Nazwy w indeksach array, stringi

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Dziech
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: Dziech »

Witam,

na początek chciałbym się przywitać - jestem nowy na forum. Mam następujący problem :

Chciałbym, żeby w mojej array zamiast indeksowania 0-n, były stringi. Próbowałem osobno zrobić coś w stylu menu z nazwami i przekazywać wartości do array, ale nie za bardzo wiem, której funkcji użyć. Jestem zupełnie zielony z LV : )
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: Pitol »

A możesz trochę wyjaśnić? Bo nie rozumiem Twojego pomysłu.
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
Dziech

Jest array i zamiast indeksów 0,1,2,3.. chcę mieć nazwy. Chodzi o to, żeby można wpisywać wartości wiedząc do jakiej nazwy przypisuje się wartość.
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator

Re: Nazwy w indeksach array, stringi

Coś takiego Cie interesuje?
ring.gif
ring.gif (4.17 KiB) Przejrzano 5336 razy
ObrazekObrazekObrazek
Dziech

Dokładnie ! Pewnie to super proste, będę wdzięczny za podział wiedzą ; ) Dzięki za to z góry ; )
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator

Na szczęście już to kiedyś komuś tutaj tłumaczyłem, więc nie muszę się męczyć:
ołkidołki... no to po kolei:
Na początek polecam ustawienie takiej opcji:
Tools -> Options -> Front Panel -> zaznaczyć: Open the control editor with double-click
Pozwoli to na szybkie przechodzenie w tryb edycji kontrolki (bez tego nie zrobiłbym tej kontrolki)

Leży sobie kontrolka na panelu, prawym na nią -> Advanced ->Customize (albo gdy już włączymy tę opcję, o której pisałem na początku to wystarczy dwa razy kliknąć w kontrolkę)
Następnie przechodzimy w tryb Customize Mode (kliknąc należy w symbol klucza na pasku)
Klikamy dwa razy (aby przejść do trybu edycji) na obszarze tej kontrolki numerycznej (tej, której chcesz się pozbyć). Otworzy się okno edycji tego elementu.
I teraz można pokombinować:
No i teraz klikasz prawym na kontrolkę numeric -> Replace -> Ring & Enum -> Text Ring. Możesz teraz powpisywać do tej kontrolki wartości, ale możesz też to zrobić później.
Następnie zamknij edycję tej kontrolki (ctrl+W lub zamknij okno po prostu). Na pytanie czy zastąpić kontrolkę kliknij YES, natomiast nie zapisuj nic (wybierz don't save). Wrócisz teraz do edycji całej kontrolki typu Array. Również ją zamknij (potwierdzajac zastąpienie) i możesz też ją zapisać (dla potomnych).
ObrazekObrazekObrazek
Dziech

Wielkie dziękuję i pomógł of korso ! : ))
ODPOWIEDZ