Symulacja taśmy z piaskiem - kobieta w potrzebie

Jeśli masz do zaoferowania pracę dla osoby znającej LabVIEW to ogłoszenie możesz zamieścić w tym dziale.
kobieta_w_potrzebie
Posty: 2
Rejestracja: 08 lip 2015 21:08
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Symulacja taśmy z piaskiem - kobieta w potrzebie

Post autor: kobieta_w_potrzebie » 08 lip 2015 21:12

Cześć,

Na początku słowo wyjaśnienia - jestem tu nowa i szukam pomocy :((

Mam do zrobienia projekt w LABVIEW.
Założenie jest takie: mam symulować w czasie rzeczywistym proces sypania piasku na taśmociąg. Taśmociąg jest w kształcie rynny.

Symulować mam stan 9 czujników mierzących poziom nasypania piasku (odległość czujnika od piasku w danej chwili).

Zakładając, że taśmociąg porusza się z określoną prędkością muszę mierzyć objętość przesypanego piasku w czasie.

Narobiłam sobie trochę zaległości na uczelni, a ten projekt to moje być albo nie być.

Jeśli ktoś byłby tak miły i chciał mi pomóc, jestem gotowa okazać swoją wdzięczność ;) ;)
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (11.64 KiB) Przejrzano 3239 razy

Awatar użytkownika
aaddaas
Posty: 182
Rejestracja: 26 cze 2013 20:42
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Symulacja taśmy z piaskiem - kobieta w potrzebie

Post autor: aaddaas » 09 lip 2015 11:16

Hej!
Zawsze znajdziesz tutaj osoby chętne do pomocy, ale musisz coś sama zacząć, a w momencie jak utkniesz - ktoś Ci pomoże. Raczej nikt całości za Ciebie nie zrobi.
Stąd moje pytanie: masz już coś opracowane?
Pierwsza kwestia to matematyki - czy wiesz już jak będziesz liczyć tą objętość?
Druga kwestia programu - zaczęłaś coś robić? Programowałaś kiedyś w LabView?

Adam
Obrazek

kobieta_w_potrzebie
Posty: 2
Rejestracja: 08 lip 2015 21:08
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Re: Symulacja taśmy z piaskiem - kobieta w potrzebie

Post autor: kobieta_w_potrzebie » 13 lip 2015 15:04

jaką część mam, już generuje 9 sygnałów udających odczyty z czujników aczkolwiek nie wiem jak wyświetlić na jednym wykresie wykres w czasie rzeczywistym przesypanego piasku np w czasie 5 sekund jak to wygląda, jaki bloczek zastosować żeby połączyć te sygnały i jak to zrobić na wykresie żeby poprawnie było to wyświetlone...

Awatar użytkownika
aaddaas
Posty: 182
Rejestracja: 26 cze 2013 20:42
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Symulacja taśmy z piaskiem - kobieta w potrzebie

Post autor: aaddaas » 13 lip 2015 19:15

Najepiej by było byś wrzuciła tutaj swój VI lub snippeta jeśli nie tworzyłaś subVI (zaznaczasz wszystko z Block Diagram, edit->create snippet).
Jeśli chcesz wyświetlać wiele przebiegów na jednym wykresie, to najlepiej je połączyć w arraya i wtedy połączyć z wykresem.
Jeśli chcesz znać wartość np z 5 sekund, to używaj rejestra przesuwnego (shift register) do którego dodajesz wartości z kolejnego przebiegu i biorąc pod uwagę częstotliwość próbkowania, czytaj odpowiednią ilość ostatnich próbek w przebiegu.
Więcej będę mógł podpowiedzieć, jak już zobaczę program;)
Obrazek

ODPOWIEDZ