skalowalna ilość plotów w Waveform Graph

Tematy związane z zauważonymi błędami w LabVIEW oraz lista życzeń - nowe funkcje, które mogłyby się znaleźć w nowej wersji.
Awatar użytkownika
mar3cki
Posty: 53
Rejestracja: 15 lis 2005 00:00
Lokalizacja: Wrocław

skalowalna ilość plotów w Waveform Graph

Post autor: mar3cki » 24 wrz 2008 13:02

Przerabiałem temat niedawno z NI:
w Waveform Graph nie można dynamicznie zmieniać ilości plotów. Problem pojawia się, gdy wywołujemy graph nie wiedząc ile plotów potrzebujemy.

Rozwiązanie obecne: można rozciągnąć nadmiarowo i potem ukrywać nieaktywne
pozdro marecki

Certified LabVIEW Developer

Awatar użytkownika
wino
Posty: 548
Rejestracja: 23 gru 2005 00:00
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Lokalizacja: Kraków

Re: skalowalna ilość plotów w Waveform Graph

Post autor: wino » 24 wrz 2008 17:00

witaj

chodzi ci o to, że nie można rozwijać "Plot Legend"?

marwis
Posty: 22
Rejestracja: 17 paź 2008 21:29
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5
Lokalizacja: Gdy
Kontakt:

Re: skalowalna ilość plotów w Waveform Graph

Post autor: marwis » 11 sie 2009 01:04

NIe wiem o jaką wersję chodziło, ale grzebię trochę w Graph'ie (LV 8.5) i załatwiam to przez Legend: Numer of Rows, chyba że nie o to chodziło.

Awatar użytkownika
mar3cki
Posty: 53
Rejestracja: 15 lis 2005 00:00
Lokalizacja: Wrocław

skalowalna ilość plotów w Waveform Graph

Post autor: mar3cki » 11 sie 2009 09:44

ilustruję przykładem o co chodzi, bo to chyba najtrafniejsza forma :-)

LV 7.1

okazuje się, że jednak można tylko trzeba we właściwej kolejności się dobierać do property graphu: najpierw ustawiać Legend.PlotsShown, a potem zmieniać nazwy, itd

taki problem możemy mieć tworząc vi'aja, do którego będziemy się odwoływać z różnymi ilościami kanałów do wyświetlania
Ostatnio zmieniony 11 sie 2009 09:46 przez mar3cki, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdro marecki

Certified LabVIEW Developer

marwis
Posty: 22
Rejestracja: 17 paź 2008 21:29
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5
Lokalizacja: Gdy
Kontakt:

Re: skalowalna ilość plotów w Waveform Graph

Post autor: marwis » 11 sie 2009 16:25

Ja w 8.5 nie znalazłem Legend.PlotsShown ale program działa. Po zamianie w pierwszej
niepoprawnej strukturze Legend.PlotsShown na Legend: Numer of Rows błędu nie ma i obie działają tak samo.

Awatar użytkownika
mar3cki
Posty: 53
Rejestracja: 15 lis 2005 00:00
Lokalizacja: Wrocław

skalowalna ilość plotów w Waveform Graph

Post autor: mar3cki » 12 sie 2009 10:37

Ciekawe, właśnie sprawdzałem w 8.5 i nie mam błędu niewłaściwego property Legend.PlotShown (jak to dobrze jak jest kompatybilność wstecz, dziwiłbym się gdyby nie działało :-) ).

natomiast dalej dostaję błąd w 4 obrocie drugiej pętli for w trzeciej klatce z property ActivePlot:

Error 1077 occurred at Property Node (arg 1) in Waveform_graph_property_8.5.vi
Possible reason(s):
LabVIEW: Invalid property value.
Property Name: Active Plot

wynikający z faktu, że jest aktywne ograniczenie Legend.PlotShown = 3, wartość ta jest zmieniana dopiero po wykonaniu pętli for i właśnie na tym polega cały cwanzig (jak mawia dziadek) ;-)

WNIOSEK: musi być zachowana właściwa kolejność: najpierw ustalamy ile wierszy, a dopiero potem można zmieniać ich właściwości
pozdro marecki

Certified LabVIEW Developer

ODPOWIEDZ