NI USB-6008 - DAQ Assistant oraz stały sygnał 5V.

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
Exion
Posty: 3
Rejestracja: 31 gru 2014 00:11
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

NI USB-6008 - DAQ Assistant oraz stały sygnał 5V.

Post autor: Exion » 31 gru 2014 00:28

Cześć!
Nie owijając w bawełnę, z LabView dopiero zaczynam swoją przygodę. Z tego powodu byłbym wdzięczny za każdą możliwą pomoc z Waszej strony!
Muszę wygenerować na wyjściu cyfrowym urządzenia NI USB-6008 stały sygnał 5V w zależności od wartości prawda/fałsz. Czytałem w innych tematach, że w tym celu przydatny jest DAQ Assistant, jednak nie znalazłem informacji jak i skąd go wrzucić do mojego diagramu blokowego? Ewentualnie czy byłbym w stanie wygenerować żądany przeze mnie sygnał bez użycia DAQ Assistant? Używam LV 14 Student Edition.
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc!

Pozdrawiam,
Paweł.

PawelR
Posty: 38
Rejestracja: 03 sie 2014 16:12
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

NI USB-6008 - DAQ Assistant oraz stały sygnał 5V.

Post autor: PawelR » 31 gru 2014 01:44

Cześć!

Do wyszukania funkcji, która "gdzieś tam jest" polecam Ci Quick Dropa. Dostępny pod skrótem klawiaturowym Ctrl+spacja. Wystarczy wpisać nazwę funkcji i LabVIEW Ci ją wyszuka.
DAQ assistant jest w palecie Measurement I/O -> NI-DAQmx . Tam też są inne funkcje, których potrzebujesz do "ręcznej" generacji sygnału (tzn. bez DAQ Assistanta).
Jeśli zaczynasz przygodę z LabVIEW, przejrzyj sobie przykłady; w menu Help jest opcja Find Examples. Zajrzyj do grupy Hardware Input and Output -> DAQmx -> Analog Output.

Pozdrawiam i powodzenia,
też Paweł

PS. Nieśmiało zwrócę uwagę na przycisk "Pochwal" na forum :)
Pomogłem? Kliknij "Pochwal" :)

Exion
Posty: 3
Rejestracja: 31 gru 2014 00:11
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: NI USB-6008 - DAQ Assistant oraz stały sygnał 5V.

Post autor: Exion » 31 gru 2014 12:00

Dzięki wielkie za pomoc, w końcu znalazłem tego asystenta (musiałem ściągnąć dodatkowe oprogramowanie - NI-DAQmx 14.2)!
Jednak nadal nie wiem jak wygenerować stały sygnał 5V na wyjściu cyfrowym, czy istnieje w ogóle taka możliwość?
Skonfigurowałem DAQ asystenta, aby wygenerowany został sygnał na wyjściu cyfrowym (użyłem opcji 1 sample [on demand]), jednak czy jest możliwość ustawienia napięcia, jakie pojawi się na konkretnym pinie?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc!

Pozdrawiam,
Paweł

Mój diagram blokowy wygląda w tej chwili jak ten w załączniku.
Załączniki
diagram.png
diagram.png (13.5 KiB) Przejrzano 3258 razy
Ostatnio zmieniony 31 gru 2014 13:26 przez Exion, łącznie zmieniany 1 raz.

PawelR
Posty: 38
Rejestracja: 03 sie 2014 16:12
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: NI USB-6008 - DAQ Assistant oraz stały sygnał 5V.

Post autor: PawelR » 31 gru 2014 12:24

Możesz wkleić kod jeszcze raz? Wyświetla mi "zakaz hotlinkowania". Najlepiej wstaw jako załącznik na forum.
O ile wiem, sygnał cyfrowy jest w standardzie TTL, więc 0 - 5V. Do regulacji napięcia wygodniej byłoby chyba generować sygnał analogowy. Zwłaszcza, że chcesz generować albo 5V (jeśli warunek=TRUE) albo 0, o ile dobrze Cię zrozumiałem. Wtedy możesz ustawiać dowolne napięcie, oczywiście w zakresie karty.

EDIT. Zapomniałem - pomyśl nad akwizycją ciągłą, czyli generowaniem sygnału w pętli. Wtedy możesz kontrolować napięcie w czasie pracy programu (mam na myśli warunkowanie, ale możesz też jakoś je regulować).

Pozdrawiam
Paweł
Pomogłem? Kliknij "Pochwal" :)

Exion
Posty: 3
Rejestracja: 31 gru 2014 00:11
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

NI USB-6008 - DAQ Assistant oraz stały sygnał 5V.

Post autor: Exion » 31 gru 2014 13:37

Już poprawiłem kod w poprzednim moim poście.
Chcę wykorzystać sygnał z wyjścia cyfrowego aby zasilić nim diodę LED. W dodatku wyjść analogowych mam w USB - 6008 tylko dwa, a potrzebuję kontrolować świecenie 12 diod. Czy jest to możliwe w ogóle na tym sprzęcie?

Pozdrawiam,
Paweł.

PawelR
Posty: 38
Rejestracja: 03 sie 2014 16:12
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

NI USB-6008 - DAQ Assistant oraz stały sygnał 5V.

Post autor: PawelR » 02 sty 2015 19:56

Cześć!

No, to rzeczywiście musisz użyć wyjść cyfrowych. Wydaje mi się, że to jest możliwe.
Jak zachowuje się Twoja aplikacja w tej chwili? Czy dioda podłączona do karty w ogóle się nie zapala, czy błyska? Bo domyślam się, że indykator "K" świeci, jak należy?
Mógłbyś załączyć swojego VI? Bo Twój obrazek to chyba nie snippet?

Druga rzecz: upewniałeś się, że masz wszystko prawidłowo podłączone? Pytam, bo kiedyś mocno się gimnastykowałem przez głupi niedokręcony kabelek.
Może spróbuj podłączyć się do wejścia analogowego lub zwykłego miernika? To też może Ci coś podpowiedzieć.

Pozdrawiam
Paweł

EDIT
Spróbowałem zrekonstruować sobie Twój program, ale bez akwizycji danych. Dioda świeci się tak długo, jak wciśnięty jest klawisz K. Czy tak ma być?
EDIT 2
Zwróć uwagę, że pętla czeka na Twoją akcję (sprawdź to dorabiając licznik iteracji). To może być problem dla wysyłania 1 próbki, ale nie jestem pewien. Mam problem z zasymulowaniem sobie urządzenia, a do sprzętu nie mam dostępu.
Pomogłem? Kliknij "Pochwal" :)

ODPOWIEDZ