Przechwytywanie danych pomiarowych na bieżąco z oscyloskopu

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
mykeil
Posty: 4
Rejestracja: 22 mar 2017 20:52
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Przechwytywanie danych pomiarowych na bieżąco z oscyloskopu

Post autor: mykeil » 21 kwie 2017 22:15

Witam,

Szukam taniego oscyloskopu, który umożliwi mi odczytywanie punktów pomiarowych na bieżąco zanim wyczerpie się pamięć w oscyloskopie.

Zastanawiam się czy jeśli znalazłbym oscyloskop na bazie peceta, który ma kartę pomiarową wpiętą na pci express to czy mógłbym na tym oscyloskopie w Labview odbierać dane pomiarowe z prędkością zbliżoną do pci express?

Muszę użyć jakiegoś wirtualnego interfejsu, żeby dostać się do tych danych. Do wyboru pewnie będzie GPIB i Ethernet. Czy GPIB będzie miało ograniczoną prędkość nawet jeśli jest wewnątrz tej samej jednostki? Co z Ethernetem? Czy będzie to 100Mbit/s czy może szybciej? A może można jakoś podsłuchać pci express?

Dzięki za pomoc i nakierowanie.
Pozdrowienia,
Mykeil

spalinowy
Posty: 99
Rejestracja: 03 lut 2012 15:09
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: Przechwytywanie danych pomiarowych na bierząco z oscyloskopu

Post autor: spalinowy » 22 kwie 2017 23:46

Nie bardzo rozumiem tę ideę. Czemu nie możesz użyć taniej karty pomiarowej zamiast oscyloskopu? Czemu własnie z oscyloskopu chcesz pobierać dane?

mykeil
Posty: 4
Rejestracja: 22 mar 2017 20:52
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Przechwytywanie danych pomiarowych na bierząco z oscyloskopu

Post autor: mykeil » 23 kwie 2017 18:05

Chcę zrobić multi-kanałowy system pomiarowy do skanowania napięć na pcb. Ilość kanałów będzie uzależniona od częstotliwości próbkowania oscyloskopu i ilości pamięci na próbki. Chcę mieć próbkowanie między 10-100 MS na kanał. Jeśli oscyloskop będzie miał 5GS/s wyjdzie 50-500 kanałów. Do zwiększenia ilości kanałów użyję multipleksera.

O ile częstotliwość próbkowania w oscyloskopach nie jest ograniczeniem o tyle ilość pamięci już tak. Będę chciał rejestrować 500ms z częstotliwością próbkowania 5GS/s, więc potrzebuję 2.5 Gpts rekordu. Nie będę miał tyle. Próbuję ten problem rozwiązać poprzez zrzucanie danych pomiarowych z oscyloskopu na bieżąco.

Nie ma karty pomiarowej 16-kanałowej z próbkowaniem 100MS/s na kanał. Ja nie znalazłem.
Jeden dużym adc ma dodatkowy atut. Będę mógł zwiększyć próbkowanie poprzez redukcję kanałów, jeśli będę miał potrzebę na dogłębszą analizę. Jeśli jednak znasz taką kartę, która by miała 16 kanałów i samplowanie 100MS/s to chętnie się nad nią pochylę.

Widzę tylko dwa wyjścia. Oscyloskop z dużą ilością pamięci, albo z szybkim transferem danych.

Oscyloskopy oparte na Windowsie są dosyć tanie. Chciałem zainstalować Labview w takim oscyloskopie, żeby nie było żadnego dodatkowego medium po drodze, jak LAN i wyciągnąć dane z karty pomiarowej najszybciej jak się da.

Gościu wymienił kartę sieciową w oscyloskopie na 1Gbps i uzyskał 50MS/s z nielimitowanym rekordem :D , który może zapisywać sobie lokalnie. Ja chcę to zrobić wewnątrz oscyloskopu.
https://youtu.be/GhVQGPra9DQ

Zrobiłem rozeznanie i niestety wszystkie oscyloskopy, które są w moim zasięgu cenowym mają złącze PCI do wymiany danych między kartą akwizycji a pc, więc pomysł upadł. Potrzeba PCI-E. Teraz szukam oscyloskopu z dużą ilością pamięci. Znowu te co mają po Gpts pamięci mają bardzo szerokie pasmo i przez to są bardzo drogie.
Mam też rozwiązanie w postaci płytki ewaluacyjnej Texasa, która kosztować będzie mnie 12k pln i da mi 4GS/s i 2Gpts rekordu, więc nie jest źle, tylko nie potrzebuję aż tak dużej pamięci przy takim samplowaniu. Potrzebuję wyższego samplowania- może być kosztem mniejszej pamięci, albo karty 16-ch 100MS/s/ch.

Awatar użytkownika
mnawotka
Posty: 38
Rejestracja: 15 lut 2016 20:13
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 2 times

Przechwytywanie danych pomiarowych na bierząco z oscyloskopu

Post autor: mnawotka » 23 kwie 2017 19:37

Taki trochę żartem napiszę, polecam te karty:

http://www.gage-applied.com/digitizers/ ... s-pxie.htm

Ja w pracy używałem tej karty, niezłe możliwości ma :)

http://www.gage-applied.com/digitizers/ ... xpress.htm

Choć sądzę że to nie ten zasięg cenowy :)

mykeil
Posty: 4
Rejestracja: 22 mar 2017 20:52
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Przechwytywanie danych pomiarowych na bierząco z oscyloskopu

Post autor: mykeil » 23 kwie 2017 20:09

Żartem nie żartem, trochę trzeba będzie wydać ;)
Niezłe karty, tylko problem jest z nimi taki, że nie można ich znaleźć na ebay :D

Na razie najlepsze co znalazłem to 4GS/s i 4GB rekordu za 12k pln. Chociaż rekord może być 3GB, bo adc jest 12-bitowy.
http://www.ti.com/tool/adc12j4000evm http://www.ti.com/tool/TSW14J56EVM

Wolałbym jednak wyższe samplowanie, a mniejszy rekord.

Awatar użytkownika
mnawotka
Posty: 38
Rejestracja: 15 lut 2016 20:13
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 2 times

Re: Przechwytywanie danych pomiarowych na bierząco z oscyloskopu

Post autor: mnawotka » 24 kwie 2017 07:13

Wątpię abyś je znalazł na eBay. Trochę trzeba wybulić na to cholerstwo. Ja używałem Razor Express 16XX CompuScope wraz z generatorem DA4300 1M.

Ja miałem w kompie tą kartę, choć trochę żałowałem tej konfiguracji bo można było dokupić moduł i karta sobie była na zewnątrz w module i jak chciałeś używać to tylko podpinałeś do kompa (nie pamiętam tylko za pomocą jakiego interfejsu).
Jak się jej nawet nie używa to się radiator tak grzeje że można bekon smażyć :) . Dodatkowo jak już masz taką kartę w kompie polecam UPS, w robocie szef zaoszczędził na UPS, i przy którymś z przepięć w sieci (czy braku prądu) coś strzeliło i kartę trzeba było wysłać na serwis ...

mykeil
Posty: 4
Rejestracja: 22 mar 2017 20:52
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Przechwytywanie danych pomiarowych na bieżąco z oscyloskopu

Post autor: mykeil » 24 kwie 2017 11:02

Stare karty GaGe można znaleźć na ebay, ale to nie to próbkowanie i nie ta pamięć. Pewnie za jakiś czas i te będą.

A tutaj 56 GSps, 4 kanały i 24 Gpts rekorku
https://www.xilinx.com/products/boards- ... 31o3b.html

Idealny pod moje zastosowanie, tylko też nie ma na ebay ;)

ODPOWIEDZ