Problem z przeniesieniem projektu między komputerami

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
MK_Zuk
Posty: 83
Rejestracja: 01 gru 2009 11:53
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Problem z przeniesieniem projektu między komputerami

Post autor: MK_Zuk » 05 lis 2015 13:21

Witam.
Właśnie pojawił się taki oto problem.
Pisałem program na starszym komputerze z win7 (32-bit)
Chciałem przenieść projekt, żeby zaprezentować na laptopie z win7 (64-bit)
Pojawił się problem z kartą NI-USB-6210.
Na starym kompie karta normalnie działa.
Na laptopie karta działa jak nie pracuję w projekcie przeniesionym ze starego komputera.
Nawet nowy plik VI utworzony na szybko do sprawdzenia karty zawiesza LabVIEW
(w DAQAssistant nie pojawia się inicjacja karty)
W przypadku gdy pracuję bez projektu File -> New VI DAQAssistant działa OK.

Obydwie wersje LabVIEW są praktycznie takie same 13.0.1 f2 (laptop) i 13.0f2(komputer)
Wersje DAQmx identyczne 9.7.5

Spotkał się ktoś z podobnym problemem?
Jak go rozwiązać?
Przepisanie całego kodu raczej nie wchodzi w grę...

Pozdrawiam
Zuk

MK_Zuk
Posty: 83
Rejestracja: 01 gru 2009 11:53
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Problem z przeniesieniem projektu między komputerami

Post autor: MK_Zuk » 05 lis 2015 17:48

Jeszcze jedna dodatkowa informacja.
Uruchomiłem plik główny projektu
bez otwierania projektu i... ZADZIAŁAŁO.

Pierwszy raz w tym projekcie używam systemu kontroli wersji Tortoise.
W trakcie przenoszenia usunąłem katalog systemu .svn.

Pozdrawiam
Zuk

PiDi
Posty: 625
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: Problem z przeniesieniem projektu między komputerami

Post autor: PiDi » 05 lis 2015 22:22

1. Otwórz projekt. Prawy klik na projekcie w drzewie (Project: cośtam.lvproj, root w drzewie) -> Mass Compile...
2. Jeśli nie pomoże - zamknij projekt. Wybierz menu Tools -> Advanced -> Clear Compiled Object Cache..., wybierz Delete.
3. Skoro pracujesz z systemem kontroli wersji (swoją drogą, nie ma "systemu kontroli wersji Tortoise", jest system kontroli wersji SVN z klientem TortoiseSVN), to czemu przenosiłeś projekt, a nie checkoutowałeś go z SVN? Jeśli już, to do przenoszenia użyj opcji Export, jest dostępna w prawym kliku w systemie dla TortoiseSVN - to pozwala bezpiecznie i bez śmieci wykopiować zawartość repozytorium.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

MK_Zuk
Posty: 83
Rejestracja: 01 gru 2009 11:53
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Problem z przeniesieniem projektu między komputerami

Post autor: MK_Zuk » 10 lis 2015 15:02

Witam.
Dziękuję za odpowiedź.
Dzisiaj miałem okazję wszystko sprawdzić.
Niestety za każdym razem efekt ten sam.
1. ponownie skompilowałem
2. Usunąłem cache
3. Usunąłem cache i skompilowałem
4. eksportowałem przez SVNa
Najważniejsze jest to, że otwierając główny plik vi bez uruchamiania projektu
mimo wszystko działa. To jest dla mnie najważniejsze - mogę zaprezentować program.
Nie eksportowałem z SVNa ponieważ (jak pisałem) to mój pierwszy projekt
z systemem kontroli wersji i dopiero uczę się nowych możliwości.

Problem niestety nadal nie rozwiązany.
Pozdrawiam
Zuk

Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

Problem z przeniesieniem projektu między komputerami

Post autor: Jamal79 » 12 lis 2015 08:16

Hej
A oprocz instalacji MAXa, dodales tam twoja karte??
Na starym/stacjonarnym PCecie w MAXie mozesz eksportowac plik konfiguracyjny. Zainportuj go na laptopie. Czasami diabel tkwi w szczegolach...

MK_Zuk
Posty: 83
Rejestracja: 01 gru 2009 11:53
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Problem z przeniesieniem projektu między komputerami

Post autor: MK_Zuk » 12 lis 2015 16:24

Hej.
Kartę w MAXie oczywiście sprawdziłem zanim przeszedłem do projektu.
Przeniosłem ustawienia karty Export -> Import z PCta do laptopa
Po imporcie wyskoczył problem taki, że przy zamykaniu MAXa
wyskoczył komunikat czy zachować zmiany (Yes, Yes to All, No, Cancel)
Pierwsze dwie opcje powodowały, że okno znikało ale MAX nie zamyka się
jakby nowe ustawienia nie chciały zapisać się.
Coś w tej konfiguracji może być...

Pozdrawiam
Zuk

Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

Problem z przeniesieniem projektu między komputerami

Post autor: Jamal79 » 13 lis 2015 08:18

Dodaj recznie

MK_Zuk
Posty: 83
Rejestracja: 01 gru 2009 11:53
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Problem z przeniesieniem projektu między komputerami

Post autor: MK_Zuk » 17 lis 2015 08:04

Tzn co mam dodać ręcznie?
Karta jest widoczna w MAXie
i działa.

Pozdrawiam
Zuk

Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

Problem z przeniesieniem projektu między komputerami

Post autor: Jamal79 » 18 lis 2015 09:18

MAX, po ostatnich aktualizacja plata figle.
Ja np nie mialem odczytu z polowy sensorow w moim cDaxie. Aplikacje ktore wczesniej smigaly, nagle przestaly smigac. Nie tylko VI'aje. Problem tkwil w tym ze po updacie Maxa musialem dokonac wbudowanej Calibracji w Maxie. Powstal plik kalibracyjny i otrzymywalem dane, choc nie takie jak potrzebowalem, bo kalibracje/dostrajenie czujnikow mam obslugiwana w aplikacji. Pomoglo skasowanie kalibracji w Max'ie. Podejrzewam ze z automatu MAX szukal pliku kalibracyjnego niezaleznie czy go uzywasz czy nie. Teraz wszystko dziala po staremu.

Dlatego sugeruje, skasuj karte, reinstaluj maxa i dodaj recznie...

MK_Zuk
Posty: 83
Rejestracja: 01 gru 2009 11:53
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Problem z przeniesieniem projektu między komputerami

Post autor: MK_Zuk » 20 lis 2015 09:13

Problem rozwiązany.
Usunąłem toolkit ViewpointSVN z laptopa
i zadziałało.
Z komputera, na którym pracuję nie trzeba było usuwać.

Dziękuję za pomoc.
Temat można zamknąć.

Pozdrawiam
Zuk

MK_Zuk
Posty: 83
Rejestracja: 01 gru 2009 11:53
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Problem z przeniesieniem projektu między komputerami

Post autor: MK_Zuk » 11 gru 2015 14:48

Informacja dodatkowa.
Po zainstalowaniu najnowszego Tortoise 1.9.2
na obydwu komputerach (z uwzględnieniem wersji 32 i 64 bit)
oraz ponownym zainstalowaniu ViewpointSVN na laptopie
wszystko działa.

Problem rozwiązany, temat można zamknąć.

Pozdrawiam
Zuk

ODPOWIEDZ