Filtrowaniee sygnału za pomocą filtru butterwortha

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
alek1292
Posty: 1
Rejestracja: 29 gru 2016 23:40
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Filtrowaniee sygnału za pomocą filtru butterwortha

Post autor: alek1292 » 30 gru 2016 00:02

Witam mam taki problem.
W jednym VI generuje losowe liczby z zakresu od- 0,5 do 0,5. W kolejnym VI chce przenieść ten szum oraz sygnał wyjściowy z filtru Butterwortha na wykres Waveform Chart. (dwa przebiegi na jednym wykresie) . Stosuje funkcje Bundle i dołączam do wykresu.Pojawia się błąd. Rozwiązuje ten błąd za pomocą tak jak w załączniku ad1 tylko w efekcie otrzymuje 1 przebieg. Chcę mieć na 1 wykresie sygnał wygenerowany za pomocą funkcji losowej oraz ten sam sygnał przepuszczony przez filtr Butterwortha. I nie wiem jak zrobic aby te dwa przebiegi pojawiły sie na 1 wykresie (waveform chart) Dodam że dopiero zaczynam się uczyć tego środowiska. Dzięki za pomoc.
Załączniki
problem.PNG
Chce po prostu za pomocą funkcji bundle dwa przebiegi umieścić na 1 wykresie
ad1.PNG
w efekcie tej operacji otrzymuje 1 sygnał a chce mieć dwa

Awatar użytkownika
micard
Posty: 133
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Filtrowaniee sygnału za pomocą filtru butterwortha

Post autor: micard » 30 gru 2016 00:40

Takie tam na szybko:
http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... D100714862

A tak przy okazji - to Ty nie filtrujesz przez przypadek pojedynczego punktu ?

Proponuję zajrzeć do przykładu:
Example
Refer to the Extract the Sine Wave VI in the labview\examples\Signal Processing\Filters directory for an example of using the Butterworth Filter VI.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2016 00:48 przez micard, łącznie zmieniany 1 raz.

Paco_MS
Posty: 43
Rejestracja: 25 paź 2011 15:04
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Filtrowaniee sygnału za pomocą filtru butterwortha

Post autor: Paco_MS » 11 sty 2017 21:11

Hej,
... filtrowanie jest OK.
Błąd chyba polega na tym, że górna linia podłączona do bundle to skalar, a musi być wprowadzona taka sama liczba danych jak w linii dolnej.
Moim zdaniem wystarczy górną linię przepuścić także przez Build Array.

ODPOWIEDZ