Labview + cRIO + NI9402

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
niedzia
Posty: 6
Rejestracja: 28 mar 2014 16:01
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Labview + cRIO + NI9402

Post autor: niedzia » 01 kwie 2015 20:58

Witam,
mam zrobiony program w LV do stabilizacji temperatury w kabinie. Do tego realizacja sprzętowa (wiatraki komputerowe i suszarka elektryczna do chłodzenia i grzania) plus układ elektroniczny. Wszystko zasilane z zasilacza PC, czujnik temperatury to LM35dz. Do układu używam dwóch kart : NI 9215 i TU JEST PROBLEM. Wcześniej podpinałam pod NI 9403 i wszystko się załączało odpowiednio (grzanie, chłodzenie). Teraz musiałam zastąpić NI 9403 modułem NI9402. Obie cyfrowe, z tym samym napięciem zasilania. 9402 jest szybsza- ale to chyba nie powinno mieć większego znaczenia. 9402 ma wejścia BNC , na które już zamocowałam odpowiednie przejściówki, żeby móc podłączyć przewody. I chodzi o to , że jak na NI 9403 wszystko działało tak na NI 9402 nic się nie załącza. Program chodzi, temperatura się zczytuje, odpowiednie kontrolki się zapalają, ale ani suszarka ani wiatraczki się nie włączają. Dodam, że to pierwsze użycie tego modułu (może trzeba go jakoś aktywować? czy coś? ). Już sama nie wiem, ale nie mogę wrócić do NI9403 , bo zwyczajnie już jej nie posiadam. A pracę muszę skończyć. Wie ktoś o co konkretnie może chodzić, albo jakie czynności należy wykonać?

PiDi
Posty: 604
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Labview + cRIO + NI9402

Post autor: PiDi » 01 kwie 2015 23:38

1. cDAQ czy cRIO?
2. Upewnij się, że masz dobrze ustawiony kierunek portów/linii cyfrowych (na wyjścia, nie wejścia).
3. Próbowałaś z poziomu MAXa wysterować tą kartę?
ObrazekObrazekObrazek

niedzia
Posty: 6
Rejestracja: 28 mar 2014 16:01
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Labview + cRIO + NI9402

Post autor: niedzia » 17 kwie 2015 12:44

1.cRIO 9024 dokładniej
2. kierunek ustawiony dobrze (w momencie gdy jest źle ustawione w programie pojawia się błąd)
3. tego jeszcze nie próbowałam.

Dodam, że po podłączeniu wiatraków i suszarki tylko pod zasilanie wszystko działa. Problem, w tym że po zmianie karty nic się automatycznie nie załącza.

PiDi
Posty: 604
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Labview + cRIO + NI9402

Post autor: PiDi » 17 kwie 2015 18:26

W jaki sposób sterujesz tymi kartami? Masz kod na FPGA? Jeśli tak, to po zmianie karty musisz przekompilować go.
ObrazekObrazekObrazek

niedzia
Posty: 6
Rejestracja: 28 mar 2014 16:01
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Labview + cRIO + NI9402

Post autor: niedzia » 20 kwie 2015 13:51

kod kompiluje za każdym razem gdy uruchamiam program.
Karty mam podłączone pod układ elektroniczny który ma wyjścia na grzanie i chłodzenie. Podejrzewam, że to tu tkwi cały problem, ale zastanawia mnie fakt, że na wcześniejszej karcie, tj. NI9403 wszystko działo bez zarzutów.

PiDi
Posty: 604
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Labview + cRIO + NI9402

Post autor: PiDi » 20 kwie 2015 20:30

Umm, ale moment... Karta 9402 jest LVTTL, czyli stan wysoki to ~3.3V, a karta 9403 to TTL, czyli stan wysoki to 5V...
ObrazekObrazekObrazek

niedzia
Posty: 6
Rejestracja: 28 mar 2014 16:01
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Labview + cRIO + NI9402

Post autor: niedzia » 21 kwie 2015 10:57

tak, ale układy są włączane poprzez tranzystory, które załączają zasilanie przy 3,3V do 5V na bramce. Więc teoretycznie wszystko powinno być ok.
Projekt był testowany na cRIO 9022, a teraz jest uruchamiany na cRIO 9024, ale to chyba nie ma wpływu na działanie programu i resztę. Tym bardziej że 9024 jest w sumie nawet lepsze pod względem parametrów.

PiDi
Posty: 604
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Labview + cRIO + NI9402

Post autor: PiDi » 22 kwie 2015 21:35

niedzia pisze:Więc teoretycznie wszystko powinno być ok.
Pogrubione słowo kluczowe. Sprawdziłaś, jakie faktycznie napięcie masz na wyjściu cyfrowym (multimetrem na przykład)? Istotne jest też, że w momencie, gdy z takiego wyjścia ciągniesz prąd, to napięcie spadnie - zobacz specyfikację karty. Jestem gotów założyć się o (małe) piwo, że twój problem leży czysto w złym poziomie napięcia.
ObrazekObrazekObrazek

niedzia
Posty: 6
Rejestracja: 28 mar 2014 16:01
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Labview + cRIO + NI9402

Post autor: niedzia » 24 kwie 2015 12:18

ok, działa :)
problem leżał w słabych lutach na płytce z układem elektronicznym. Sprawdziłam ją jeszcze raz dokładnie i po poprawieniu lutów okazało się że wszystko działa jak należy.
Dzięki za pomoc.

ODPOWIEDZ