowaniem

Postprzez wartburg » 07 lut 2017 18:52

Witam serdecznie.

Na forum jestem nowym użytkownikiem, z Labview rozpocząłem zabawę ledwie wczoraj, więc poziom mojego pytania może Was drodzy forumowicze zażenować, niemniej liczę na Waszą pomoc. Wykonałem bowiem w programie projekt związany z napełnianiem zbiornika, dostępny w załączniku posta. Program ma funkcję ostrzegawczą tzn, że za pomocą kontrolek informuje użytkownika gdy poziom w zbiorniku przekroczy 900 l bądź spadnie poniżej 100 l. Chciałbym dołączyć dodatkową funkcję zamykania zaworu dopływowego, gdy poziom cieczy w zbiorniku przekroczy 970 l, tzn. żeby w takiej sytuacji dopływ był równy 0. Próbowałem z pętlą case, ale wyskakiwać mi zaczeły "zduplikowane" slidery i tanki.("Zbiornik jest pusty 2" etc..)

Liczę na Waszą pomoc i z góry dziękuję. Jeżeli temat umieściłem w złym dziale to przepraszam, ale nie zdążyłem jeszcze "ogarnąć" całego forum.

Pozdrawiam.
Załączniki
schemat.png
schemat.png (14.73 KiB) Przeglądane 491 razy
wartburg
 
Posty: 3
Dołączył(a): 07 lut 2017 18:32
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Prośba o pomoc z warunkowaniem

Postprzez smiga » 08 lut 2017 02:19

Case jest dobrym pomysłem, tylko slidery i tanki wyrzuć odpowiednio przed i za case. W case'ie powinna być tylko wartość, którą ma tank wyświetlić pod warunkiem, że na selektorze case'a osiągniesz jakiś zdefiniowany próg. Przykład:
Załączniki
case2.png
case2.png (18.67 KiB) Przeglądane 475 razy
case1.png
case1.png (17.48 KiB) Przeglądane 475 razy
____ Arkadiusz Śmigielski ____
_ Certified LabVIEW Developer _
Certified Professional Instructor
_____ tel. 662 01 01 74_____
_____ www.optinav.pl _____

_______Obrazek_______
Avatar użytkownika
smiga
 
Posty: 666
Dołączył(a): 04 paź 2009 11:41
Lokalizacja: Słupsk
Pochwały: 98
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: Prośba o pomoc z warunkowaniem

Postprzez micard » 08 lut 2017 08:09

Ja proponował bym diagram bez case'ów
Załączniki
level.png
level.png (23.03 KiB) Przeglądane 467 razy
Avatar użytkownika
micard
 
Posty: 93
Dołączył(a): 30 wrz 2011 10:28
Pochwały: 13
Wersja środowiska: LabVIEW 2016

Prośba o pomoc z warunkowaniem

Postprzez Pitol » 08 lut 2017 12:44

Wiesz... case daje szanse rozbudowy programu w przyszłości.
Może mu się zamarzą trzy lub więcej limitów? Trzeba myśleć przyszłościowo ;)
Pozdrawiam
Pitol

Certified LabVIEW Developer, Certified TestStand Developer
Avatar użytkownika
Pitol
Moderator
 
Posty: 880
Dołączył(a): 18 lip 2007 23:00
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 138
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Prośba o pomoc z warunkowaniem

Postprzez micard » 08 lut 2017 14:15

Właśnie o to chodzi...
W tej wersji już są trzy zakresy - pojawić sie jeszcze może i czwarty i piaty ;] Czasem warto pohamować zapędy "poprawiaczy" :D
Avatar użytkownika
micard
 
Posty: 93
Dołączył(a): 30 wrz 2011 10:28
Pochwały: 13
Wersja środowiska: LabVIEW 2016

Re: Prośba o pomoc z warunkowaniem

Postprzez wartburg » 08 lut 2017 19:08

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i wskazówki.

Niemniej dalej mam problem z... połączeniem. Logicznie wszystko rozumiem, niemniej jednak zwyczajnie i po ludzku nie potrafię połączyć struktury case z resztą programu tak, aby wszystko działało. W załączniku wrzucam plik i mam do Was forumowicze ogromną prośbę o wskazówki, bądź o dokończenie tego programu(tj. połączenie case z resztą). Dziękuję za wszelką formę pomocy.
Załączniki
zbiornik.vi
(9.09 KiB) Pobrane 13 razy
wartburg
 
Posty: 3
Dołączył(a): 07 lut 2017 18:32
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Prośba o pomoc z warunkowaniem

Postprzez parad » 08 lut 2017 19:27

w case masz taki zielony znak zapytania to jest case selector podłacz tam to czym chcesz wybierać zakres np boolean push button. wtedy ci się skompiluje
Projekty LabView na zamówienie.
parad
 
Posty: 5
Dołączył(a): 21 sty 2017 18:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2016

Prośba o pomoc z warunkowaniem

Postprzez wartburg » 08 lut 2017 19:42

Widzę ten pytajnik, ale nie w tym leży problem. Nie chcę mieć manualnego przełączania między przypadkami w case'ie tylko automatyczne - że powyżej 970 litrów dopływ jest odcinany i mamy case: false. Ogólna idea to zastosowanie sprzężenia zwrotnego, czyli wykorzystanie danych pomiarowych objętości cieczy w zbiorniku do sterowania zaworem dopływowym i błyskawiczne jego zamykanie, gdy w zbiorniku mamy więcej niż 970 l, jeżeli poziom spadnie poniżej tej wartości, ponowne otwarcie zaworu.
wartburg
 
Posty: 3
Dołączył(a): 07 lut 2017 18:32
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Prośba o pomoc z warunkowaniem

Postprzez smiga » 09 lut 2017 00:32

Podłącz case selector do tego bloczka >970 i działa.
____ Arkadiusz Śmigielski ____
_ Certified LabVIEW Developer _
Certified Professional Instructor
_____ tel. 662 01 01 74_____
_____ www.optinav.pl _____

_______Obrazek_______
Avatar użytkownika
smiga
 
Posty: 666
Dołączył(a): 04 paź 2009 11:41
Lokalizacja: Słupsk
Pochwały: 98
Wersja środowiska: LabVIEW 2015


Powrót do Tematy ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości