Komunikacja w RS232 komputera z sieci

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
dopiotrko
Posty: 2
Rejestracja: 08 gru 2016 17:12
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Komunikacja w RS232 komputera z sieci

Post autor: dopiotrko » 08 gru 2016 17:23

Czy mogę przy pomocy LabView połączyć sie przez np ssh z innym kompem, i sterować jego RS-em?
Gdzie szukać informacji?
Pozdrawiam

PiDi
Posty: 619
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: Komunikacja w RS232 komputera z sieci

Post autor: PiDi » 08 gru 2016 21:08

Generalnie da się - jeśli chcesz bezpośrednio używać portu COM na innym komputerze, do tego możesz użyć VISA Server: http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... 82005BBF2C
Nie wiem natomiast, jak to się ma do ssh - prawdopodobnie będziesz musiał wykonać jakieś tajemne sztuczki z użyciem np. PuTTY, ale tu już mogę tylko odesłać do Internetów lub jakiegoś bardziej ogarniętego speca od IT.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
micard
Posty: 164
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Komunikacja w RS232 komputera z sieci

Post autor: micard » 09 gru 2016 10:13

główną tajemną sztuczką jest dodanie użytkownika do grupy dialout na docelowej maszynie.

Awatar użytkownika
micard
Posty: 164
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Komunikacja w RS232 komputera z sieci

Post autor: micard » 09 gru 2016 10:16

natomiast jesli masz zainstalowany visa server - to nowy port com powinien szybko pojawić się w MAX'ie

dopiotrko
Posty: 2
Rejestracja: 08 gru 2016 17:12
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Komunikacja w RS232 komputera z sieci

Post autor: dopiotrko » 10 gru 2016 07:53

Dzięki wielkie. Zgrabne rozwiązanie. :)

Awatar użytkownika
mnawotka
Posty: 40
Rejestracja: 15 lut 2016 20:13
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 2 times

Komunikacja w RS232 komputera z sieci

Post autor: mnawotka » 12 gru 2016 09:24

W przemyśle często się jeszcze spotyka RS-a . Bądź jak masz jakieś starsze urządzenie, czemu Cię to dziwi. Ja tworząc prototypowy układ korzystam teraz z RS-a.

may
Posty: 96
Rejestracja: 20 lut 2012 12:30
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Katowice / Ruda Śląska

Re: Komunikacja w RS232 komputera z sieci

Post autor: may » 12 gru 2016 11:29

Dziwi Morganta, bo Morgant to bot reklamowy/spammer. Nowe konto, 3 posty w randomowych wątkach jeden zaraz po drugim, odpowiedzi w sumie poprawne, ale nigdy nie wnoszące nic merytorycznego do dyskusji. Będzie tak sobie nabijał postów, a po jakimś czasie zmieni sobie podpis z "Witam!" na link do jakiejś strony. Na dużych forach to pewnie przechodzi, u nas od razu widać :p
Obrazek

ODPOWIEDZ