Akwizycja danych, Keithley 2700 Resolution

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
wawrzak
Posty: 5
Rejestracja: 15 gru 2014 21:04
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Akwizycja danych, Keithley 2700 Resolution

Post autor: wawrzak » 22 cze 2016 16:29

Witam! Mam napisaną aplikacje w labVIEW 2013 do akwizycji danych za pomocą multimetru Keithley 2700. Otóż zastanawia mnie czemu niezależnie od zadanej liczby cyfr znaczących(Pole Resolution) zwraca mi niezależny wynik od tej wartości. Dla przykładu jak ustawie 4 i 1/2 to otrzymuje wynik 1234.23456 a powinienem otrzymać wynik 1234.2 Dodam że mam aplikacje na multimetr Fluke i tam działa mi to prawidłowo.

Awatar użytkownika
micard
Posty: 134
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Akwizycja danych, Keithley 2700 Resolution

Post autor: micard » 22 cze 2016 21:59

ilość cyfr znaczących ustawiasz poleceniem DIG:

Kod: Zaznacz cały

Table 4-3
Digits commands
Commands* Description Default
[SENSe[1]] Optional root command.
:VOLTage[:DC]:DIGits <n> [, <clist>] Set # of digits for DCV; <n> = 4 to 7. 7
:VOLTage:AC:DIGits <n> [, <clist>] Set # of digits for ACV; <n> = 4 to 7. 6
:CURRent[:DC]:DIGits <n> [, <clist>] Set # of digits for DC1; <n> = 4 to 7. 7
:CURRent:AC:DIGits <n> [, <clist>] Set # of digits for ACI; <n> = 4 to 7. 6
:RESistance:DIGits <n> [, <clist>] Set # of digits for Ω2; <n> = 4 to 7. 7
:FRESistance:DIGits <n> [, <clist>] Set # of digits for Ω4; <n> = 4 to 7. 7
:TEMPerature:DIGits <n> [, <clist>] Set # of digits for TEMP; <n> = 4 to 7. 6
:FREQuency:DIGits <n> [, <clist>] Set # of digits for FREQ; <n> = 4 to 7. 7
:PERiod:DIGits <n> [, <clist>] Set # of digits for PERIOD; <n> = 4 to 7. 7
Za: http://www.ee.bgu.ac.il/~acl/Equip/2700_900_01fnl.pdf str. 4-5

wawrzak
Posty: 5
Rejestracja: 15 gru 2014 21:04
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Akwizycja danych, Keithley 2700 Resolution

Post autor: wawrzak » 23 cze 2016 11:07

;:FRES:DIG 4, (@101)
Taka komenda jest wysyłana a wynik jaki otrzymuje wynosi 1.00680518
Tutaj korzystam z dodatkowego modułu Keihley 7706 dlatego jest adresowany kanał ale to nie ma różnicy czy wykorzystuje przedni panel czy tylne wejście do pomiaru.

ODPOWIEDZ