Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: Jamal79 » 27 lis 2014 11:31

Kosztuje swoje... tak jak napisal PiDi, jak chcesz aby dzialalo sprawnie to trzeba troche doplacic.

PS. ja bym nie kombinowal z tymi voltami, latwo mozna usmazyc karte lub/i czujniki... Mozesz zawsze podlaczyc termopare, ktora kosztuje grosze, ale tez taka ma jakosc :)

MarcinP84
Posty: 1
Rejestracja: 02 gru 2014 07:26
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: MarcinP84 » 02 gru 2014 07:47

Witam,
Ostatnio miałem podobny temat do zrealizowania... Potrzebowałem jednak mierzyć te parametry w innym zakresie: 0...100%RH i -25...+125*C. Oto lista elementów, które wybrałem:
+ element pomiarowy firmy rotronic - http://www.rotronic.com/hc2-icxxx.html
+ przetwornik sygnałów analogowych z usb - http://apautomatyka.pl/index.php/automa ... automatyka
Wizualizację zrobiłem w labview, chociaż do tego przetwornika dają też jakiś darmowy program na PC. Całość kosztowała mnie ok. 2 tys. zł...

Awatar użytkownika
semper fidelis
Posty: 73
Rejestracja: 28 paź 2014 20:45
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: semper fidelis » 02 gru 2014 20:45

A orientuje sie moze ktos czy przy pomocy:

http://www.apar.pl/rejestrator-danych-ar200.html

+ czujnik temperatury na jedno wejscie analogowe + czujnik wilgotnosci na drugie z przetwronika wilgotnosci.

Czy mozna z niego sciagac dane na biezaco czy tylko archiwizowane do pliku? W instrukcji pisze ze posiada zaciski do interfejsow MODBUS czy innych, nie bedzie z tym problemu?
=================================================================================================================================
Mam powiedzmy odpowiedz w intrukcji jest informacja o tym jak odczytywac i ktore rejestry zawieraja dane z czujnikow. Ale i tak go miec nie bede...
Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i to robi...

ODPOWIEDZ