Komunikacja z Atmega przez RS232

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
kabann
Posty: 2
Rejestracja: 24 lis 2014 19:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Komunikacja z Atmega przez RS232

Post autor: kabann » 24 lis 2014 20:21

Witam,
mam problem następujący:
chcę wysyłać z LV do procesora za pomocą RS232 dane liczbowe 0-255. Procesor odbiera tą daną, wysyła to co odebrał z powrotem na terminal.
Kiedy wysyłam za pomocą LV liczbę np 122 zwracane jest mi 49 50 50. Tak jakby nie jest wysyłany cały ciąg znaków ale znaki pojedyncze i zwrotnie otrzymuje wartości dziesiętne tych znaków. Natomiast jeżeli wyślę np znak "x" to zwrotnie otrzymam właściwą wartość 120. Jak wymusić na LV właściwe zachowanie?
Program sterujący uC jest b.prosty - w Bascomie czeka na odebrany znak przy pomocy "waitkey" i odsyła z powrotem. Sam program na jakim się oparłem to jeden z gotowców dostępnych w help "Basic Serial Write and Read". Chciałbym za pomocą kontrolki czy potencjometru wysyłać zmienne. Bez dodanych przeze mnie bloczków i podczas wysyłania znaków za pomocą kontrolki "string to write" czyli wykorzystaniu gołego programu z helpa jest to samo.
Dziękuję za wszelką pomoc.
Załączniki
2.jpg
2.jpg (11.38 KiB) Przejrzano 2505 razy
1.jpg
1.jpg (14.41 KiB) Przejrzano 2505 razy
Basic Serial Write and Read2.vi
(28.68 KiB) Pobrany 101 razy

SNT
Posty: 45
Rejestracja: 18 lip 2013 13:23
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Komunikacja z Atmega przez RS232

Post autor: SNT » 25 lis 2014 07:37

może tak:
Załączniki
Basic Serial Write and Read2.vi
(22.93 KiB) Pobrany 112 razy

kabann
Posty: 2
Rejestracja: 24 lis 2014 19:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: Komunikacja z Atmega przez RS232

Post autor: kabann » 25 lis 2014 21:26

Ooo super. Dzięki piękne, o to chodziło. :)

A to jeszcze jeden mały problem mam. Potencjometr,którym chcę zadawać te wartości. - chciałbym aby opis(skala) na potencjometrze była w pewnym zakresie (4,25-5,25), ale zadawane wartości tego potencjometru były inne(75-105). Da się takie coś zrobić? Z przyciskami sobie poradziłem bo też chciałbym te wartości za ich pomocą zadawać.

Dziękuję bardzo.
Załączniki
Basic Serial Write and Read3.vi
(31.08 KiB) Pobrany 91 razy

Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

Komunikacja z Atmega przez RS232

Post autor: Jamal79 » 26 lis 2014 09:47

Dodaj odpowiedni mnoznik, a jak sie nieda to podstaw to pod rownianie x z zakresu 4,25-5,25 =4,25 * 17,647, heh widze ze niejest liniowo bo dla 5,25=92,647, wiec musisz zrobic rowninie. :) wstawic je pomiedzy potencjometrem a komunikacja z karta...

PS. nie otwieralem programu, taki szybki strzal...

ODPOWIEDZ