Rejerst przesuwny/ opcja zapisu liczby

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
tolzi512
Posty: 13
Rejestracja: 27 paź 2016 11:47
Wersja środowiska: LabVIEW 7.0

Rejerst przesuwny/ opcja zapisu liczby

Post autor: tolzi512 » 27 paź 2016 11:53

Witam, ost borykam sie z pewnym problemem mianowicie chodzi aby wygenerować program, który w pętli wygeneruje 1000 losowych liczb oraz wybierze najwieksza z nich i najmniejsza. Można to zrobić tablicą i będzie to bardzo proste, jednak chciałbym się dowiedzieć czy można to rozwiązać za pomocą rejestru przesuwnego. Może istnieje taka możliwość
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 920
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Rejerst przesuwny/ opcja zapisu liczby

Post autor: Pitol » 27 paź 2016 12:24

Żebyś sie nie przemęczał to od razu podpowiem, że jest taka funkcja Array Max & Min.

Wygeneruj w pętli 1000 wartości losowych i zgromadź je w tablicy. Następnie użyj w/w funkcji i gotowe :)

Jeżeli chcesz/musisz to zrobić za pomocą rejestru przesuwnego to musisz sobie zrobić dwa (dla max i dla min).
W każdej iteracji pętli sprawdzasz czy wylosowana liczba jest większa/mniejsza od tych w rejestrach. Jeśli tak, to podmieniasz odpowiednio. Jeśli nie to jedziemy dalej...
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

tolzi512
Posty: 13
Rejestracja: 27 paź 2016 11:47
Wersja środowiska: LabVIEW 7.0

Re: Rejerst przesuwny/ opcja zapisu liczby

Post autor: tolzi512 » 27 paź 2016 13:02

Dziekuję za pomoc !
Jednak trzeba rejestr rozciągnąć na 1000 pozycji zeby to sprawdzic ? czy istnieje jakas inna opcja , moze jakas funkcja ktora zapisuje liczbe dopoki inna nie bedzie wieksza itd.
Pozdrawiam
Tolzi

Awatar użytkownika
dajpanspokój
Posty: 144
Rejestracja: 05 lis 2015 08:15
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Rejerst przesuwny/ opcja zapisu liczby

Post autor: dajpanspokój » 27 paź 2016 22:15

nic nie trzeba rozciagac, zapisujesz tylko jedna liczbe w rejestrze i ja podmieniasz, jak ta nowa jest wieksza
max.png
max.png (12.86 KiB) Przejrzano 1496 razy
Obrazek

ODPOWIEDZ