Pomoc przy programie Rejestrator dźwięku

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
engets
Posty: 13
Rejestracja: 18 gru 2015 00:22
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Pomoc przy programie Rejestrator dźwięku

Post autor: engets » 18 gru 2015 08:19

Witam wszystkich użytkowników :)
Jestem nowym członkiem forum i już będę was prosił o pomoc.
Mam do zrobienia na zajęcia z LabView projekt : Rejestrator dźwięku z możliwością zastosowania filtru górno-/dolnoprzepustowego, zaprogramowanie efektu echa.
Mianowicie nie wiem jak się za niego zabrać, mógłby mi ktoś jakoś podpowiedzieć lub naprowadzić od czego zacząć ? Z góry bardzo dziękuje :)
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
aaddaas
Posty: 182
Rejestracja: 26 cze 2013 20:42
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Pomoc przy programie Rejestrator dźwięku

Post autor: aaddaas » 18 gru 2015 11:17

A miałeś jakieś próby? Szkielet programu?
Polecam zainstalować sobie toolkit sound and vibration
Obrazek

engets
Posty: 13
Rejestracja: 18 gru 2015 00:22
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Pomoc przy programie Rejestrator dźwięku

Post autor: engets » 18 gru 2015 13:10

Troszkę zajęć już odbyłem, napisałem parę programów, bawiłem się tablicami , macierzami , clusterem ,serverem , napisałem prostego chata. Lecz tutaj jestem w kropce bo nawet dobrze nie wiem od czego zacząć :)

Awatar użytkownika
aaddaas
Posty: 182
Rejestracja: 26 cze 2013 20:42
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Pomoc przy programie Rejestrator dźwięku

Post autor: aaddaas » 18 gru 2015 13:31

Zacznij od stworzenia maszyny stanów (state machine), ze stanami: Inicjalizacja, Czekam_na_komendę, rejestracja, koniec i przemyśl co by się w nich znajdowało
Obrazek

Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Posty: 1316
Rejestracja: 30 lis 2004 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Pomoc przy programie Rejestrator dźwięku

Post autor: jogurt_owocowy » 18 gru 2015 13:59

Mam do zrobienia na zajęcia z LabView projekt : Rejestrator dźwięku z możliwością zastosowania filtru górno-/dolnoprzepustowego, zaprogramowanie efektu echa.
Jeśli chodzi o rejestrację dźwięku z mikrofonu, to dobrym punktem wyjścia dla Ciebie będzie dołączony do LabVIEW przykład Sound Input to File.vi:
  1. W LabVIEW, z menu Help wybierz Find Examples...
  2. Hardware Input and Output -> Sound -> Sound Input to File.vi
Ten VI odczytuje dźwięk z mikrofonu i zapisuje go do pliku *.wav. Po dostosowaniu go do swoich potrzeb możesz go łatwo wzbogacić o filtrację korzystając z funkcji zawartych w Functions -> Signal Processing -> Filters.

Powodzenia!

engets
Posty: 13
Rejestracja: 18 gru 2015 00:22
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Pomoc przy programie Rejestrator dźwięku

Post autor: engets » 03 sty 2016 17:18

jogurt_owocowy
Mógłbyś wygenerować mi ten vi ? Wyskakuje mi jakiś błąd z dostępem do ich serwera może dlatego ,że używam wersji tej kilkunastodniowej.

Już sobie poradziłem :)
Ostatnio zmieniony 03 sty 2016 23:29 przez engets, łącznie zmieniany 1 raz.

engets
Posty: 13
Rejestracja: 18 gru 2015 00:22
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Pomoc przy programie Rejestrator dźwięku

Post autor: engets » 12 sty 2016 12:21

Mam taki problem napisałem program który nagrywa dźwięk, ale jak dodaję do niego filtrację to nie wyrzuca mi przefiltrowanego dźwięku tylko dane typu dbl. Ktoś może poratować ?

Awatar użytkownika
aaddaas
Posty: 182
Rejestracja: 26 cze 2013 20:42
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Pomoc przy programie Rejestrator dźwięku

Post autor: aaddaas » 12 sty 2016 12:41

Podrzuć pogram
Obrazek

Awatar użytkownika
dajpanspokój
Posty: 139
Rejestracja: 05 lis 2015 08:15
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Pomoc przy programie Rejestrator dźwięku

Post autor: dajpanspokój » 12 sty 2016 12:52

Możesz użyć bloczka Build Waveform, żeby podmienić sygnał Y na ten przefiltrowany
Ale tablice doubli też możesz bez problemu wyświetlić na wykresie
Obrazek

engets
Posty: 13
Rejestracja: 18 gru 2015 00:22
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Pomoc przy programie Rejestrator dźwięku

Post autor: engets » 12 sty 2016 13:37

Przesyłam projekt :) tylko oszczędźcie mnie :P z Labview dopiero zacząłem i to nie jest moje środowisko pracy :) mam taki przedmiot i muszę go zaliczyć :)
Załączniki
Projekt.vi
(28.43 KiB) Pobrany 122 razy

Awatar użytkownika
dajpanspokój
Posty: 139
Rejestracja: 05 lis 2015 08:15
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Pomoc przy programie Rejestrator dźwięku

Post autor: dajpanspokój » 12 sty 2016 16:12

Hej

Tak jak napisałem. Z lewego bloczka wychodzi tablica waveformów, ponieważ możesz używać więcej niż 1 kanału do nagrywania.
Jeżeli chcesz filtrować wszystkie kanały, to używasz górnej pętli, jeżeli tyko pierwszego, to drugiej
Załączniki
wave.png
wave.png (28.2 KiB) Przejrzano 4868 razy
Obrazek

engets
Posty: 13
Rejestracja: 18 gru 2015 00:22
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Pomoc przy programie Rejestrator dźwięku

Post autor: engets » 12 sty 2016 20:10

Ok dziękuje za pomoc :) Zaraz usiądę do tego. Mam takie pytanie na marginesie czy dobrze rozumiem. Mam zaprogramować efekt echa. Pomyślałem ,żeby to zrobić tak : nagrał się dźwięk w pętli która by opóźniała np o 1 sekundę nagrywanie. Czy to jest dobra koncepcja ? Czy w Labview są jakieś klocuszki które pomogą mi to jakoś zaprogramować ?
EDIT
Usiadłem do tego i chyba mnie to przerasta bo zrobiłem tak jak tutaj polecił mi kolega dajpanspokój pokazał. I Nie rozumiem bo po zastosowaniu filtru nie widzę różnicy nw wykresie jak nagrywam głos jakby nic się nie działo . Ta stała 0,2 to rozumiem do tej częstotliwości ma przepuszczać filtr tak ? Jeśli tak to mi przepuszcza wszystko.

Awatar użytkownika
dajpanspokój
Posty: 139
Rejestracja: 05 lis 2015 08:15
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Pomoc przy programie Rejestrator dźwięku

Post autor: dajpanspokój » 12 sty 2016 22:33

Hej

Nie musisz używac zadnej petli. Echo to po prostu dodanie tablicy sygnalu do takiej samej tablicy tylko z zerami na poczatku.
Uzylem innego filtru, nie wiem czemu tamten nie dzialal, widocznie zle go uzywalismy...
echo.png
Tam gdzie jest łączenie tablic, musisz zaznaczyć concatenate inputs, w przeciwnym razie stworzą sie dwie tablice
Obrazek

Awatar użytkownika
aaddaas
Posty: 182
Rejestracja: 26 cze 2013 20:42
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: Pomoc przy programie Rejestrator dźwięku

Post autor: aaddaas » 12 sty 2016 22:52

Wydaje mi się, że nie musisz dodawać zera na początku, tylko w waveformie zmienić t0 (np dodać 0,3 sekundy), a później je zsumować. Przydatne bloczki Build Waveform, oraz Get Waveform components
Obrazek

engets
Posty: 13
Rejestracja: 18 gru 2015 00:22
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Pomoc przy programie Rejestrator dźwięku

Post autor: engets » 13 sty 2016 10:57

Jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie tematem :) . Właśnie przeczytałem wasze posty i próbuje ruszyć z tematem. Mam przy okazji znów pytania.

http://zapodaj.net/10cb6eb64d381.png.html
Zaznaczone bloczki jak się nazywają ? (poszukam sobie wtedy :D ) i co one robią ,żebym mógł też zrozumieć co tutaj łączę a nie jak jakiś troll bez wiedzy.
Tam sygnał z echa wychodzi jak zmienna dbl mogę to jakoś zapisać do pliku ? i I Zwykłe nagranie i przefiltrowane ?

ODPOWIEDZ