Sub VI zwracający maksima lokalne

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
bestek
Posty: 4
Rejestracja: 12 gru 2016 15:33
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Sub VI zwracający maksima lokalne

Post autor: bestek » 12 gru 2016 18:26

Witam,
potrzebuje pomocy w napisaniu funkcji SubVI: przyjmuje na wejściu jedną tablicę liczb rzeczywistych, a zwraca indeksy miejsc elementów będących maksimami lokalnymi z danej na wejściu tablicy (maksima lokalne obliczam porównując trzy kolejne wartości). Wdzięczności tysiąc za pomoc :)

PiDi
Posty: 619
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: Sub VI zwracający maksima lokalne

Post autor: PiDi » 12 gru 2016 19:30

bestek pisze:Witam,
potrzebuje pomocy...
Ok, zacząłem w takim razie, wystarczy dokończyć :)
Załączniki
MaksimaLokalne.vi
(10.06 KiB) Pobrany 58 razy
ObrazekObrazekObrazekObrazek

bestek
Posty: 4
Rejestracja: 12 gru 2016 15:33
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Sub VI zwracający maksima lokalne

Post autor: bestek » 12 gru 2016 19:44

Hmm... jestem cienki w tym wszystkim, czy mógłbym prosić o wytłumaczenie ogólnej 'funkcjonalności' tego i na logikę jak to ma wyglądać? :)

Awatar użytkownika
micard
Posty: 164
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Sub VI zwracający maksima lokalne

Post autor: micard » 12 gru 2016 22:36

bestek - to nie jest forum do odrabiania laborek
Masz konkretny problem - zapytaj. Chcesz oszukać prowadzącego i kupić rowiązanie - podaj swój budżet.

bestek1
Posty: 2
Rejestracja: 12 gru 2016 23:57
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Sub VI zwracający maksima lokalne

Post autor: bestek1 » 13 gru 2016 00:01

Z tej strony znowu bestek, sorry za zamieszanie, nie zapisałem hasła. Skąd przyszły Ci - micard - do głowy studia? Sam tak robiłeś? Swoją drogą, mam problem, piszę, nie chcesz pomóc, to nie. Nie chodzi mi o gotowe skrypty, szukam sposobu na logike jak najłatwiej to zaimplenentować. Wykorzystywanie pochodnych w tym przypadku nic mi nie da, bo dostanę zera a nie maksima lokalne :p Pisanie w stylu: pętla, sprawdzanie każdych trzech kolejnych elementów czy są większe od siebie, jeśli element spełnia warunki wsadzanie go do innej tablicy i sprawdzanie indeksów wydaje mi się dość prymitywne, Jakieś pomysły? :)

Awatar użytkownika
micard
Posty: 164
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Sub VI zwracający maksima lokalne

Post autor: micard » 14 gru 2016 14:11

policz pochodną. Następnie wykryj zmianę znaku w tablicy wynikowej.

Awatar użytkownika
dajpanspokój
Posty: 139
Rejestracja: 05 lis 2015 08:15
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Sub VI zwracający maksima lokalne

Post autor: dajpanspokój » 14 gru 2016 14:41

Obrazek

bestek1
Posty: 2
Rejestracja: 12 gru 2016 23:57
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Sub VI zwracający maksima lokalne

Post autor: bestek1 » 14 gru 2016 19:23

Dziękuję! :)

ODPOWIEDZ