Program z wykresem

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Snafu
Posty: 9
Rejestracja: 18 kwie 2016 20:54
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Program z wykresem

Post autor: Snafu » 02 sie 2016 17:46

Dzień dobry :)
Mam do zrobienia program, którego całym zadaniem jest wyświetlanie wykresu na podstawie równania. Równanie wygląda tak:
SAM_4320.JPG
Chce mieć wykres, który będzie się zmieniał w zależności od różnych wartości bety. Wykres w książce wygląda tak:
SAM_4321.JPG
Myślałam, że po prostu wrzucę takie równanie jakie mam i pozostawię wybór wartości jednej zmiennej użytkownikowi :) Próbowałam go robić na dwa sposoby. Najpierw za pomocą równania zrobionego po prostu za pomocą operacji matematycznych. Niestety nie działa- nic nie pokazuje się na wykresie, polecono mi uzależnić od czegoś i, tylko nie wiem od czego.
Program pierwszy wygląda tak:
1.png
Następnie drugi program jest z wykorzystaniem bloczka, do którego mam wpisać równanie, tutaj i jest wykorzystane jako w/w0, wykres jest, jednak nie taki jakiego potrzebuję- nie zgadza mi się z tymi z książki.
Program drugi wygląda tak:
2.png
2.png (11.7 KiB) Przejrzano 1849 razy
Ktoś ma jakiś pomysł jak poprawić moje programy? A może zrobić to jakoś inaczej...? :-\

MW
Posty: 3
Rejestracja: 18 lip 2016 19:47
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Program z wykresem

Post autor: MW » 02 sie 2016 18:06

Generalnie musisz wygenerować jakiś zakres wartości dla osi X i Y. W tym momencie generujesz jedną liczbę dla zadanej wartości w/w0. Rozdziel w/w0 na stałą w0 i zmienną w. Całość (lub jedynie generacje zakresu) umieść w pętli for, gdzie rolę w będzie pełnić iterator pętli. Ewentualnie użyj bloczek ramp w przypadku, gdy interesujący jest konkretny zakres.

Awatar użytkownika
micard
Posty: 150
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Re: Program z wykresem

Post autor: micard » 04 sie 2016 17:39

Zwróć uwagę na jednostki. W równaniu masz w0/w, a oś wykresu to w/w0.
Załączniki
snippet.png

Snafu
Posty: 9
Rejestracja: 18 kwie 2016 20:54
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Program z wykresem

Post autor: Snafu » 08 sie 2016 11:43

Dziękuję bardzo za poświęcony czas. Niestety mi nie działa ten program powyżej- nie generuje nic :/
MW jeśli w0 ma być stałą? Tylko jaką? Mam sobie wpisać dowolną liczbę?
Próbowałam podłączyć jako tą zmienną to i, próbowałam też jako w0/w (tu już zwróciłam uwagę na mój błąd ;) ), próbowałam też wrzucić to do event structure, ale ciągle- nic nie generuje :F

MW
Posty: 3
Rejestracja: 18 lip 2016 19:47
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Program z wykresem

Post autor: MW » 08 sie 2016 22:01

Spróbuj zapoznać się z załączonym VI-em.
Załączniki
LV_11748.vi
(34.01 KiB) Pobrany 36 razy

Snafu
Posty: 9
Rejestracja: 18 kwie 2016 20:54
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Program z wykresem

Post autor: Snafu » 09 sie 2016 15:18

Mam LabVIEW 13 :|

Awatar użytkownika
micard
Posty: 150
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Re: Program z wykresem

Post autor: micard » 10 sie 2016 20:18

w/w0 i w0/w to etykiety, żeby pokazać różnicę między tym, czego próbowałeś, a opisem z książki.

jeśli udało Ci się zaimportować snippeta (zapisz do pliku .png na dysk, a następnie przeciągnij go do okienka schematu) - to każda zmiana współczynnika beta powinna generować nowy wykres

Snafu
Posty: 9
Rejestracja: 18 kwie 2016 20:54
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Program z wykresem

Post autor: Snafu » 15 sie 2016 05:39

micard wielkie dzięki! Zamiast kombinować zwróciłam dziś uwagę na to, że przecież w programie z bloczkiem formula mam ten sam błąd- wystarczyło dać 1/x przed wejściem X1 i wszystko działa :ymblushing: Niemal wyskoczyłam z wanny krzycząc eureka kiedy uświadomiłam sobie ten błąd :)) To zabawne jak jeden śmieszny błąd i brak czasu później potrafią sfrustrować człowieka...
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie :)
Ostatnio zmieniony 15 sie 2016 05:40 przez Snafu, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ