Delta Diraca w LabVIEW

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Snafu
Posty: 9
Rejestracja: 18 kwie 2016 20:54
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Delta Diraca w LabVIEW

Post autor: Snafu » 02 gru 2016 17:56

Witam.
Mam mam program, w którym powiedzmy badam parametry dynamiczne czujnika, tzn. pokazuję je na wykresie itp. i mam do niego dodać taką funkcjonalność, żeby go "zakłócić" wybranymi sygnałami, w tym deltą Diraca.
Jak na razie mam coś takiego, tylko, że działa w odwrotną stronę :D Nie bardzo wiem jak to przełączyć, żeby było coś takiego jak w założeniu. Wszelkie próby kończą się tym, że czegoś nie mogę podłączyć. Próbowałam jakoś dodawać te modele (czujnika i impulse response), ale też się nie da. Wszystko z palety control design.
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (14.48 KiB) Przejrzano 1596 razy
Zastanawiałam się nad wykorzystaniem czegoś takiego: http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... _response/
Czy num of points oznacza ilość tych impulsów? I co podłączyć na wejściu, bo tam jest stimulus signal i response signal? I czy będzie można jakoś dodać te sygnały? Bo zupełnie nie wiem jak dodać do transmitancji sygnał :/ Generalnie nie mam teraz dostępu do LabVIEW, które by zawierało paletę z tymi bloczkami, więc nawet nie mogę tego sprawdzić, dlatego pytam.
A może jest jakiś inny sposób?

Awatar użytkownika
micard
Posty: 164
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Delta Diraca w LabVIEW

Post autor: micard » 03 gru 2016 16:03

Nie rozumiem co to znaczy "zakłócić" ? Zazwyczaj chcąc badać parametry czujnika pobudzasz go różnymi znanymi sygnałami i badasz odpowiedzi.
Delta Dirac'a nie jest przeczywistym sygnałem - nie jest nawet funkcją - jest dystybucją. To takin matematyczny trick służący do tego, aby można było analizować systemy.

Snafu
Posty: 9
Rejestracja: 18 kwie 2016 20:54
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Delta Diraca w LabVIEW

Post autor: Snafu » 05 gru 2016 08:09

Mam dodać deltę do sygnału i zmieniać jej parametry, nie mój pomysł :D

Awatar użytkownika
micard
Posty: 164
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Delta Diraca w LabVIEW

Post autor: micard » 06 gru 2016 10:31

Przy założeniu, ze Twój system jest liniowy, wystaczy jak dodasz do siebie odpowiedzi z bloczków impulse response i step response. Powinieneś użyć wyjścia "...data" zamiast "...graph", dodać wartości wyjscia i zaprezentowac na jednym wykresie.

Snafu
Posty: 9
Rejestracja: 18 kwie 2016 20:54
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Delta Diraca w LabVIEW

Post autor: Snafu » 09 gru 2016 11:46

Dzięki za odpowiedź! Koncepcja się jednak zmieniła, kombinuję dalej :)

ODPOWIEDZ