Kontrolka

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
misiek90
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2012 16:05
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Kontrolka

Post autor: misiek90 » 16 sty 2013 12:24

Witam wszystkich.
Mam pewien problem. Chciałabym, aby jedna kontrolka numeryczna była dostępna na dwóch zakładkach Tab Control. Czy istnieje taka możliwość?
Z góry dziękuję za pomoc :)

Awatar użytkownika
conioo
Posty: 53
Rejestracja: 22 mar 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Kraków

Kontrolka

Post autor: conioo » 16 sty 2013 12:39

Można obejść ten problem tworząc 2 kontrolki na 2 tabach o tym samym Caption. Dalej przepisywanie wartości z jednej kotrolki do drugiej np. w strukturze Event za pomocą property node Value.

Awatar użytkownika
vugie
Posty: 383
Rejestracja: 17 lis 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kontrolka

Post autor: vugie » 16 sty 2013 13:01

Innym sposobem jest umieszczenie kontrolki obok taba, a następnie zaznaczenie jej i przesunięcie w obszar taba za pomocą klawiszy kursora. Pojawia się brzydki czarny cień, ale on znika podczas uruchamiania.

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 921
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Kontrolka

Post autor: Pitol » 16 sty 2013 13:43

Problem z Twoim rozwiązaniem Vugie jest taki, że kontrolka "pojawi" się na wszystkich zakładkach. Jeśli kolega misiek90 ma tylko dwie zakładki to super. Jeśli ma więcej i nie chce tej kontrolki na wszystkich zakładkach to trzeba pokombinować (nie żeby się nie dało... wszystko się da :D)
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

TMa
Posty: 202
Rejestracja: 07 sty 2010 12:56
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Been thanked: 4 times

Kontrolka

Post autor: TMa » 17 sty 2013 10:31

Jeżeli chcesz umieścić jedną kontrolkę w dwóch zakładach, to może to oznaczać "uwspólnioną funkcjonalność". Może warto rozważyć wrzucenie obu zakładek do jednej zakładki nadrzędnej. Czyli mówiąc prościej zagnieździć Tab control, a rzeczoną kontrolkę wrzucić do nadrzędnej (widocznej z obu podrzędnych) :D
Ostatnio zmieniony 17 sty 2013 10:33 przez TMa, łącznie zmieniany 2 razy.

Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

Kontrolka

Post autor: Jamal79 » 17 sty 2013 15:41

Daj dwie osobne i podlacz je do tej samej nitki. Jak bardzo jest rozbudowany twoj program??

ODPOWIEDZ