Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
Awatar użytkownika
semper fidelis
Posty: 73
Rejestracja: 28 paź 2014 20:45
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: semper fidelis » 15 lis 2014 15:54

Witam,

Wybaczcie za pytanie ale chyba lepiej jezeli doradzi mi ktos kto mial z tym stycznosc.

Potrzebuje wykonywac okresowe testy pomiaru temperatury i wilgotnosci komor klimatycznych, bede mial programik w labview ktory bedzie tymi komorami sterowal i odczytywal "ich" pomiar, do weryfikacji czy komora dziala dobrze chcialbym umiescic czujnik temperatury i wilogtnosci ktory takze online za pomoca RS,USB czy czegokolwiek przesylalby mi te dane, najlepiej w postaci przetworzonej juz temperatura i wilgotnosc (nie wartosc np napiecia ktora bym musial przetwarzac).

Pytanie moje, moze ktos polecic taki czujnik wraz z modulem do komunikacji?

Dodam tylko ze zakres temperatury to -20degC do powiedzmy +200degC. Chodzi o to zeby to bylo mozliwie proste do odczytu i wpakowania do jakis wykresow i tabel bo jestem laikiem w labview a urzadzenie musi byc profesjonalne. Cena mysle nie gra roli wiekszej, mysle kolo 1000.
Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i to robi...

Daniel PCL
Posty: 20
Rejestracja: 03 kwie 2013 11:26
Wersja środowiska: LabVIEW 8.0

Re: Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: Daniel PCL » 15 lis 2014 23:02

Haj

Jesli chodzi o pomiar temperatury do 200 'C to raczej odpadaja czujniki IC ... z wyjściem cyfrowym... np. 1-wire.
Ale do 1000 zł da sie coś zrobić. Najtańsze rozwiązanie dla 2 kanałów to chyba:

http://www.apautomatyka.pl/index.php/au ... automatyka

Do tego niestety PT-100 + przetwornik pomiarowy, no i czujnik wilgotności (najlepiej z wyjściem analogowym).

Albo wersja z interfejsem rs485 (potrzebna przejściówka do kompa)

http://ampero.pl/product.php?id_product=1212

I drugi podobny moduł z wejściem analogowym do czujnika wilgotności.

Jakby co, to zapraszam na priv.

Z pozdrówkami
Daniel

TMa
Posty: 202
Rejestracja: 07 sty 2010 12:56
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Been thanked: 4 times

Re: Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: TMa » 17 lis 2014 07:51

Trochę nie moja działka, ale jak potrzebujesz niezawodnego (pod kątem wspolpracy z LV) i szybkiego uruchomienia to moge polecic
USB-TC01
Ostatnio zmieniony 17 lis 2014 07:52 przez TMa, łącznie zmieniany 1 raz.

Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: Jamal79 » 17 lis 2014 16:07

Rozumiem ze maja to byc pomiary mobilne?
Jak tak to proponuje czujnik RTD PT-1000 (cena zalezy od zakresu, za 4,5 mozna dostac -40 do 180, za 50zl -30 do 280°C) oraz jakakolwiek karte pomiarowa ktora moze robic takowe pomiary. Mozna chyba uzyc USB6008. Co do wilgotnosci to wiekszosc ma 0-10 v sygnal wyjsciowy- z tym raczej nie powinno byc problemu.
Jesli zas chodzi o udostepnianie danych poprzez internet to jest kilka mozliwosci, wystarczy wybrac jaka jest dla ciebie najlepsza. Patrz cena/jakosc/niezawodnosc.

Ja polecam cRIO z odpowiednia karta pomiarowa, latwo, szybko i przyjemnie.

Awatar użytkownika
semper fidelis
Posty: 73
Rejestracja: 28 paź 2014 20:45
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: semper fidelis » 20 lis 2014 17:05

Z tym online mialem na mysli wyniki na zywo przekazywane do komputera... nie czujnik zbieracy dane do pozniejszej analizy.

Moze ktos bardziej lopatologicznie wytlumaczyc samo polaczenie, labview bawilem sie raczej w obrobce istniejacych danych i plikow.

Zalozmy mam NI USB6008 posiada 8 wejsc analogowych, teraz majac czujnik PT100 np dwuzylowy podlacze jeden do wejscia analogowego koniec a drugi do GND czy musze raczej oba do analogowego jako plus i minus? Zastanawiam sie ile ewentualnych czujnikow pod ta karte jednorazowo podepne (kombinacja temp + wilgotnosc).

Jak do tej pory sie zgadza, jak obieram te dane analogowe? Ma ktos moze jakis przykladowy program z PT100 np? I schemat?

z gory dzieki
Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i to robi...

Daniel PCL
Posty: 20
Rejestracja: 03 kwie 2013 11:26
Wersja środowiska: LabVIEW 8.0

Re: Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: Daniel PCL » 20 lis 2014 21:50

Niestety, do USB 6008 nie podłączysz bezpośrednio PT-100. Potrzebny jest przetwornik R/U.

A tak w ogóle... to polecam:

http://poland.ni.com/seminaria-on-line/ ... pe-em85336

Z pozdrówkami
Daniel

Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: Jamal79 » 21 lis 2014 08:55

I stnieje spora grupa/gama czujnikow juz z przetwornikiem, gdzie na wyjsciu jest bezposrednio 4-20 mA (po dodaniu 500O mowego opornika zmienia sygnal na 0-10V)

W MAXie masz wszystko opisane, tzn sa schematy jak co podlaczyc.
Generalnie podlaczasz + i -, z czujnika gnd jest wymagane/zalecane przy niektorych pomiarach itd. Jak bedziesz mial te samo zrodlo zasialnia nie powinno byc problemow z roznica potencjalow itd.
Czujnik zasilasz z transformatora...

Reasumujac, mozesz podlaczyc 8 analow :)
Załączniki
2014-11-20.jpg

Awatar użytkownika
semper fidelis
Posty: 73
Rejestracja: 28 paź 2014 20:45
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: semper fidelis » 21 lis 2014 16:25

Chyba ze moja karta pomiarowa bedzie potrafila mierzyc tez opornosc :)

Bo chyba bez NI myDAQ to nie ma sensu brnac w karte pomiarowa NI, bo odczyt z niej i tak nie bedzie kwestia postawienia kilku bloczkow na schemacie.
Ktos moze mi jeszcze powiedziec cos np na temat LabJack kart pomiarowych?
Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i to robi...

Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: Jamal79 » 24 lis 2014 16:14

Nierozumiem tego ostatniego...
Bo chyba pomieszales dwie osobne sprawy. myDAQ to maly plc, ktorego mozna porownac do RasperyPI i innych temu podobnych (Nie umniejszajac oczywicsie productowi NI)
A ty potrzebujesz zainstalowac oprogramowanie do obslugi/konfiguracji kart pomiarowych, MAXa, albo starsze wersje DAXmx, Sa to oprogramowania gratisowe...

PS, nie znam LabJacka...
edit: LAbJack polowe tanszy... trzeba toolkita zainstalowac i w/g komentarzy przeczytanych pobierznie nie pododuje wiekszych komplikacji...
Ostatnio zmieniony 24 lis 2014 16:20 przez Jamal79, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
semper fidelis
Posty: 73
Rejestracja: 28 paź 2014 20:45
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: semper fidelis » 24 lis 2014 18:29

Ok racja Jamal79. Pomieszalem troche... juz mi sie rozjasnilo.

Moze ktos polecic Karte pomiarowa ktora bedzie wstanie mirzerzyc bezposrednio rezystancje bez dodatkowych przetwornikow?

P.s Na seminarium sie zapisalem, dzieki za link.
Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i to robi...

Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: Jamal79 » 25 lis 2014 08:21

Takie karty sa duzo drozsze, bo bardziej dokladne, zawansowane itd.
Tu masz 4 kanalowa karte pomiarowa dla 3 i 4 przewodowych czujnikow. Koszt to ok 1200zl plus szyna, Najtansza szyna na usb tez okolo 1000 :(

Awatar użytkownika
semper fidelis
Posty: 73
Rejestracja: 28 paź 2014 20:45
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: semper fidelis » 25 lis 2014 15:53

Chyba nie dales linku. Karta moze i do przejscia by byla, ale po co ta szyna bo to juz za duze koszty.
Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i to robi...

Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: Jamal79 » 26 lis 2014 08:43

Obecnie NI robi wszystko modulowo, tzn, masz karte i do tego potrzebujesz szyne (Chassis).
http://sine.ni.com/nips/cds/view/p/lang/da/nid/208804
http://search.ni.com/nisearch/app/main/ ... daq%20usb/

Sama idea jest swietna, bo mozesz np. kupic z 4 slotami, albo teraz z 1 i rozbudowac pozniej i uzyc karty w innym ustawieniu itd. Albo podpiac je pod cRIO, WI-FI itd, itp Sporo kombinacji :)
Mozesz poszukac uzywek...

Awatar użytkownika
semper fidelis
Posty: 73
Rejestracja: 28 paź 2014 20:45
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: semper fidelis » 26 lis 2014 15:56

O kurcze... sama karta pomiarowa czyli modul do PT100 RTD 2tys. + do tego szyna kolo tysiaka to za duze koszty... NI to dobrze kase robi...Nestety odpada.

Inna bajka wracamy do multifunction DAQ czyli np 6008 z analogowymi wejsciami lub czyms podobnym w kazdym badz razie bezposniednio bedzie mozliwosc podlaczenia pod PC i labview.

Teraz potrzebowalbym sensor z przetwornikiem R/U jezeli mowimy o temperaturze. Albo powiedzcie jak najprosciej to zrobic? wystarczy ze podlacze np 4wire PT1000 i pod dwie przyloze np 5V a na wejsciach analogowych karty bede odczytywal prad i napiecie?
Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i to robi...

PiDi
Posty: 615
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: PiDi » 26 lis 2014 18:33

semper fidelis pisze:O kurcze... sama karta pomiarowa czyli modul do PT100 RTD 2tys. + do tego szyna kolo tysiaka to za duze koszty... NI to dobrze kase robi...
<DevilsAdvocateMode>
Karta pomiarowa w standardzie przemysłowym + chassis + sterowniki + szybkość uruchomienia pomiarów (podpinasz czujnik i masz) zamiast ręcznego dziergania elektroniki + serwis/support + gwarancja... Technologia i logistyka kosztuje, sam sprzęt to paręnaście dolarów.
</DevilsAdvocateMode>
ObrazekObrazekObrazekObrazek

ODPOWIEDZ