Zmienne lokalne

Tematy związane z zauważonymi błędami w LabVIEW oraz lista życzeń - nowe funkcje, które mogłyby się znaleźć w nowej wersji.
spalinowy
Posty: 106
Rejestracja: 03 lut 2012 15:09
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Zmienne lokalne

Post autor: spalinowy » 03 lis 2015 09:49

Dość często zdarza mi się, że mam więcej niż 5 zmiennych lokalnych utworzonych jednocześnie i domyślnie tworzą się jako Write, a potem każdą pojedynczo trzeba kliknąć i zmienić na Read.
Co sądzicie o tym, aby dało się zaznaczyć ileś zmiennych lokalnych i wszystkie na raz zmieniać na Write lub Read?

Awatar użytkownika
aaddaas
Posty: 182
Rejestracja: 26 cze 2013 20:42
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Zmienne lokalne

Post autor: aaddaas » 03 lis 2015 10:14

Nie sądzę by była taka opcja. Jeśli chcesz, to możesz ją zaproponować do następnej wersji labVIEW na stronie http://forums.ni.com/t5/NI-Idea-Exchange/ct-p/ideas (ale wczesniej wyszukaj, czy ktoś już nie proponował wcześniej).
Niemniej jednak proponuję ograniczyć używanie zmiennych lokalnych, ponieważ przy większych projektach możesz narazić się na nieprawidłowe nadpisywanie danych, a poza tym trudniej jest śledzić przesył danych (dataflow) w programie.
Obrazek

PiDi
Posty: 626
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: Zmienne lokalne

Post autor: PiDi » 04 lis 2015 15:08

W LabVIEW 2015 można doinstalować do prawego przycisku myszy skrypt, który robi dokładnie to: https://decibel.ni.com/content/docs/DOC-43996

(Przy czym zastanowiłbym się najpierw, czy tyle zmiennych lokalnych jest do czegoś potrzebne - plus to, co napisał aaddaas).
ObrazekObrazekObrazekObrazek

ODPOWIEDZ