Strona 1 z 1

Zakłócenia 10Hz

: 22 sty 2018 10:28
autor: mwojcie3
Witam

Jestem w trakcie realizacji jak dla mnie dość złożonego projektu. Podczas pomiarów pojawiając się zakłócenia o częstotliwości 10 Hz, za cholerę nie mogę dojść skąd się mogą one pojawiać. Przewód pomiarowy jest nie ekranowany, więc łapie pewnie wszystko :(.

W załączniku zrzut ekranu ze zmierzonych sygnałów.

Re: Zakłócenia 10Hz

: 22 sty 2018 18:38
autor: spalinowy
No niestety, ale z zakłóceniami musisz sobie poradzić sam. Ani nie wiem nic o aparaturze jakiej używasz, ani o otoczeniu pomiarowym, które może generować zakłócenia. Na tym etapie to wróżenie z fusów.

Re: Zakłócenia 10Hz

: 22 sty 2018 20:41
autor: jogurt_owocowy
Podczas pomiarów pojawiając się zakłócenia o częstotliwości 10 Hz, za cholerę nie mogę dojść skąd się mogą one pojawiać.
Dawno temu był na forum podobny temat: Spektrum mocy - problemy.

Re: Zakłócenia 10Hz

: 22 sty 2018 22:59
autor: PiDi
To może być jakiś błąd programowy, typu inicjalizowanie jakiegoś filtru zamiast ciągłej filtracji. Ale równie dobrze coś może faktycznie siać po przewodach. Pokaż kod, przede wszystkim ten, który odpowiada za pomiar.

Re: Zakłócenia 10Hz

: 07 lut 2018 13:43
autor: mwojcie3
Kod całego programu w załączniku.
Jest dość skomplikowany, więc wszystkie pliki zapuszczam. Pętla pomiarowa w folderze Loops/Acquisition Message Loop.
Dzięki za pomoc.

Re: Zakłócenia 10Hz

: 07 lut 2018 13:50
autor: mwojcie3
Zaekranowałem przewody. Niestety raz są szpilki a raz ich nie ma. Jest to zjawisko strasznie nie powtarzalne.
1.jpg
2.jpg