METEX ME 21,22,31,32 i błąd VISA

Tematy związane z zauważonymi błędami w LabVIEW oraz lista życzeń - nowe funkcje, które mogłyby się znaleźć w nowej wersji.
ypsilon
Posty: 26
Rejestracja: 11 paź 2004 00:00
Lokalizacja: Śląsk

METEX ME 21,22,31,32 i błąd VISA

Post autor: ypsilon » 17 lip 2008 08:06

Witam

Po podłączeniu przez RS232 miernika uniwersalnego METEX ME32 i uruchomieniu jednej z wielu dostępnych szeroko aplikacji do odczytu jego pomiarów, lv 8.2/winxp/2000 zgłasza błąd nr -1073807202 z komentarzem:
Error -1073807202 occurred at an unidentified location

"This error code is undefined. No one has provided a description for this code, or you might have wired a number that is not an error code to the error code input."

Co ciekawe wygląda, że te proste aplikacje były pisane właśnie na dla wersji lv od 8 w górę.Błąd pojawia się na różnych komputerach więc to nie sprawa sprzętu.

Czy może już ktoś z Kolegów cwiczył różne Metexy w lv w wersji wyższej niż 8.0 i wie jak ten problem zlikwidowac?
Tak naprawdę to protokół transmisji mają ten sam różne modele Metexów więc jak zadziała jeden to i inne więc zapewne informacja jak ominąc błąd VISY przyda się wielu...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
fajfi
Posty: 184
Rejestracja: 28 sty 2004 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Wrocław

Re: METEX ME 21,22,31,32 i błąd VISA

Post autor: fajfi » 18 lip 2008 07:45

Cześć.
Do swoich pomiarów używam m.in. multimetru metex-32.
Też kiedyś pojawiam mi się podobny błąd, niestety nie pamiętam jak go zwalczyłem.
Za to załączam programik, którego używam do swoich pomiarów i działa on bez zarzutu. Wersja LV 8.2.
Gdyby jednak coś nie działało, to sporóbuj "pobawić" się parametrami przy RTS - State i DTR - State.
Pozdrawiam
Fajfi

ypsilon
Posty: 26
Rejestracja: 11 paź 2004 00:00
Lokalizacja: Śląsk

Re: METEX ME 21,22,31,32 i błąd VISA

Post autor: ypsilon » 21 lip 2008 07:39

Witam

Niestety nadal lv wyświetla ten sam błąd. Tajemnica zdaje sie tkwi w niewłaściwym działaniu (parametrach ?) Property Node w każdym z bloczków które je zawierają. Już pierwsza startująca VISA SERIAL przed While Loop zgłasza ten błąd. Spróbuj przypomniec sobie jak zwalczyłeś to kiedyś u siebie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
fajfi
Posty: 184
Rejestracja: 28 sty 2004 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Wrocław

Re: METEX ME 21,22,31,32 i błąd VISA

Post autor: fajfi » 21 lip 2008 08:02

Cześć,
ciekawe, bo u mnie działa prawidłowo.
A czy mógłbyś zapodać swój "pierwotny" program, w którym pojawia się ten błąd? Może to okaże się pomocne?

Pozdrawiam
Fajfi

ypsilon
Posty: 26
Rejestracja: 11 paź 2004 00:00
Lokalizacja: Śląsk

Re: METEX ME 21,22,31,32 i błąd VISA

Post autor: ypsilon » 21 lip 2008 09:41

Witam

Załączam programik do obsługi Metexa w wersji na ME 31/32. Ten też nie działa i lv zgłasza ten sam błąd jak przy uruchamianiu twojego vi.

Może to stąd, że moje lv nie ma go w swojej liście błędów w katalogu SHARED/ERRORS ?

Awatar użytkownika
fajfi
Posty: 184
Rejestracja: 28 sty 2004 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Wrocław

Re: METEX ME 21,22,31,32 i błąd VISA

Post autor: fajfi » 22 lip 2008 08:33

Cześć!
Okazuje się, że za wcześnie się pochwaliłem rozwiązaniem problemu.
U mnie pojawia się inny błąd - załączony w pliku.
Pojawia się on tylko przy pierwszym odpaleniu programu.
Jak kliknę "stop" i ponownie uruchomię program, to dział bez zarzutu do następnego uruchomienia LabView.
Czy ktoś ma pomysł jak pozbyć się tego "dziadostwa"? Mnie osobiście to nie przeszkadza, ale studenci mogą wpadać w panikę na widok takiego komunikatu...

Pozdrawiam
Fajfi

Awatar użytkownika
fajfi
Posty: 184
Rejestracja: 28 sty 2004 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Wrocław

Re: METEX ME 21,22,31,32 i błąd VISA

Post autor: fajfi » 23 lip 2008 14:29

Cześć!

A spróbuj czegoś takiego:
Po VISA Configure Serial Port wstaw "Flush Buffer", ale jeszcze przed pętlą.
U siebie wstawiłem i problem zniknął. Co prawda testowałem zaledwie parę razy, więc nie wiem czy a jakis czas nie wyskoczy, ale prognozy są optymistyczne...
Pozdrawiam
Fajfi

ypsilon
Posty: 26
Rejestracja: 11 paź 2004 00:00
Lokalizacja: Śląsk

Re: METEX ME 21,22,31,32 i błąd VISA

Post autor: ypsilon » 12 sie 2008 07:07

Witam !

Już VISA CONFIGURE SERIAL PORT zgłasza wspomniany przeze mnie błąd Property Node - program nawet nie dochodzi do pętli. Jeśli go pcham dalej na każdym Property Node jest stop i wyświetlenie błędu. To jeszcze nie to...
Mam już nerw.

Pozdrawiam

smiglo
Posty: 110
Rejestracja: 18 sty 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: METEX ME 21,22,31,32 i błąd VISA

Post autor: smiglo » 14 sie 2008 08:12

Witam,

poza pętlą powinieneś wstawić bloczek VISA Close (zajrzyj do przykładów obsługi RS). Dodatkowo dobrze jeśli wyjścia błędów połączone są z wejściami.
Daj znać czy działa.

pozdrawiam
smiglo

ypsilon
Posty: 26
Rejestracja: 11 paź 2004 00:00
Lokalizacja: Śląsk

Re: METEX ME 21,22,31,32 i błąd VISA

Post autor: ypsilon » 19 sie 2008 10:15

Witam !
Zrobiłem tak jak podpowiadał Smiglo - to faktycznie poprawia rzetelnośc programu. Jednak dalej nie działa - podkreślam, że już startujący jako pierwszy VISA CONFIGURE SERIAL PORT zgłasza błąd i program na nim staje nie dochodząc do pętli.

Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
Koza
NI Man
Posty: 144
Rejestracja: 20 gru 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Olsztyn

METEX ME 21,22,31,32 i błąd VISA

Post autor: Koza » 19 sie 2008 12:00

Nie pisałeś, jakie masz parametry portu w systemie, być może tutaj leży problem:
System properties > Hardware > Device Manager > Ports (COM&LPT) > COM1<2> > Properties > Port settings

?

Pozdrawiam,
Koza

smiglo
Posty: 110
Rejestracja: 18 sty 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: METEX ME 21,22,31,32 i błąd VISA

Post autor: smiglo » 20 sie 2008 13:27

U mnie ten błąd jest wyjaśniony jako:

Error -1073807202 occurred at an unidentified location

Possible reason(s):

LabVIEW: (Hex 0xBFFF009E) VISA or a code library required by VISA could not be located or loaded. This is usually due to a required driver not being installed on the system.
=========================
VISA: (Hex 0xBFFF009E) A code library required by VISA could not be located or loaded.

Tu powinien pomóc NI MAN ;).

Zerknąłem, że używasz 8.2 - z tą wersją też miałem problemy w kwestii sprzętu (akurat RS nie testowałem ale ichnich sprzęt źle się sprawował).
Jak zainstalowałem 8.2.1 wszysko było ok.
Twój program sprawdzałem u siebie i nie mam błędów (LV 8.5).

Może sprawdź czy na starych "bloczkach" (nie VISA) działa....
smiglo

Awatar użytkownika
Koza
NI Man
Posty: 144
Rejestracja: 20 gru 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Olsztyn

Re: METEX ME 21,22,31,32 i błąd VISA

Post autor: Koza » 20 sie 2008 13:51

@ypsilon

A jaką wersję sterowników (NI-VISA) masz zainstalowaną? Wiem, że ten problem pojawia się, gdy ma się tylko LabVIEW...

Pozdrawiam,
Koza

EDIT: I jeszcze być może przydatny link:
VISA Error -1073807202 (0xBFFF009E)
http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... 32004EC84D
Ostatnio zmieniony 20 sie 2008 13:54 przez Koza, łącznie zmieniany 1 raz.

ypsilon
Posty: 26
Rejestracja: 11 paź 2004 00:00
Lokalizacja: Śląsk

Re: METEX ME 21,22,31,32 i błąd VISA

Post autor: ypsilon » 12 wrz 2008 06:25

Witam Kolegów

Już działa wszystko OK. Pomogło zainstalowanie sterowników VISA w wersji 4.4.1. co ciekawe dwukrotne. Sądzę, że instalator musiał miec dwukrotny reebot komputera.

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich!!

ODPOWIEDZ