DIAdem

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

DIAdem

Post autor: Jamal79 » 22 kwie 2014 12:22

Mamy moze tu kogos kto troche tego praktykowal??

Osobiscie bylem na kursie podstawowym, ale brakuje mi kilku zeczy do mojego Scryptu. Jest moze ktos kto jest mi w stanie z tym pomoc, doradzic??

// niestety nieda zrobic sie spoilera :(

Wykonuje pomiary w LV, nastepnie zapisuje je do TDMS'a. W Diademie zrobilem skrypt, ktory wykonuje obliczenia (wydajnosc cieplna wymiennika ciepla), tworzy nowe grupy itd. Brakuje mi scryptu, ktory skopiuje i stworzy nowa grupe z danymi z wybranego zakresu czasowego.
Wyobrazmy sobie ze robie pomiary przez 48h z zapisem co 10sec. Podczas ktorego zmieniaja sie co jakis czas warunki fizyczne, zmiana predkosci przeplywu czy cisnienia. Chcialbym wyizolowac takie zakresy i je skopiowac.
Mam DialogBoxa, w ktorym mam przygotowane miejsca do wpisania np, czasu, badz liczby porzadkowej. Butona do inicjacji scrytptu oraz miejsce na nadanie nazwy grupy...

Help, hilfe, Hjælp, POMOCY....
Załączniki
View.png

Awatar użytkownika
Nowszy
NI Man
Posty: 501
Rejestracja: 30 maja 2008 08:33
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

DIAdem

Post autor: Nowszy » 22 kwie 2014 15:56

Próbowałeś skorzystać z DataBlCopy ?
Pozdrawiam, Nowszy

Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

DIAdem

Post autor: Jamal79 » 23 kwie 2014 08:11

Wlasciwie powinienem uzyc tego DataBlClpCopy (mozna okreslic dlugosc/ilosc wpisow), ale niewiem jak zawartosc okienka textowego przypisac jako zmienna. Moim celem jest stworzenie skrypty, tak aby "normalni" ludzie mogli go obslugiwac przez "hotkije".

Domyslam sie, ze trzeba najpierw stworzyc zmienna i ja pozniej przyporzadkowac do okienka. Podobmie jak Delphaju... ale niewiek jak, i czy to ma byc globalna zmienna?? Widzielem w kilku przykladach ze ich obslyga jest w Skrypcie a niektorych jest w Eventach.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2014 08:15 przez Jamal79, łącznie zmieniany 1 raz.

Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

DIAdem

Post autor: Jamal79 » 23 kwie 2014 09:02

Chyba ze ktos ma lepszy pomysl. Chodzi o mozliwosc zaznaczenia poczatku i konca obszaru na wykresach i guzik do skopiowania tych danych do nowej grupy...

Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

DIAdem

Post autor: Jamal79 » 23 kwie 2014 14:28

Witojcie

Wiem, ze 3 post z kolei, ale powyzszy dalej aktualny.

Znalazlem odpowiedz na moje pytanie.

http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... ithoutvar/

Tak na szybko.

Sub Button1_EventClick(ByRef This)
Dim zmienna : zmienna = val(<(objectCode)>.Text)
End Sub

Aby to smigalo, trzeba zmienic w ustawieniach wartosc/nazwe (objectCode)
val - wartosc liczby, mozna zmienic z str, dla textu.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2014 16:01 przez Jamal79, łącznie zmieniany 1 raz.

Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

DIAdem

Post autor: Jamal79 » 06 maja 2014 15:41

Odswieze troche temat.

Mam problem z danymi tekstowymi.
Tzn, wczytuje tdms, mam kanal ze stringami. Opis testu i takie tam. Oraz Kanal zawieracjacy dane pomiarowe.
Jak umiescic te wpisy na szablonie Raportu??

odpowiedz:
@@CHT(3,"[4]/[2]")@@
cht - kanal textowy
w nawiasie odpowiednio, nr. wpisu oraz kanal.

Drugie pytanie zwiazane z Raportem. mam zmienna w skrypcie i chcialbym ja rowniez umiescic w Raporcie.
Ostatnio zmieniony 07 maja 2014 09:24 przez Jamal79, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ