Wpisanie wartości z wiersza do kolumny

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
matiasss
Posty: 16
Rejestracja: 28 sty 2016 17:10
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Wpisanie wartości z wiersza do kolumny

Post autor: matiasss » 07 cze 2016 22:51

Cześć,

W jaki sposób mogę zamienić wszystkie wartości, które są wpisywane do jednego wiersza, aby były zapisywane do jednej kolumny? (tablica.png)
Załączniki
tablica.png
tablica.png (15.29 KiB) Przejrzano 6241 razy

PiDi
Posty: 638
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Wpisanie wartości z wiersza do kolumny

Post autor: PiDi » 07 cze 2016 23:19

Jednowymiarowa tablica to jednowymiarowa tablica, nie ma w niej kolumn i wierszy. Jeśli chcesz na front panelu zmienić "kierunek" tablicy, to musisz ją najpierw zmniejszyć do jednego elementu i rozciągnąć w drugą stronę:
Resize.png
Resize.png (12.7 KiB) Przejrzano 6238 razy
Może jeszcze małe wsparcie od sympatycznego Pana z NI: https://www.youtube.com/watch?v=_GlQ1riWjPc
ObrazekObrazekObrazekObrazek

matiasss
Posty: 16
Rejestracja: 28 sty 2016 17:10
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Wpisanie wartości z wiersza do kolumny

Post autor: matiasss » 08 cze 2016 16:05

Właśnie problem polega na tym, że ja nie tworzę tablicy 'z palca', a jest ona pobierana z pliku csv.

Być może brnę w niewłaściwym kierunku, ponieważ mam następujący problem: (slope.png)

W kolumnie 3 są wyniki z czujnika ciśnienia, natomiast w kolumnie 0 - czas wystąpienia tego ciśnienia.

Podany program do nowej tablicy zapisuje pomiary z ostatnich 30stu sekund.

Wyświetlenie ciśnienia na wykresie jest ok (biała linia), natomiast "Best Linear Fit" pokazuje jakieś dziwne wartości: czasem jest dużo powyżej linii ciśnienia, a czasem (jak w zalaczniku poniżej). Tak samo wartość 'slope' czasem pokazuje '-Inf', 'Inf' lub "NaN'.

Myslałem, że może złe wpisywanie do subarraya powoduje wachania w rysowaniu czerwonej linii.
Załączniki
slope.png

PiDi
Posty: 638
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Wpisanie wartości z wiersza do kolumny

Post autor: PiDi » 08 cze 2016 17:19

Wrzuć plik z pomiarami i kod.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

matiasss
Posty: 16
Rejestracja: 28 sty 2016 17:10
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Wpisanie wartości z wiersza do kolumny

Post autor: matiasss » 08 cze 2016 17:33

Do pliku csv są wpisywane na bierząco wyniki pomiarów z urządzenia przez bluetooth, więc udostępniam plik z ostatnimi pomiarami (prosze zmienic rozszerzenie na .csv). W trakcie działania programu tablica caly czas sie zmienia, bo uaktualnia wartosc najnowszego elementu.
W pierwszej kolumnie jest czas w formacie time stamp.
Załączniki
measurements.txt
(1.99 KiB) Pobrany 126 razy
Best Linear Fit.vi
(19.14 KiB) Pobrany 125 razy

PiDi
Posty: 638
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Wpisanie wartości z wiersza do kolumny

Post autor: PiDi » 08 cze 2016 22:32

Uff, wprowadziłem poprawki, dodałem komentarze co i jak - w załączniku.
Naprawdę polecam materiały szkoleniowe:
http://www.ni.com/getting-started/labview-basics/
http://www.ni.com/academic/students/learn/
Załączniki
Best Linear Fit.vi
(21.63 KiB) Pobrany 127 razy
ObrazekObrazekObrazekObrazek

matiasss
Posty: 16
Rejestracja: 28 sty 2016 17:10
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Wpisanie wartości z wiersza do kolumny

Post autor: matiasss » 09 cze 2016 12:37

PiDi: nie rozumiem tego (załącznik) W bloczku 'Best linear fit' do X podpiąłeś zamiast czasu pomiar, który powinien być jako Y, a w Y podałeś wartości trzeciego elementu, czyli temperatury punkty rosy (która tutaj nie ma znaczenia). Jednak gdy zmieniłem element wejściowy X jako czas dzieję się dokładnie to samo co wcześniej - linia czerwona (best linear fit) skacze w górę i dół pomiędzy rzeczywistymi pomiarami.
Ogladalem: https://youtu.be/zyYq6K7_WDM?t=438 i zrobiłem tak jak w filmie, ale linia prosta nie może być w miarę 'stabilna'
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (3.61 KiB) Przejrzano 6177 razy

matiasss
Posty: 16
Rejestracja: 28 sty 2016 17:10
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Wpisanie wartości z wiersza do kolumny

Post autor: matiasss » 09 cze 2016 15:02

Znalazłem chyba powód, jednak nie wiem jak to poprawić. Mianowicie jako X podawany jest czas w formacie time stamp. Zrobilem dla tych samych danych Y wykres, gdzie X to liczby z zakresu 1-8 i wyświetliło się poprawnie. Screen:

Dlaczego tak się dzieje?
Załączniki
roznica.png

PiDi
Posty: 638
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Wpisanie wartości z wiersza do kolumny

Post autor: PiDi » 09 cze 2016 20:09

Wrzuć VI z tym kawałkiem kodu ze screena.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

matiasss
Posty: 16
Rejestracja: 28 sty 2016 17:10
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Wpisanie wartości z wiersza do kolumny

Post autor: matiasss » 09 cze 2016 21:07

W załączniku kod
Załączniki
best linear fit 2.vi
(14.92 KiB) Pobrany 135 razy

Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Posty: 725
Rejestracja: 04 paź 2009 12:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Słupsk
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Re: Wpisanie wartości z wiersza do kolumny

Post autor: smiga » 12 cze 2016 22:35

To ciekawe - u mnie oba wykresy są identyczne.
Załączniki
wyresy.jpg
wyresy.jpg (249.79 KiB) Przejrzano 6130 razy
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek

ODPOWIEDZ