Wymagania sprzetowe dla LV

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

Wymagania sprzetowe dla LV

Post autor: Jamal79 » 15 sty 2015 16:10

Witam, jestem w trakcie zakupu laptopa, na ktorym ma pracowac LV. Laptop ma sluzyc jako jednostka "developerska" tzn tworzenie nowego kodu itd.
Szukalem minimalnych wygaan dla LV i niebardzo jakos wierze w te dane z NI.com
http://www.ni.com/labview/requirements/

Macie moze jakies sugestie, praktyczne informacje??

PiDi
Posty: 619
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: Wymagania sprzetowe dla LV

Post autor: PiDi » 15 sty 2015 21:23

A czemu nie wierzysz? Minimalne wymagania to minimalne wymagania, pewnie spokojnie na takich LV by ruszyło. Sensowne laptopy z niższej półki i tak mają dzisiaj lepsze bebechy niż te wymagania.
Z rad praktycznych:
- Dysk SSD to zdecydowanie najlepszy obecnie przyspieszacz pracy z LV i nie tylko. Fajną opcją jest mniejszy SSD (bo drogo) na system plus projekty oraz drugi, zwykły dysk na "inne".
- Dołożyć ramu (nawet 2x4 GB nie będzie bardzo drogie).
- Proc wedle uznania i pozostałego budżetu.
- Rozważyć zakup laptopa mniej lub bardziej "przemysłowego". Może jakieś specyficzne porty dałoby się dostać, np. RS - chociaż to raczej rzadkie.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

Wymagania sprzetowe dla LV

Post autor: Jamal79 » 16 sty 2015 08:23

Sprawdzalem, moja instalacja zajmuje jakies 15GB...

Masz racje, szukalem z portem RS i niestety nima :(, Stacje dokujace sa juz w wiekszosci tylko na USB...

Moja firma ma umowe z Dellem, i zastanawialem sie czy isc w XPS'a czy Precisiona.

- Dysk bedzie SDD 128MB i 1T HDD
- 8 GB ramu
- Procek i7 ale niewiem jakie taktowanie.

TMa
Posty: 202
Rejestracja: 07 sty 2010 12:56
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Been thanked: 4 times

Wymagania sprzetowe dla LV

Post autor: TMa » 16 sty 2015 09:20

Dorzuciłbym wymaganie odnośnie ilości monitorów:
- minimum 2 - jeden na Project Explorer, drugi na VIs
- rekomendowane 3 - jeden na Project Explorer, drugi na VIs, trzeci na doki

Reszte potwierdzam i dodam nie-zintegrowaną kartę dźwiękową.

Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

Re: Wymagania sprzetowe dla LV

Post autor: Jamal79 » 16 sty 2015 09:48

TMa pisze:Dorzuciłbym wymaganie odnośnie ilości monitorów:
- minimum 2 - jeden na Project Explorer, drugi na VIs
- rekomendowane 3 - jeden na Project Explorer, drugi na VIs, trzeci na doki

Reszte potwierdzam i dodam nie-zintegrowaną kartę dźwiękową.
Wszystko OK, ale Karta dzwiekowa??

Jak juz jestesmy tak daleko, jakiego oprogramowania uzywacie do obslugi dokumentacji, zgodnosci versji itd...

Awatar użytkownika
bogdani
Administrator
Posty: 1311
Rejestracja: 30 lip 2003 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Ruda Śląska
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Wymagania sprzetowe dla LV

Post autor: bogdani » 16 sty 2015 12:04

XPS to raczej nie wersja przemysłowa. Lalitude daje większe możliwości rozbudowy tj. stację dokującą, wymienne CD na baterię lub dodatkowy HDD.
Kiedyś do Latitude szło dokupić taki niewielki moduł rozszerzający dostępne porty m.in. o LPT i RS (wszystko sprzętowe).

Proponuję jak będziesz na miejscu też pracował i masz taką moc wpływu to spraw sobie stację dokującą i dodatkowe monitory.
XPS ma jeszcze przeogromną rozdzielczość, a myślę że FHD w zupełności będzie wystarczająca.
LabVIEW Champion, Certified LabVIEW Developer, Certified Professional Instructor
Tworzymy dedykowane rozwiązania do testów i pomiarów - www.veritech.pl

Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

Wymagania sprzetowe dla LV

Post autor: Jamal79 » 16 sty 2015 12:47

Mam oprocz tego spora stacjonarna jednostke, z 2 monitorami, stacja dokujaca tez bedzie :). W tej kwesti bardziej praktyczny jest precision, poniewaz posiada staty typ dokowania. Ten z pinami od spodu a nie na USB. Temat laptopa wyplynal z przyczyn praktycznych, tj ciezko jest latac z labolatorium do biura w celu kompilacji programu i powrot w celu testow itd.

Obecnie Latitudy sa bardziej inspironami niz Latitudami. Ich znaczenie i jakos bardzo spadly, wszystkie maja obudowe slim i niezawiele w niej mozna pomiescic. W obudowie ultrabookow niema miejsca nawet na CD-rooma...
Precisiony maja dalej normala obudowe np M2800, M4800 tu jest wieksze pole do popisu, mozna dorzucic wieksze karty graficzne itd. Niektorzy nasi konstruktorzy uzywaja ich do Inventora...
XPS - to zestawy multimedialne...

Chcailbym aby wytrzymal te kilka lat i bym jakbajbardziej funkcjonalny...

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 920
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Wymagania sprzetowe dla LV

Post autor: Pitol » 16 sty 2015 13:06

Ja mam Precision M4800 z dyskiem SSD i 32GB ramu i LV daje radę ;)

A tak bardziej poważnie to tak jak pisał PiDi, większość lapków ogarnie LV bez problemu. A z dyskiem SSD to już bajka.
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

Awatar użytkownika
bogdani
Administrator
Posty: 1311
Rejestracja: 30 lip 2003 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Ruda Śląska
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Wymagania sprzetowe dla LV

Post autor: bogdani » 16 sty 2015 21:43

Pitol, 32GB RAMu? to zamiast dysku masz ;-)
LabVIEW Champion, Certified LabVIEW Developer, Certified Professional Instructor
Tworzymy dedykowane rozwiązania do testów i pomiarów - www.veritech.pl

Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

Wymagania sprzetowe dla LV

Post autor: Jamal79 » 30 sty 2015 15:26

Czekam na realizacje zamowienia :)

Komponenter
1 Dell Precision M3800 BTX Base
1 Intel Core i7-4712HQ (Quad Core 2.30GHz, 3.3GHz Turbo, 6MB 37W, w/HD Graphics 4600)
Thunderbolt Ready
1 15.6 inch LED Backlit Touch Display with Truelife and FHD resolution (1920 x 1080) with
Camera
1 Keyboard palmrest
1 16GB (2x8GB) 1600MHz DDR3L
1 256GB Solid State Drive Full Mini Card
1 2.5 inch, 500GB, 7200RPM, Hard Disk Drive (Additional Drive)
1 130W AC Adapter
1 Dell 61 WHr 6-Cell Lithium-Ion Battery
1 Danish Power Cord
1 Intel(R) Core(TM) i7 Processor Label
1 Nvidia Quadro K1100M
1 Dell Adapter - USB 2 til Gigabit Ethernet (PXE)
1 Intel Dual Band Wireless-AC 7260 + Bluetooth
1 Intel Wireless 7260 Driver
1 Intel Widi Driver
1 Internal US/International Qwerty Backlit Keyboard
1 Shipping Material
1 Fixed Hardware Configuration

Powienien wystarczyc :ymdevil:

Awatar użytkownika
koofaya
Posty: 38
Rejestracja: 23 sty 2014 14:51
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Wymagania sprzetowe dla LV

Post autor: koofaya » 10 lut 2015 14:00

@lernec

Jakbyś napisał, co to za słaby procesor, łatwiej byłoby odpowiedzieć na pytanie.
Ja mam 4GB RAMu i Intel Core2 Duo 2,2GHz - jak najbardziej daje radę z LV. Mogę mieć spokojnie włączonego Chrome'a, Skype'a, Acrobat Readera i uruchomiony program w LV, choć wtedy to wiatrak jedzie na pełnych obrotach. Raz mi brakowało RAMu, ale to program był w Matlabie.

LV w wersji z roku 2007 chodziło mi na starym Siemensie z 1 GB RAMu.
Podsumowując: Jeżeli nie masz nic lepszego, 4GB powinny wystarczyć.

Ciastomir
Posty: 12
Rejestracja: 02 wrz 2014 15:52
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Wymagania sprzetowe dla LV

Post autor: Ciastomir » 10 lut 2015 16:28

Lernec, patrząc na Twój podpis, to Ci wystarczy.

ODPOWIEDZ