Generacja FFT

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
crash

Generacja FFT

Post autor: crash »

Witam, mam taki problem.

Mam wygenerowane próbki sygnału pobudzenia Pt (suma 32 sinusoid o f 2:2:64) w matlabie (20000 próbek, fs=1000Hz). Wczytuje je w LabView i chce z nich zrobić FFT bloczkiem z palety analyze-> signal processing -> Real FFT lub complex FFT (nie wiem dokładnie którego użyć, ale to nic póki co nie zmienia). Obie operacje dają taki sam wynik... wartość zero (jedynie pierwszy element ma jakąś rzeczywistą wartość z kosmosu reszta to zera).

Dziwną rzeczą jest gdy sygnał zwiększę lub zmniejszę sztucznie o jedną próbkę, wtedy już dostaje jakieś wartości. Dlaczego liczba próbek 20000 jest taka magiczna i bloczek FFT nie chce jej zaakceptować?

Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: Generacja FFT

Post autor: jogurt_owocowy »

Hej.

Problem nie leży na pewno w bloczku FFT. Gdzie leży, to rozwikłamy, tylko:

1. Zamieść swój program, w którym występuje to zjawisko.
2. Podaj wersję LabVIEW na jakiej pracujesz.

Pozdrawiam
crash

zamieszczam niżej samą generacje FFT, LabView wersja 6.1
Załączniki
generacjafft.vi
(20.51 KiB) Pobrany 236 razy
pobudzeniept.txt
(209.77 KiB) Pobrany 237 razy
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

Wszystko chodzi poprawnie. 32 równiutkich prążków Twoich składowych rozmieszczonych co 2 Hz rozpoczynając od 2 Hz.

Jaka to miła (dla odmiany) sytuacja, w której miało nie działać, a działa :]

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 07 cze 2008 16:59 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
crash

Generacja FFT

super dzięki, ale mam 2 pytanka ;)

dlaczego tak na prawdę moje rozwiązanie nie działa? i skąd wziąć ten bloczek FFT co go użyłeś? (chyba że to jest odpowiednik w nowszej wersji) i ten bloczek którym wczytujesz z pliku ?
Ostatnio zmieniony 07 cze 2008 17:10 przez crash, łącznie zmieniany 1 raz.
crash

Generacja FFT

dobra już wiem :P bloczki to poprostu odpowiedniki nowszej wersji :P a to co wysłałem działa, tylko nie sprawdzałem tego na wykresie a po wartościach próbek. Matlab podwał mi wartości rzędu 3x10e-11 a labview poprostu sobie 0 z tego zrobiło ;) :P <głupek> ;)
ODPOWIEDZ