Konwersja wersji

Tematy związane z zauważonymi błędami w LabVIEW oraz lista życzeń - nowe funkcje, które mogłyby się znaleźć w nowej wersji.
Awatar użytkownika
fajfi
Posty: 184
Rejestracja: 28 sty 2004 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Wrocław

Konwersja wersji

Post autor: fajfi » 12 paź 2011 17:36

Cześć,
moje pytanie jest natury "ideologicznej".
Być może nawet nie ma sensu (nie wiem w jaki sposób projektuje się samo labview), ale cóż - zaryzykuję.
Zapewne każdy z nas zetknął się z konfliktem wersji - plików napisanych w nowszych wersjach nijak nie da się otworzyć w starszych.
Jest to poniekąd zrozumiałe. Zastanawia mnie jednak inna rzecz:
Załóżmy, że w nowszej wersji coś napisałem, ale korzystam jedynie z takich funkcji, które były dostępne również w starszej wersji.
Dlaczego nawet wtedy starsza wersja LV nie może otworzyć 'nowszego' vi'-aja?
Teraz, kiedy praktycznie co roku wychodzi nowa wersja LV sprawia to, że dość szybko zostajemy w tyle - po kilku latach nasza wersja staje się zabytkiem.
Korzystając z okazji wypowiem takie marzenie (zapewne ściętej głowy): bardzo przydałby się jakiś program, toolkit, wstawka, narzędzie czy jak to nazwać, który pozwalałby nowsze wersje konwertować do starszych bez konieczności kupowania całego nowego LV. Szczególnie jeśli nie korzystało się z nowości, których nie było w starszych wersjach.
Czy jest to w ogóle możliwe ze względu na sam proces projektowania LV?
Pozdrawiam
Fajfi

wiget
Posty: 13
Rejestracja: 31 paź 2009 23:21
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Konwersja wersji

Post autor: wiget » 08 lis 2012 17:33

Witam,
odnosząc się do Twojej wypowiedzi:
fajfi pisze:bardzo przydałby się jakiś program, toolkit, wstawka, narzędzie czy jak to nazwać, który pozwalałby nowsze wersje konwertować do starszych bez konieczności kupowania całego nowego LV. Szczególnie jeśli nie korzystało się z nowości, których nie było w starszych wersjach.
zapytam - po co takie coś? Skoro VI (nazwijmy tak nasz program na potrzeby tego postu) jest napisany w nowej wersji LV to przecież autor programu może go zapisać w wersji kompatybilnej ze starszym LV. A w drugą stronę to zupełnie bez sensu - bo w jaki sposób (bez wiedzy autora - twórcy) sprawdzić czy dany VI ma funkcje nowe czy tylko stare?
Reasumując - możliwośc zapisania jest - ktoś potrzebuje to prosi autora i on zapisuje w trybie zgodności z poprzednimi wydaniami LV.
Chyba, że chodzi o cos zupełnie innego??

Pozdrawiam
Obrazek
Extensa - certyfikowani programiści LabVIEW z Krakowa.

wiget
Posty: 13
Rejestracja: 31 paź 2009 23:21
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Konwersja wersji

Post autor: wiget » 08 lis 2012 17:40

No tak - dałem się wypuścić:) a kolega tylko pozycjonuje odtruwanie alkoholowe (moderatorów przepraszam za 2 posty pod rząd - biję się w pierś i obiecuje poprawę).

Pozdrawiam
Obrazek
Extensa - certyfikowani programiści LabVIEW z Krakowa.

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 913
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: Konwersja wersji

Post autor: Pitol » 08 lis 2012 20:22

Spoko... Następnym razem Edytuj post ;)

A z panią Kathy już ja sobie porozmawiam, o ile to nie robot ;)...
Pozdrawiam Pitol,

Certified LabVIEW Architect, Certified TestStand Developer.

PiDi
Posty: 602
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Konwersja wersji

Post autor: PiDi » 08 lis 2012 22:18

A tak dla przyszłych pokoleń archeologów: http://forums.ni.com/t5/Version-Convers ... Conversion
Sądzę, że tam dałoby się przepchnąć od LV 3.0 do 2012 i z powrotem :D
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
fajfi
Posty: 184
Rejestracja: 28 sty 2004 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Wrocław

Re: Konwersja wersji

Post autor: fajfi » 08 lis 2012 22:49

wiget pisze: zapytam - po co takie coś?
Już tłumaczę:
Dawno temu kupiliśmy wersję 8.5 i było fajnie. Mijały miesiące i lata i powstawały kolejne wersje.
Temczasem na niniejszym forum pojawiały się przykłady rozwiązań pisane w coraz to nowszych wersjach.
Jako, że najbardziej lubię uczyć się na przykładach, to miałem coraz bardziej utrudniony do nich dostęp.
A za każdym razem prosić się o przekonwertowanie przykładu staje się w końcu nudne i uciążliwe dla innych.
wiget pisze:w jaki sposób (bez wiedzy autora - twórcy) sprawdzić czy dany VI ma funkcje nowe czy tylko stare?
Labview chyba wie jakich funkcji używa dany VI? A może i nie wie?
W każdym razie problem się zdezaktualizował, gdyż w końcu namówiłem szefostwo do zakupu najnowszej wersji, czyli wtedy 2011 - więc na jakiś czas powinna wystarczyć :)

W następnym poście piszesz:
wiget pisze:a kolega tylko pozycjonuje odtruwanie alkoholowe
Nic mi o tym nie wiadomo, żebym coś kolekcjonował. Nic z tego nie rozumiem.
Pozdrawiam
Fajfi

PiDi
Posty: 602
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Konwersja wersji

Post autor: PiDi » 08 lis 2012 23:48

fajfi pisze:
wiget pisze:
W następnym poście piszesz:
wiget pisze:a kolega tylko pozycjonuje odtruwanie alkoholowe
Nic mi o tym nie wiadomo, żebym coś kolekcjonował. Nic z tego nie rozumiem.
Pozdrawiam
Fajfi
To nie do Ciebie, ktoś kto odgrzebał ten temat sobie stronę pozycjonował, Pitol już usunął ten post ;)
ObrazekObrazekObrazek

Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

Konwersja wersji

Post autor: Jamal79 » 13 lis 2012 12:39

Ja widze swiatelko w tunelu.
Przy instalacji powinien zapytac czy pelna czy tylko np. upgerade z jakiejs tam versjii. I tak domyslnie instaluje wszystko do tego samego katalogu tylko dopisuje versje LV. Moglby sprawdzac ktore juz istnieja i tworzyl by nowe. A w palecie funkcji zaznaczal na ikonce komptabilnosc. Widzac to uzytkownik moglby wybrac czy uzyc ExpresVI'aja czy moze SubVIaja, itd. To by bylo do przejscia. (Tak mysle). Ja natomiast mam podobny problem z Type Definition. Wystarczy ze podejrzysz starego ctrla a on automatycznie go zmieni na typedeffinition i musisz calosc odnowa zapisywac do starej wersjii. W moim przypadku niemozliew bo firma kiedys zakupila SubVIaje, ktore sa zakodowane...
Nie bylo tego wiele...

Podoba mi sie sam zamysl, bo czasami czlowiek instaluje tylko aby przetestowac nowe funkcje itd...

ODPOWIEDZ